Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 14:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 43  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Minelab Equinox 800 - ustawienia
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 14:33 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Naprawdę dziękuję i pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 września 2018, 07:52 
Generał Broni
Generał Broni

Jakie ustawienia polecacie na poletka mocno zaśmiecone żelazem? Czy jest różnica, Park czy Field przy identycznych nastawach a jeśli tak to na czym ona polega?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 września 2018, 08:32 
Moderator
Moderator

Sadze, ze w kazdym trybie producent "zaszyl" filtry (do ktorych nie mamy dostepu), a ktore z kolei przewidzial, ze sa najlepsze na dane warunki terenowe :)

Tak naprawde w tym sprzecie nie mamy duzo ustawien (7 podstawowych i 5 zaawansowanych) do tego dochodzi zmiana czestotliwosci i czulosci

Wplyw na same poszukiwania maja 4 ustawienia, reszta to osobiste preferencje danego uzytkownika detektora (nie mowie tu o dyskryminacji bo dla mnie normalna czynnoscia zaraz po pierwszym osluchaniu sie z nowym sprzetem jest jej wylaczenie)

Takie moje przemyslenia :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 września 2018, 09:23 
Generał Broni
Generał Broni

Ok, dzięki. Czyli dyskrym na zero a czułość w miarę możliwości na max. A te pozostałe , istotne 4 nastawy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 września 2018, 09:56 
Moderator
Moderator

Recovery Speed, Iron Bias, Ground Balance, i wlasnie Sensitivity bo rozumiem, ze bedziesz uzywal Multi Freq. Co do dzwiekow ... staralem sie na multi, ale mi nie wyszlo ... wiec uzywam 5 (po okrojeniu nawet 4 bo 2 segment mial dzwieki za blisko zelaza jak dla mnie wiec podbilem go jak 3 segment)

Jezeli zelazny smietnik to podbic reco i obnizyc iron. Sens zalezy od danej miejscowki. Glebokosc spadnie, ale separacja wzrosnie. G.Balance ustawiam na sledzenie, ale jezeli znajdziesz czysty kawalek mozesz recznie go dostroic

Szkoda, ze tak malo osob wypowiada sie nt. noxa bo ktos moglby cos dodac badz poprawic :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 września 2018, 11:11 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki, Wclan :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 września 2018, 15:28 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Mało osób się wypowiada bo niewiele osób go posiada póki co. Dzisiaj miałem wolne pojechałem z noxem na plażę nad jezioro. Dodam że nie Polska plaża.
I tu nox poległ jak dla mnie, pulltaby biją identycznie jak 2 euro 15-16 a reszta 1€ 50cent,20cent bije jak kapsle. Nie ważne w jakim programie. Można sprawdzać każdy kapsel na innej częstotliwości,wtedy zmienia się lekko id ale jest to dodatkowy czas i staje się to męczące z czasem. Zwłaszcza jak jest śmieci cała masa. Czasem na krawędzi cewki też się załamuje ale to dla mnie za dużo czasu przy jednym fancie. Szybciej go wykopię niż rozpoznam. Miałem już sobie kupić noxa gdyż tego pożyczam od kumpla ale jednak zrezygnuję. To samo na plaży kopię GM4 z tym że nie mogę go zanurzyć. Multi kruzerem spokojnie idzie rozpoznać kapsle. Eqinox moim zdaniem na Europejskie plaże się nie nadaje. No chyba że coś źle robię

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 września 2018, 18:22 
Moderator
Moderator

Po plazy z noxem nie chodzilem :) , ale mysle, ze masz racje. Waska skala identyfikacji niestety nie pomaga. Owszem, nox nie bedzie gorszy od innych detektorow i bedzie sygnalizowal cel pod cewka, natomiast ID moze byc mylace :(

Z tego co pamietam pulltaby bily u mnie miedzy 14-15. Szczescie, ze za wiele ich nie bylo ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 września 2018, 21:20 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Można jeszcze pobawić się tonami wtedy idzie kapsle rozpoznać,problem w tym że złota obrączka też może bić na 15 i jej nie wykopiemy. Zostaje kopać wszystko jak leci.Na pola jak najbardziej nox się mi sprawdza,jutro kolejne pole do przejścia. i prawda że jest głęboki.
W przyszłym tygodniu dotrze do mnie makro gold kruzer,zobaczymy czy na kąpieliskach się sprawdzi. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 września 2018, 21:36 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Nie ma sprzętu idealnego ale z equinoxem chodzi mi się najlepiej ze wszystkich sprzętów jakie miałem w dłoni

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 września 2018, 07:04 
Generał Broni
Generał Broni

Mam takie pytanie, Jak wycisnąć z Noxa największą głębokość na drobiazgi? Jestem w trakcie podejmowania decyzji co do zakupu tego sprzętu i przede mną ostateczny test. Mam poletko wyczyszczone dokumentnie Deusem. Jeśli poprawię je Noxem i coś jeszcze wyjdzie, zdecyduję się na zakup. Deus chodził tam na dyskr 0, czułości na max, reakt 1 i sil -1 a więc dość głębokich nastawach. Jak mam tam ustawić Noxa by był jednoznacznie głęboki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 września 2018, 09:18 
Specjalista
Specjalista

Darek64... jak juz uziwasz Park2,to nechaj Park 2:Culosc 22-24,sybkosc 3-4-na drobiazgy...najlepiej szie sprawdza,iron bias 0-1, audio volume na max 25..,tone volume na max..25..do user profilu -na sprawdzanie slabych signaluv mozesz dacz Gold1-mocny program z mix-mode..., zo zmienonym iron bias 0-1,a szybkoscz 3-4...gold 1 ma prawie taky samy numery-na balans gruntu -jak park 2,, to nemuzsis bardzo kombinowac z balansem gruntu... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 września 2018, 18:15 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki EL NINO :1 Właśnie wróciłem z kopania i próbowałem Twoich ustawień. Jednak gdy podniosę czułość ponad 20, wykrywacz staje się bardzo niestabilny. Za to program Gold jest jakiś dziwny...słyszalny jest cały czas jakby sygnał wiodący i do tego tony zmieniają się na takie przeciągłe i charczące. Zmieniłem więc te ustawienia na poprzednie i coś tam wyskoczyło :) Mam jeszcze jedno pytanie. Chodzi mi o nastawę Rec. Speed. Mocno zjeżdżacie poniżej zera?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 września 2018, 19:41 
Specjalista
Specjalista

Recovery speed-sybkosc- ogolne uziwam na 11" standart cewce nastawy 4,5,6 ... 6 na bardzo zasmiecene tereny-y tez lepiej rozruznam po audiu..daje wiecej nuansuw co to jest.. -ale nuzno szie prizwycajicz do tej szybkosci audio.. :) ,y jak jest mnej odpadu , to uzivam 4 - ale audio jest wiecej pewne-dla mne wiecej jednakowe..sybkosci 3, y ogolne 2,1 lepiej szie sprawdzaju na wieksie monety y fanty..mozna wydolowac gleboky signal.. Na malej cewke 6" - najlepiej sprawdza szie szybkosc 3,4 -culosc y glebokosc na drobne fanty,denary,,szybkosc 6 jest juz zdecidowane Plytsa y daje bardzo krotky signal na gleboky fant typu denarek,,y nizsie szybkosci 2,1 czi daju lepsie rezultaty,glebiej na monety od vielkosci 50 Eurocent.. Powiem po pierwych testach Equinoxa na fantach zakopanych w ziemi..,,zrobilem taky kontrolny domovy test na odozwe ustawienia szybkosci-rec. sped na programie :"Park1,y culosci 1- by eliminowac zaklocenia..Fanty: klamra A-W,50 eurocent,zloty pierscen,denar,zloty kolcik,zlote serdce..y daje "originalny zapis testu"-ostatny zapis jest proba fantuw na szybkosci-recovery speed 3..

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 września 2018, 20:24 
Moderator
Moderator

EL NINO : gdybys mial kiedys troche czasu, to mozna by bylo jeszcze na tych samych przedmiotach zrobic test na Park2 i Field1/2. Ciekaw jestem wynikow :)

Najsensowniej bylo by robic testy z usrednionymi nastawami. Bo coz z tego, ze podkrecisz sprzet maksymalnie (do testu), kiedy w terenie z takim nie bedziesz chodzic :)

Na monete ok 20mm miedzy Recovery Speed ustawionym na 1 i 8 jest ok 11cm roznicy ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 43  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]