wclan napisał(a):
Kryhu: ponawiam pytanie do Ciebie
Cytuj:
Kryhu : a co da wlaczenie podkowy jezeli ktos nie dyskryminuje zelaza tylko chodzi na pelnej skali? ( i nie tylko zelaza, oryginalnie pierwszy segment ustawiony jest od -9 do +2 np. Field 1/2), a glosnosc dzwieku dla pierwszego segmentu to 4 badz 12, kolejnych 25.
Nie wiem czy dobrze rozumiem Twoje pytanie. Nie eksperymentowałem z takim ustawieniem. W teorii wydaje mi się, że jedyna różnica będzie polegać na tym, że guzik podkowy w standardowym programie włącza lub wyłącza całkowicie audio segmentu poniżej progu dyskryminacji. Natomiast jeśli zbudujemy sobie program, w którym nie będzie żadnej dyskryminacji, to nie będziemy mieli kontroli podkową nad pierwszym segmentem - teoretyzuję :)
Z drugiej strony zastanawiam się czy podkowa niezależnie od kombinacji użyszkodnika nie będzie się odnosić zawsze do najniższego segmentu. Chyba że zrobisz sobie taki segment np od -9 do -8 ale to też w sumie nie będzie całkowite wyłączenie dyskryminacji :)
W sumie pojęcie "dyskryminacja" może być w stosunku do tej maszyny trochę przestarzałe, może pomyślmy o tej funkcji jako kontroli audio nad najniższym zdefiniowanym segmentem? :)
Ciekawe czy ma to w ogóle wpływ na osiągi jak ma to miejsce w innych wykrywaczach?
Trzeba byłoby poeksperymentować.
Ja w każdym razie do końca tygodnia nic nie sprawdzę, robię sobie przerwę od biegania po ostatnich 4 dniach od rana do wieczora po oranych polach za "rzymkami", do dzisiaj biodra mnie bolą :)