Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 20:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 43  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Minelab Equinox 800 - ustawienia
PostNapisane: sobota, 29 września 2018, 20:28 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

darek64 napisał(a):
Myślałem, że świeże bo wczoraj miałem identycznie. Poletko do tej pory ciche i stabilne a po orce jakiś kosmos po prostu. Nic nie dawało, ani ręczne strojenie ani zmiana częstotliwości...sprzęt się zatykał, piszczał i popierdywał i nie widział koloru - szok. Ledwo kilka znajdek z bólem wyszarpanych przez 3 godziny łażenia.Pojęcia nie mam o co chodzi.

Może na akcję wzułeś buty z metalowymi noskami ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 września 2018, 21:59 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

boniek napisał(a):
darek64 napisał(a):
Myślałem, że świeże bo wczoraj miałem identycznie. Poletko do tej pory ciche i stabilne a po orce jakiś kosmos po prostu. Nic nie dawało, ani ręczne strojenie ani zmiana częstotliwości...sprzęt się zatykał, piszczał i popierdywał i nie widział koloru - szok. Ledwo kilka znajdek z bólem wyszarpanych przez 3 godziny łażenia.Pojęcia nie mam o co chodzi.

Może na akcję wzułeś buty z metalowymi noskami ;)

Heh kiedyś się tak zrobiłem :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 września 2018, 22:06 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Też tak miałem... zorientowałem się dopiero po godzinie hehehehehehe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 września 2018, 23:01 
Porucznik
Porucznik

Chodzę z długim szpadlem i po przeskoku z Deusa na Equinoxa muszę bardziej pilnować odległości od cewki :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 września 2018, 23:36 
Porucznik
Porucznik

darek64 napisał(a):

Darek - próbowałeś Field2 o którym rozmawialiśmy? Jeśli masz problemy z dostrojeniem na danym terenie to proponowałbym zdjąć trochę czułości tak do 19-20 i np dla trybu 50 tonów jeśli chodzisz w allmetal to ściszyłbym pierwszy ton żelaza do nie więcej niż 4-5. Grunt jednak zostawiłbym na śledzeniu. Dalej będziesz słyszeć pomruk żelaza lub braku dostrojenia gruntu ale nie powinny już one tak przeszkadzać. Oczywiście nie jestem na Twoim polu więc gdybam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 września 2018, 09:15 
Generał Broni
Generał Broni

Kryhu, próbowałem tak robić jak mówiłeś ale dźwięki na POLU2 są jakieś takie przeciągnięte i moje ucho ich nie toleruje.
Próbowałem też wczoraj różnych ustawień na miejscówce gdzie wcześniej miałem duże zakłócenia. Kombinowałem z czułością, gruntem i szybkością ale też z różnymi ustawieniami ilości sygnałów. I powiem Wam, że byłem bardzo mile zaskoczony gdy testowałem 2 tony. Co prawda wykrywacz stał się zerojedynkowy ale za to sygnalizacja celów była wprost rewelacyjna. Podniosłem wysokość drugiego tonu do 20 i dzięki temu kolor nie mieszał mi się z zakłóceniami, Nox był czuły i bardzo wyraźny. Są miejscówki gdzie kopie się każdy kolorowy sygnał i takie ustawienie jest optymalne w takich warunkach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2018, 08:52 
Specjalista
Specjalista

Uz wiecej casu myslalem nad tym jak lepiej z identifikovac zelazo na wysokych culoscach u Equinoxa :) ..Normalne uzywam do detekcii program Park 2- program ,ktory ma duzi zasieg, y, jest bardzo culy na kazdy kolorowy drobiazg,y tym razem platovany metal -NAJLEPIEJ POKAZE ZE JEST TAM KOLOR,y oxidacie zelaza.... Postanowylem zrobicz y dac do user profilu na sprawdzenie program ktory NAJLEPIEJ POKAZE ZE JEST TAM ZELAZO- to dalem Program Beach 2,na wzmocnenie dyskriminacie dalem akcept od 0-40, Iron bias dalem na 9 to jest na Max-najviecej vytne kolorovy signal,,y dalem wysoku szybkosc filtru 8-ktora je ju miej cula,y je zaszybka na kolorove drobiazgy, y tezu na platovany metal.. ;) . Wcoraj krotko sprawdzilem te nastawy v terene Equinox na culosci 23 , na signalach pred wykopaniem ,,s ID 15-16,-w Parku 2 y -kolorowy signal smalym naznakem zelaza,,-po sprawdzeniu v Beach2 s mojimi nastawamy-pokazal na ID -6 y prawidlowy ton na zelazo,,- y wykopalem zelazo... :za ...Teraz byla pora wyprobowacz te nastawy na kolorovym Signale v Park2 ktory pokazal ID=5 , y po sprawdzeniuw programie Beach2 -mial ten sam ID=5 .. -po wykopaniu akazal zsie jak drobny kolor.. potem koplem na tym samym miejcu signalys ID 3,4 y kopalem tez drobny kolor...Naraze mysle ze moze Temu ustawieniu Equinoxa
dosic ufacz...mozna wydacz ze program Beach 2 nema problem na culosci 23 znalezc takie drobiazgy s pravydlowym ID... -uzywalem 6" cewku,...
Załącznik:
september 7 iphone 5S 2018 037_DxO.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2018, 09:32 
Porucznik
Porucznik

Aż tak się nie bawiłem jak ELNINO, dla identyfikacji żelaza zrobiłem pod guzikiem programu użytkownika kopię normalnie używanego przeze mnie programu - Pole2 z jedną zmianą - 10kHz zamiast MultiIQ. Jest to dla mnie szybciej niż przełączać guzikiem od zmiany częstotliwości. Z drugiej strony osłuchałem się już na tyle w allmetalu i 50tonach, że prawie przestałem już z tego korzystać. Chodzę po terenach gdzie wolę podejrzany sygnał wykopać niż odpuścić. Oczywiście w 95% okazuje się że pierwsze typowanie było słuszne ale dla pozostałych 5% wolę kopnąć śmieci, niż odpuścić coś ciekawego :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2018, 10:42 
Generał Broni
Generał Broni

A ja napiszę parę słów na temat Eq po wielu próbach ustawień i testów na różnych miejscówkach. Miałem do tej pory F-75 SE, F-75 LTD, GMP, Deusa z 11" i 9" no i teraz Noxa. Nowaka i TM-808 nie liczę bo to inna bajka. Zawsze najważniejsza była dla mnie głębokość detekcji połączona z poprawną identyfikacją i jak do tej pory to GMP dawał najlepiej radę w tej materii choć najczęściej przy głębokich celach ta identyfikacja była mocno przekłamana. Uważam, że to właśnie Eq łączy w sobie te dwie cechy i jest wykrywaczem naprawdę kompletnym. Wadą jego jest to, że nie można zorientować się przed kopnięciem czy pod cewką jest coś dobrego czy śmieć, to, że przedmioty o różnej wielkości są wskazywane tak samo oraz to, że jest bardzo wrażliwy na mocno zmineralizowany grunt. Do tego można dodać również dźwięki które w pierwszym momencie są dość irytujące, przeciągłe i śpiewne ale można się przyzwyczaić :) Można się oczywiście przyczepiać do innych rzeczy ale bez przesady.

A teraz zalety.
1. Bardzo duża czułość
2. Jednoznaczna i tożsama identyfikacja dla celów zalegających na różnej głębokości
3. Porażająca głębokość detejcji
4. Mega separacja na drobiazgi w śmietniku
5. Kultura pracy

Okazało się, że te zakłócenia o których pisałem wcześniej to wina warunków a nie detektora. Tak więc uważam, że Eq to naprawdę fajny sprzęt i na pewno zostanę z nim na dłużej.
Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2018, 12:43 
Specjalista
Specjalista

Kryhu napisał(a):
Aż tak się nie bawiłem jak ELNINO, dla identyfikacji żelaza zrobiłem pod guzikiem programu użytkownika kopię normalnie używanego przeze mnie programu - Pole2 z jedną zmianą - 10kHz zamiast MultiIQ. Jest to dla mnie szybciej niż przełączać guzikiem od zmiany częstotliwości. Z drugiej strony osłuchałem się już na tyle w allmetalu i 50tonach, że prawie przestałem już z tego korzystać. Chodzę po terenach gdzie wolę podejrzany sygnał wykopać niż odpuścić. Oczywiście w 95% okazuje się że pierwsze typowanie było słuszne ale dla pozostałych 5% wolę kopnąć śmieci, niż odpuścić coś ciekawego :)
...Kryhu w realnym detektingu w terene tak jest nema casu na zmiany-ja tam dlatego naviet nezmieniam mojego osluchanego Programu Park 2 :), y casem tez signaly kontroluje , ale na 5khz,, ale jak chce Equinoxa spoznac na wylot -to na mojim poletku testowym y, tez ogrodze "testowym"- sprawdze jak moje teorie o pracy detektora szie sprawdaju w praktyce...y su pomocne - tu zwykly uzitkovnik na tych nastawach szie zybko odnajdzie..... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2018, 12:57 
Specjalista
Specjalista

darek64 napisał(a):
A ja napiszę parę słów na temat Eq po wielu próbach ustawień i testów na różnych miejscówkach. Miałem do tej pory F-75 SE, F-75 LTD, GMP, Deusa z 11" i 9" no i teraz Noxa. Nowaka i TM-808 nie liczę bo to inna bajka. Zawsze najważniejsza była dla mnie głębokość detekcji połączona z poprawną identyfikacją i jak do tej pory to GMP dawał najlepiej radę w tej materii choć najczęściej przy głębokich celach ta identyfikacja była mocno przekłamana. Uważam, że to właśnie Eq łączy w sobie te dwie cechy i jest wykrywaczem naprawdę kompletnym. Wadą jego jest to, że nie można zorientować się przed kopnięciem czy pod cewką jest coś dobrego czy śmieć, to, że przedmioty o różnej wielkości są wskazywane tak samo oraz to, że jest bardzo wrażliwy na mocno zmineralizowany grunt. Do tego można dodać również dźwięki które w pierwszym momencie są dość irytujące, przeciągłe i śpiewne ale można się przyzwyczaić :) Można się oczywiście przyczepiać do innych rzeczy ale bez przesady.

A teraz zalety.
1. Bardzo duża czułość
2. Jednoznaczna i tożsama identyfikacja dla celów zalegających na różnej głębokości
3. Porażająca głębokość detejcji
4. Mega separacja na drobiazgi w śmietniku
5. Kultura pracy

Okazało się, że te zakłócenia o których pisałem wcześniej to wina warunków a nie detektora. Tak więc uważam, że Eq to naprawdę fajny sprzęt i na pewno zostanę z nim na dłużej.
Pozdro.
Darek64 ...Zalety.. 1.2.3.4.5.6- mam na temat Equinoxa to same zdanie ...no y Wady-probuje ich po svojemu eliminowacz.... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2018, 14:18 
Porucznik
Porucznik

Darek, jeszcze trochę cierpliwości, osłuchania i śmieci będziesz kopał mniej :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 października 2018, 09:16 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja jestem po pierwszych testach i generalnie jest OK, poza jednym wielkim ale. Nigdy nie miałem wykrywacza który tak fałszował sygnały od żelaza. Zdarzało się czasami, że przekłamywały stalowe nakrętki, dekielki, wieczka i czasem coś dużego i starszego - podkowy, siekierki i inne. W Eqinoxie mam wrażenie, że fałszywe sygnały są od każdego napotkanego żelaza, a od gwoździ w szczególności. Na polu gdzie spokojnie można było wyłuskiwać kolorki innymi sprzętami, cały czas mam fałszywe sygnały od drobnego żelaza i jest to denerwujące.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 października 2018, 09:30 
Generał Broni
Generał Broni

A na jakich ustawieniach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 października 2018, 10:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Na ustawieniach prawie fabrycznych na początek. Programy Pole 1 i 2 z włączonym śledzeniem gruntu, czułością 22-23 i 5 dźwiękowym sygnałem modulowanym (na chwilę próbowałem też przestawić na 50, ale gorzej czytelne były drobne kolorki).

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 43  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]