Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 09:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 września 2005, 17:53 
Porucznik
Porucznik

Ładnie udało się też skompletować :) kaburę na pistolet sygnałowy - prawie jak na obstalunek trafił się, nie dość, że w identycznym stopniu używania pasek nośny do niej, to jeszcze tego samego producenta i z tego samego roku... - bdq.41
O ile wewnątrz kabury jest naniesiony tuszem, to na pasku kod literowy jest wytłoczony (tuszowy jest tylko WaA). Charakterystyczne jest też to, że kod jest kursywą, podkreślony, a pomiędzy nim a datą jest kropka. Rzecz w przypadku innych kodów nie spotykana i dziwna. Ale tylko do momentu, gdy przez przypadek spojrzałem na kartonową skrzynkę na ammo 3,7 Luftwaffe (to wielkie znalezisko takich skrzynek we Wrocławiu po wyjściu Sowietów), którą mam od wielu lat - też produkcji bdq, ale z 1944. To samo: kursywa, podkreślenie, kropka.... Więc ten producent akurat znalazł ochotę na wyróźnienie swego kodu w ten właśnie sposób - ale tylko jeżeli wytłaczał swój kod - jeżeli nanoszony był tuszowo już był normalny (widziałem dwie inne kabury produkcji bdq - te były tak samo jak moja sygnowane tuszowo). Ot ciekawostka.
Gwoli ścisłości: numer WaA jest na kaburze, pasku i skrzynce taki sam - 170.
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: NEWS
PostNapisane: wtorek, 18 października 2005, 11:47 
Porucznik
Porucznik

Coś z nowości - wz. 40 policji. Stan jakby był znaleziony wczoraj na jakimś fajnym strychu. Zaatakowany przez korozję - ale jeszcze w stopniu jaki jestem w stanie zaakceptować (choć już na granicy). Rekompensują to piękne emblematy oraz 100% kompletność - wszystko łącznie z podpinką i sznurkiem jest od tego egzemplarza, fasunek nie był przekładany. Podpinka jest zabrudzona, wystarczyłoby ją wytrzeć mokrą szmatką i skóra już byłaby idealna. Tak samo można byłoby znacznie polepszyć wygląd fasunku. No ale niczego takiego nie zrobię, hełm zostanie w takim stanie w jakim jest. Na obręczy nie da przeczytać się daty produkcji - i nie mam zamiaru jej przecierać. :666
Hełmik ten sądząc po jego zachowaniu na pewno był w użyciu, na półce nie stał, tym bardziej, że na skórze wyraźnie widać inicjały użytkownika.
Hełm ten to moja miłość od pierwszego wejrzenia - ten i żaden inny, choćby zaraz w polu widzenia pojawił się lepiej zachowany. :luv
Od razu miałem chęć go adoptować - no i udało się.

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 października 2005, 12:36 
Moderator
Moderator

Szczerze gratuluję .
Podoba mi się ........ fajny jest , w stanie takim .... akurat !
Nie spieprzony jakimś dziwnym "ruchem".

Pozdrawiam.

Maciej G.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 października 2005, 13:29 
Specjalista
Specjalista

Szczery do bólu !!!

taki jaki rekiny lubią najbardziej.. mniam :)
:1 :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2005, 14:35 
Porucznik
Porucznik

Ponieważ nie nastawiam się na kompletowanie całych postaci - lecz na kolekcjonowanie poszczególnych przedmiotów żyjących można powiedzieć własnym życiem, toteż i moje kolekcja z założenia jest eklektyczna i rozstrzelona na wiele kierunków. Idąc tym tropem i tak pewnie kiedyś złożę jakiegoś całego manekina - nawet niedużo trzeba - ale to akurat w moim wypadku cel drugorzędny.
Dziś w menu znalazła się czapka szeregowca/podoficera łączności Luftwaffe.
Prawie nieużywana, doskonale sygnowana producentem. Rozmiar atrakcyjny, nawet za bardzo - bo 60. Wewnątrz potnika sygnowana jednostką - 11 Luftgau Nachrichten Regiment. Stan ogólny - prawie mintowy, noszona ledwo parę razy. Piękna, nie dotykana, nie maltretowana czapka w stanie niezmienionym od lat wojny ani o krztynę.
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2005, 17:42 
Podpułkownik
Podpułkownik

Marcinie Gratuluję znakomitej czapki jak z magazynu -SUPER - kiedys zapewne pochwalisz sie nie jedną pełną postacią jeszcze raz gratuluję :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 13:27 
Porucznik
Porucznik

No to teraz ja. Ta sztuka nie jest tą z allegro - ani w ogóle od tego sprzedawcy.
bla1944
Ciąg dalszy nastąpi.....
Za parę dni..... :za

[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 13:49 
Specjalista
Specjalista

no teraz kazdy ma ich kilka :D

ale moim zdaniem nie straca ani na wartosci.. ani na unikalnosci... - minie rok.. dwa.. i nowi kolekcjonerzy beda do nich sie modlic :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 15:20 
Porucznik
Porucznik

Pewnie wielu z was się skrzywi :cry:
No ale od dawna chciałem mieć też i jakiś Waffenrock.
Z pierwszej ręki od znalazcy udało się nabyć takiego oto nietkniętego szeregowca piechoty. Znaleziony parę tygodni temu w Niemczech podczas rozbiórki dachu i przywieziony do kraju. Nikt go tam nie chciał :)
Wszystkie obszycia są bez wątpienia przyszyte oryginalnie, łącznie z oficerskim orłem - po wzięciu do ręki jest to oczywiste. Przynajmniej w jeszcze jednej kolekcji w Polsce jest Waffenrock szeregowca także z oryginalnie naszytym orłem oficerskim - więc musiało się to zdarzać - może nie często, ale jednak. Tym bardziej, że jest to Waffenrock szyty prywatnie, nie z przydziału. Ładny kawałek historii..... Został znaleziony w miejscowości niedaleko Heilbronn nad Neckarem.... Według metki był szyty w Heilbronn nad Neckarem..... No i 34 pułk piechoty stacjonował w Heilbronn nad Neckarem....... Dodatkowy stempel o treści "Geprueft 14./34" to akceptacja szefa kompanii, że przedstawiony mu element umundurowania szyty prywatnie odpowiada przepisom mundurowym i może być używany przez podległego mu żołnierza. Być może było i tak, że poczciwy szef 14 kompanii został wyprowadzony w pole - pokazano mu mundur z orłem szeregowca - a po tejże akceptacji żołnierz pognał z powrotem do krawca i kazał szyć sobie bardziej zdobnego, oficerskiego. :) Albo poczciwy szef machnął ręką i przepuścił go od razu w takiej "wzbogaconej" wersji. Było tak często a moda w wojsku często wykraczała przeciw przepisom i to nie tylko w wypadku Waffenrocków.

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 17:04 
Weteran
Weteran

no ladowniczka super :D
widze dolaczasz do grona szczesliwych posiadaczy strasznie populanych ;) ladownic do g43 hehe

no i ja wraz ze swoim ersatzem z ceraty chcialbym miec jakas czarna skorzana, brazowa...i w ogóle po kadej wersji. ale wiem ze to raczej niemozliwe

podobnie jak Kuligow uwazam, ze ceny ladownic wcale nie spadna - a wrecz przeciwnie, bo wg mnie wzrosna. w koncu rozejda sie po prywatnych kolekcjach i znikna. nikt pozbyc sie nie bedzie chcial - a i nie bedzie skad kupic....no chyba ze z GM z 2800$ :D

odnosnie waffenrocka - to super pozycja. sam mam jednego prywatnego, jednak oberleutnanta a nie szeregowego. to porzadna kurtka, swietnie szyta. i na manekinie wyglada bardzo okazale. wraz z czapą pięknie można ją wyeksponować

pozdr i gratuluje nowych nabytkow :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 17:38 
Podpułkownik
Podpułkownik

Marcin piękna kurteczka a nie mówiłem że będziesz miał ładną postac żołnierza sam osobisce słyszałem ze takie fanty wychodza w starych domach w Niemczech mój znajomy podczas remontu pod belką dachu znalazł trzy szable i długi bagnet wszystko w stanie bdb niestety spóźniłem się wszystko poszło za 1000 zł echhhh i co ciekawe tam też tego nie chciano !! :( Jeszcze raz gratuluję :1 :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 21:08 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

kurde widze ostanim czasy tych ladownc cale mnostow wyskoczylo !!!! sporo koleckjonerow juz taka ma !!! tez bym sobie chetnie taka sprawil !! i chyba bedzie trzeba jakas taka dorwac !!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 14:13 
Porucznik
Porucznik

Parę niepublikowanych nowości - zgodna manierka FSS43 mint, miękka kabura P38 mint - teraz w wersji groszkowej (gładka wpadła już dawniej), pojemnik ze sprężyną powrotną do MG34 produkcji Gustaw Genschow i Spółka z roku 1940 mint z WaA (sprężyna w oryginalnym smarze) - z przepastnych magazynów Królewca, oraz standardowa maska pgaz z 1942 - absolutnie nie składana, całość z fabryki. Sygnowana oddziałem reflektorów przeciwlotniczych Flakscheinwerfer Ersatz Abteilung 5 - czyli jednostką Luftwaffe (nie Luftschutz!). Gazmaska jest z Niemiec, a sprzedający nawet nie umieścił na aukcji informacji o wklejce z jednostką, ani nawet jej zdjęcia - po prostu mu to wisiało - tym milsze było zaskoczenie po jej otrzymaniu.....

[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 15:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

fajne fanty !! zwlaszcza ta maska !! gratuluje zdobyczy !!! :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 17:47 
Podpułkownik
Podpułkownik

Super nowości szczególnie ta maska mnie zauroczyła - sam szukam maski z napisem jednostki wewnatrz, miałeś Marcinie farta :1 ja w 1990 roku otrzymałem maske p-gaz gdzie wewnatrz była naklejona karteczka z napisem ss sturman oraz dane włąściciela niestety rok potem ją sprzedałem :kill w Rzeszowie w Dessie i teraz pluję sobie w brodę maska pochodziła z okolic poligonu V-1, V-2 w Bliźnie czyli 20 km błąd ortograficzny!!! !

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]