Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 19:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 43  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Minelab Equinox 800 - ustawienia
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2018, 08:57 
Generał Broni
Generał Broni

belhior napisał(a):
darek64 napisał(a):
A jakie macie wrażenia z cewką 6"? Jak się spisuje na żelaznych śmietnikach?

Dołączę do Twojego pytania, bo też mnie to interesuje.

A Tobie z Czech jeszcze nie dotarła?

Wczoraj dostałem info, że jest już w Gliwicach :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2018, 17:28 
Specjalista
Specjalista

Jeden z testuw 15X12" cewky z YT: https://www.youtube.com/watch?v=w8jlzjZ3vbg&t=2s

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2018, 19:01 
Moderator
Moderator

Dam zly przyklad, Off Top :oops:

Chodzi mi po glowie cos innego niz ustawienia, ale wlasnie w temacie duzej cewki. Mianowicie ... jezeli sztyca jest tak kiepsko skonstruowana (od nowosci luzy), na cewce 11" to co bedzie po uzywaniu wiekszej (ciezszej) cewki ?

Ja wiem, to tylko dywagacje ... tylko z duza doza prawdopodobienstwa mozna wywnioskowac, ze po zastosowaniu takiej cewki w detektorze po jakims czasie problem "luzow sztycy" bedzie znacznie wiekszy

Ok, zawsze mozna zastosowac inna sztyce itd. Tylko nie kazdy ma ochote wydawac ponad 4k (Eq 800) za sprzet nowy i wymieniac w nim sztyce

No i sprawa gwarancji, w Stanach sztyce sa wymieniane w ramach gwarancji, ciekawe jak do sprawy podejdzie nasz rodzimy dystrybutor

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2018, 21:51 
Specjalista
Specjalista

Wclan ... to dobre pytanie..,U mne praktycne na stycy Equinoxa nebylo luzuw-po dobrym zakrenceniu zamku ,mysle ze jest jakiesz procento wadnych stycy-na Startu produkcii Equinoxa..y tylko jednostrony zacisk w takej situacii tez nepomaga :) ,.., ale jak detektor jest na gwarancii-3 lata.. to by niemial bycz problem ze zamiane wadnej stycy...Mysle ze poznejsa produkcia Equinoxa s tym nema problem... Ja zmienilem styce Equinoxa na styce Golden maska z powodu latwego skladania y kompaktowych rozmiaruw...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2018, 22:26 
Specjalista
Specjalista

To jest to...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 listopada 2018, 00:08 
Porucznik
Porucznik

Ja w sumie nie planowałem jeszcze kupować 6" ale w niedzielę byłem badać wykop przy kościele z XIIIw. i masakrycznie było obsiane skorodowanym żalastwem, wpadło kilka sreberek ale zatęskniłem za 6" do takiej roboty.
Dziś patrzę na stronę Vikinga i nie mają 6". Pomyślałem, że zadzwonię i zapytam kiedy dostawa, a facet mówi, że mają jeszcze ostatnie sztuki. Pytam - za ile i o mało nie spadłem z krzesła - 1100zł, podobno Minelab podniósł cenę. Niewiele więc się zastanawiając kupiłem w sklepie u Czechów po starej cenie i czekam na paczkę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2018, 13:28 
Generał Broni
Generał Broni

Do mnie dotarła 6" :8) Mam już ją na kiju i wypróbuję jutro w terenie. Sprawdzałem na sucho i osiągi na maleństwa są wręcz imponujące. Jeśli do tego dojdzie separacja to, klękajcie narody :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2018, 14:21 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Kryhu napisał(a):
Ja w sumie nie planowałem jeszcze kupować 6" ale w niedzielę byłem badać wykop przy kościele z XIIIw. i masakrycznie było obsiane skorodowanym żalastwem, wpadło kilka sreberek ale zatęskniłem za 6" do takiej roboty.
Dziś patrzę na stronę Vikinga i nie mają 6". Pomyślałem, że zadzwonię i zapytam kiedy dostawa, a facet mówi, że mają jeszcze ostatnie sztuki. Pytam - za ile i o mało nie spadłem z krzesła - 1100zł, podobno Minelab podniósł cenę. Niewiele więc się zastanawiając kupiłem w sklepie u Czechów po starej cenie i czekam na paczkę.

Może tam warto neodymem oczyścić teren przed wejściem z wykrywaczem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2018, 16:42 
Specjalista
Specjalista

darek64 napisał(a):
Do mnie dotarła 6" :8) Mam już ją na kiju i wypróbuję jutro w terenie. Sprawdzałem na sucho i osiągi na maleństwa są wręcz imponujące. Jeśli do tego dojdzie separacja to, klękajcie narody :8)

Darek64 - mala 6" cewka na max glebokosc s ID-mozna uzicz szybkosc 3 ,, y na separacie juz dostosujesz od terenu 4-6,7..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2018, 18:11 
Generał Broni
Generał Broni

EL NINO napisał(a):
darek64 napisał(a):

Darek64 - mala 6" cewka na max glebokosc s ID-mozna uzicz szybkosc 3 ,, y na separacie juz dostosujesz od terenu 4-6,7..

Dzięki za radę :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2018, 13:11 
Specjalista
Specjalista

Tu jest jeden "dobry airtest" na nastawy y programy Equinoxa..: Ustawienia gruntu,nastawa Iron bias, Test1- na maskowanie signalu monety..- drobnymy kawalkamy koloru, Test2- na maskovanie signalu monety drobnymy kavalkamy gwozdzy... ;)
https://www.youtube.com/watch?v=iwDhFaCJO7g

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2018, 09:25 
Generał Broni
Generał Broni

Wczoraj byłem w terenie z nową, 6-ciocalową cewką. Chyba to moja najtrudniejsza miejscówka, takich ilości żelastwa jeszcze nie widziałem nigdy. Jeden ciągły gong na żelazo na 2-3 arach. Ale wśród tego śmiecia czają się różne arcyciekawe smaczki. Na pewno znacie ten klimacik :8)
Cewka bardzo fajna, można dojechać nią w różne zakamarki na nierównym terenie i cały zestaw praktycznie nic nie waży. Trochę płytsza od standardowej 11-stki ale to chyba normalne choć jak na snajperkę to zasięgowo rewelacja. Bardzo ładnie sobie radzi wśród tego żelastwa ale pojawił się pewien problem i z tym chciałem się do Was zwrócić. Non stop wykrywacz wskazuje na kolor w miejscach gdzie tego koloru nie ma. Słychać czysty, mocny sygnał z dokładnym i powtarzalnym ID ale po zagarnięciu ziemi nogą sygnał znika bezpowrotnie. Jest to na dłuższą metę strasznie wkoorwiające bo takich fałszywych sygnałów jest masa i te prawdziwe po prostu się w nich gubią, poza tym szybko siada psychika i traci się motywację do kopania.
Pewnie dałoby się to jakoś zniwelować ustawieniami, może zmienić Iron Bias czy czułość ale nie mam pojęcia od czego zacząć. Może Koledzy mają jakieś doświadczenia w takich sytuacjach?
Moje wczorajsze ustawienia to.
grunt na śledzeniu
czułość 19
podkowa wyłączona
szybkość 5
iron bias 1
multitony
multiczęstotliwość

Dodam, że na tej miejscówce takie ustawienia za 11-stce w zupełności wystarczały, wykrywacz był zawsze cichy i stabilny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2018, 10:55 
Specjalista
Specjalista

Darek64 ...Za1. -u mne nie ma tego problemu ,jestem na novym softu1.7.5, tvoje nastawy su dosicz nizkie,, bycz moze ustawienie diskrymi bym zmienil na _3 do 40Akcept- bo mozez dostawacz falsive signaly od skorodovanego zelaza -ktore v programie Park 2 pokazuje na ID -2 na allmetalu....- Powiem probowalem obnizacz culosc to na culosci 15juz bylo mnej falsiwego signalu...ale tez nie idealne...Ja uziwam Park 2,diskriminacia akcept od -3 do 39-40..Iron bias0-1, szybkosc 3-6,7,no y culosc od 17-do23,24,,co culosct 24 jest bardzo stabilna,mozem zatnucz o badile y jest nadal spoko..Na culosci 25,,juz ne... . Neprejmuje zsie falsiwymy signalamy od zelaza na ID 15-17,bo Na kontrole takych kolorowych y mnej czistych signaluw uziwam User program uprawiony Beach2 -mne prakticne eliminuje wsyske falzive wzkazania,od zelaza y z drugej strony potwierdza ze kolor jest kolor...Za . 2- Sprobuj inny program Park1,Pole 1,Pole 2 -na porownanie-gdzie moze bycz problem-ta mala 6 cewka dosic podbija culosc tych programuw typu1 nadrobiazgy ... Za3 ...na pewno zauwazilesz ze mala cewka jest duzo mnej wrazliwa na zelazo z boku...,y waga Equinoxa na tej cewke prawie jest neodcuwalna..Za4 mozesz tez sprobowacz podbicz Iron bias na wiecej -3,4,5y uwidzis czi to pomoglo.. ale ja jestem zvolennikem niskiego Iron biasu..,, tylko w User Programie Beach 2 iron bias dalem na 9na x- zeby zabil wsystkie falsiwe signaly koloru-u skorodowanego zelaza, y zsybkosc tam dalem na 8 ,,-ta szybkosc je najmnej cula na cienkie povlaky kolorovych metaly na zelazie-puzsky, blachy y podobne..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2018, 14:22 
Porucznik
Porucznik

Darek64, dość dziwne to o czym piszesz, właśnie rozpakowałem 6", w tym tygodniu wybieram się w teren, dam znać jak moje odczucia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2018, 21:27 
Generał Broni
Generał Broni

Dziś sytuacja powtórzyła się. Na tej samej miejscówce znowu masa fałszywych sygnałów. Wyraźna poprawa nastąpiła po włączeniu podkowy. Fałszywe sygnały co prawda nie zniknęły ale można było je spokojnie odróżnić od dobrych po takim żelaznym charczącym podbiciu. I taka ciekawostka. Miałem ze sobą moniaka do testów i po położeniu go na ziemi, na tej miejscówce, wykrywacz nie dawał ŻADNYCH wskazań. Null, nie widział go nawet z centymetra na żadnej cewce, takie jest tam oddziaływanie żelastwa.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 43  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]