Teraz jest czwartek, 30 lipca 2026, 22:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dywany z Wiesciszowic...
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2005, 22:56 
Major
Major

witam

dopiero co wrocilem z Rudaw Janowickich - klasyczne stanowiska od Miedzianki przez Ciechanowice, Wiesciszowice, Czarnow do Kowar
Najciekawiej bylo w Wiesciszowich - najwieksze wrazenie robily nacieki i dywany wtornych mineralow siarczanowych, tleno-wodorotlenkow zelaza itp.
ponizej kilka fotek tych pieknosci

pzdr
GB

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2005, 23:54 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ładne te szczotki gipsowe.
A takie nacieki, jak napisałeś "schwertmannitu (takze czesciowo z getytem)" widziałem też ostatnio w starej sztolni w Kamionkach, w Górach Sowich. Foto poniżej. Swoją drogą co to jest "schwertmannit" , bo getyt to wiem.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 09:50 
Major
Major

Schwertmannit - jest mineralem wytracajacym sie z kwasnych wod kopalnianych, wystepuje w strefach wietrzenia zyl polimetalicznych zasobnych w piryt, opisany po raz pierwszy 1994 w Finlandii, w Polsce po raz pierwszy opisany w zlozu "Stara Gora" przez R. Siude dosyc niedawno. Jest mineralem skrytokrystalicznym, tworzacym rozne nieskonsolidowane nacieki, powloki na scianach wyrobisk. wzor dosyc skomplikowany Fe16 3+ [O16|(OH)10|(SO4)3]*10H2O . Wchodzi w sklad utworow ochrowych - ziemistych nagromadzen tlenkowych i wodorotlenkowych mineralow zelaza (glowne mineraly budujace to geothyt, ferrihydryt, schwertmannit, amorficzne tlenowodorotlenki zelaza i jarosyt)

za R. Siuda, 2005 "Skład mineralny i warunki formowania się strefy wietrzenia polimetalicznego złoża "Stara Góra" w Radzimowicach (G. Kaczawskie)"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 22:10 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

AHA. To już wiem. Dzięki... Nieco gorzej ze zrozumieniem... :sciana A wzór prosty, zwłaszcza po kilku :piwo
Ale nic dziwnego że nie mogłem doczytać co to jest, skoro opisano go u nas dopiero w tym roku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 14:59 
Moderator
Moderator

błąd ortograficzny!!! pewien ale z tego co mi wiadomo to to co nazwales szczotkami gipsowymi nie jest przypadkiem mineralem o dzwiecznej nazwie pseudokokkiapit (czy jak to sie tam pisze) bo to dosc slynne wystapienie tego mineralu a gips ma nieco inny pokroj pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 19:34 
Generał Broni
Generał Broni

Pięknotki aż oko się śmieje do tych fotek a ja już młotek do szafki schowałem, aparat rozładowałem i biorę się za czyszczenie letnich zbiorów. Czyżby zima do Was jeszcze nie zajrzała?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 21:20 
Generał Broni
Generał Broni

Tylko szkoda że w Wieściszowicach ostatnie jeziorko to w lesie jest prawie cały czas wyschłe?!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 21:50 
Major
Major

to na bank gips, otoz pokroj krysztalow na tym zdjeciu jest zasadniczo niewidoczny, dopiero pod lupka mozna dopatrzyc sie tabliczkowych krysztalow zebranych w taki fajne krzaczaste skupienia, a pseudocopiapit to wystepuje w postaci zoltych naskorupien, ale te mineralki co na zdjeciach to ciazko stwierdzic co jest co, bo one sie przerastaja, tworza istna mieszanke, ale gips wlasnie da sie odroznic od reszty bo jako jedyny tworzy tak duze krysztaly widoczne golym okiem.

a co do wyjazdow, to sie korzysta poki sniegow nie ma, ale jutro chyba ostatniw yjazd na zakonczenie sezonu, pogoda za oknem marne, ale ja i tak bede pod ziemia :D wydzial zafundowal nam jak co roku wjazd do kopalni soli w Klodawie, postaram sie po powrocie zamiescic krotka foto-relacje.

pozdrawiam
moozg

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 listopada 2005, 09:28 
Generał Broni
Generał Broni

Moozg czy możesz wrzucić nowy temat Wieściszowic w nowym wątku w poście "Twierdze, bunkry, podziemia i jaskinie" i opisać co nieco tamtejsze kopalnie i sztolnie (wepchnij plany i fotki) Serdeczne dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 listopada 2005, 20:59 
Major
Major

no nie wiem czy jest sens, bo zasadniczo bylem tam tylko w celach geologicznych, po sztolniach zabardzo nie lazilem, planow tez nie posiadam, wypad typowo sztolniowy w rudawach zostawiam na przyszly rok

pzdr
moozg

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 listopada 2005, 22:04 
Major
Major

juz wrzucilem fotki z Klodawy, jednak na dzial o podziemiach, tam jednak lepiej pasuje - oto link viewtopic.php?p=124939#124939

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2005, 15:20 
Generał Broni
Generał Broni

A te fotki z Wieściszowickich sztolni kiedy wrzucisz na stronę jaskinie podziemia itd?

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]