Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 09:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 20:00 
Podporucznik
Podporucznik

Same piękne ładownice do G43 ,teraz z tą moją to się mogę schować.O takich stanach marzy się po nocy.
Taka maska to bardzo by mi się przydała ,akurat dla mojego żołnierza,może kiedyś ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 listopada 2005, 18:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

na allegro lezy pewna sztuka za 10 pak :jump
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 11:22 
Porucznik
Porucznik

Espeholt na swojej stronie wysuwa tezę, że kody "bla" i "ros" to kody tej samej firmy z Budziszyna, bo "ros" to najprawdopodobniej drugi kod nadany tej fabryce później w czasie wojny. Przesłanką jest ten sam numer WaA. Ja pomiędzy "bla" a "ros" widzę też cechę wspólną w postaci nitowania klap zamykających, nie szycia, i to takimi samymi brązowymi nitami. Może i tak jest. Teraz więc chronologicznie idąc tym tokiem myślenia (ponieważ kody na literę "r" były nadawane na jesieni 1944):
ros1944
Czyściutka i bez sowieckiej farby :-)

[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 11:31 
Weteran
Weteran

no, gicio!!! :D:D

moja juz tez czysciutka, bez sowieckiej farby

ale zauwazylem jedna ceche wspolna z moja ladownica. mianowicie tylne paski, material, sposob ich przyszycia, i obszycie w dolnej czesci paska elementem z cienkiej czarnej skórki

wiec moze to tez ten sam producent???

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 11:42 
Porucznik
Porucznik

Nie, no jak?
"bla" i "fuq" są w książce kodów i są to z pewnością różni producenci - więc ta teoria odpada :)
Hipotezy dotyczące "ros" są dopuszczalne - bo tego "dzikiego" kodu nie ma już w zachowanych spisach....
Zeiss Jena jest przykładem, że takie "podwójne" przyznawanie kodu zdarzało się.
Normalnie Zeiss miał kod "blc", a na jesieni 1944 dostał "rln" - w wypadku "rln" udało się bowiem, mimo braku materiałów, ustalić po wojnie, że chodzi tutaj również o Zeissa. Więc podobna sytuacja może być z "blc" i "ros".
Ponieważ kodów używano w celu maskowania lokalizacji wytwórni, po jakimś czasie ktoś wpadł na pomysł, by zagmatwać przeciwnikowi rozpoznanie dotyczące gospodarki Niemiec - i zaczęto nadawać nowe, kolejne kody starym wytwórniom.

Ostatnio edytowano środa, 23 listopada 2005, 12:11 przez fullriede, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 11:48 
Weteran
Weteran

ale musisz przyznac, ze to jednak bardzo duzy zbieg okolicznosci, jezlei chodzi o produkcje ladownic do g43 - ktora nie byla w ogóle unormowana. nie byl okreslony sposob z czego maja byc wykonywane, w jaki sposob itp....(stad zreszta tyle roznych typow ladownic)

ze w tak roznych warunkach, w roznych fabrykach, tylne paski byly wykonane z tego samego materialu, i w ten sam sposob (obszycie skorka od dolu)
przeciez wystarczylo zagiac pasek do spodu, bez zbednej zabawy w obszywanie...

no chyba ze kazda z fabryk dostala te parciane paski jako komponenty do produkcji ladownic

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 11:50 
Weteran
Weteran

ach i jeszcze jedno
co ciekawe moja ladownica tylne paski ma odprute z jakichs innych elementow umundurowania. zachowaly sie jeszcze stare nici :) (widoczne na fotce, w dolnej czesci paska 2 pionowe szwy)
tak samo kazdy niemal element skorzany w mojej ladownicy zostal uprzednio odpruty od czegos innego (licxzne dziurki po starych szwach)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 11:55 
Porucznik
Porucznik

Obecnie mam w ręku 4 ersatzowe i na wszystkich czterech te szlufki są wykonane z party nieco INNEGO splotu, innego odcienia, szerokości, nawet długości. Końcówki są obszyte skórkami, ale tylko część - reszta jest obszyta materiałem.... Jest to kompletny miszmasz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 12:03 
Weteran
Weteran

kurcze, te ladownice sa praktycznie kazda inna. czlowiek chcialby zebrac po sztuce kazdego typu, i wariantu...ale wtedy trzeba by chyba kolekcjonowac tylko i wylacznie ladownice do g43.
no i zdaje sie ze bym musial obie nerki i jedno pluco sprzedac na czarnym rynku - bo z waluta bym niewyrobil :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 12:25 
Kapitan
Kapitan

Witam
czy odkryto jakiś magazyn z tymi ładownicami do g43,wczesniej tego niebyło wcale a teraz każdy pokazuje na forum??? :jump Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 16:27 
Mr. Sturmgewehr

Jakos do tej pory nikt o niego niespytal wiec ja to zrobie - mozesz pstryknac tego zf41? Jakie ma bicia? Gdzie trafiony?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2005, 16:19 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam
Pisałeś iż większość twoich kabur pochodzi z Ukrainy. Teraz widoczny jest szczególnie na ebayu „zalew” kaburami, które według sprzedających pochodzą z Białorusi. Najwięcej wśród nich jest kabur do browninga sygnowanych kodem jsd i cdc. Czy są one oryginalne?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2005, 18:09 
Porucznik
Porucznik

Daj jakieś konkretne linki - ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2005, 21:22 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

http://stores.ebay.de/European-Antique-Salon_Holsters_W0QQcolZ2QQdirZQ2d1QQftidZ2QQtZkm
koleś ma tego pełno i zastanawiam sie czy dobre

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2005, 09:20 
Porucznik
Porucznik

Odpowiedź brzmi:TAK
Tylko, że są u niego cholernie drogie.....

Najchętniej wziąłbym te do Astry - są dość rzadkie (Niemcy kupili chyba tylko 8000 tych pistoletów). Ale nie za tyle :-)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]