Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 09:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: pieczęć Krzywoustego
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 13:45 
Porucznik
Porucznik

za dzisiejszą Rzepą - tylko obrazek, bo OCR tradycyjnie już wykkrzaczył mi się...

mam linka:)
http://serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,3027908.html

Bulla polskiego księcia
Daina Kolbuszewska, Poznań 22-11-2005, ostatnia aktualizacja 23-11-2005 14:01
Sensacja archeologiczna! Znaleziono najstarszą w całości zachowaną polską pieczęć. Prawdopodobnie posługiwał się nią Bolesław Krzywousty.
- Nogi się pode mną ugięły, kiedy pomyślałem, co trzymam w rękach - opowiada Mateusz Sikora, student V roku archeologii na Uniwersytecie Poznańskim, który wyjął z ziemi pieczęć.

- Krzyknęłam z radości, kiedy zobaczyłam znalezisko - mówi prof. Hanna Kocka-Krenz z uniwersyteckiego Instytutu Prahistorii, która od kilku lat prowadzi badania na poznańskim Ostrowie Tumskim. Bulle to okrągłe pieczęcie metalowe, którymi poświadczano autentyczność dokumentów. Znano je już w starożytnym Rzymie.

Sześć lat temu prof. Kocka-Krenz natrafiła na Ostrowie Tumskim na pozostałości po murowanym palatium Mieszka I. Pałac okazał się budowlą na europejską miarę, co zmusiło historyków do zrewidowania myślenia o początkach państwa polskiego.

Ołowianą pieczęć z pocz. XII w., zwaną bullą, znaleziono właśnie w obrębie palatium. Być może w tym miejscu znajdowało się archiwum książęce, w którym przechowywano najcenniejsze dokumenty. - Bullami pieczętowano bowiem dokumenty najwyższej wagi - opowiada prof. Kocka-Krenz.

Na jednej stronie znajduje się książęca postać z włócznią św. Maurycego (podarowaną jeszcze Bolesławowi Chrobremu przez Ottona III) w jednej ręce i z tarczą w drugiej. Wyraźny napis głosi: "DUX BOLEZLAUS". Na drugiej stronie znajduje się wizerunek św. Wojciecha z księgą. Napis głosi: "SCS [skrót od sanctus] ADALBERTUS".

W Polsce znana była dotychczas tylko połówka bulli znaleziona w okolicach Ostrowa Lednickiego w październiku 2002 r. przez Mirosława i Małgorzatę Andrałojć. Jest ona jednak dużo gorzej zachowana niż "poznańska" i trudniejsza do interpretacji.

Co do prawdziwości nowo znalezionej bulli nie ma wątpliwości prof. Stanisław Suchodolski, najwybitniejszy w Polsce znawca polskich monet, który już widział pieczęć.

- Posługiwał się nią bez wątpienia Bolesław Krzywousty - opowiada prof. Kocka-Krenz. Najnowsze odkrycie stawia w innym świetle rangę jego dworu. Używanie bulli było bowiem zastrzeżone do ograniczonego kręgu osób. - Ołowianych używano w kancelarii papieskiej i cesarskiej, a także w kancelariach różnych biskupów. Posługiwali się nimi także królowie czescy i węgierscy. - Skoro bullą posługiwał się również Bolesław, to albo miał pozwolenie cesarza lub Rzymu, albo po prostu mógł sobie na to pozwolić. - Odkrycie zmusza do zmiany myślenia o naszej historii - mówi prof. Kocka-Krenz. - Jest dowodem na to, że nasi władcy byli związani z elitami zachodniego świata i wzorowali się na nich.

Na razie bulla została poddana konserwacji. Archeolodzy będą ją porównywać ze znanymi pieczęciami i monetami zachodnioeuropejskimi. Pozostanie własnością poznańskiego Instytutu Prahistorii. Kopie będą eksponowane na wystawach.

Dla "Gazety"

To fantastyczne i bardzo ciekawe znalezisko. Świadczy bowiem o wysokich aspiracjach polskich władców i naśladowaniu przez nich najlepszych, m.in. cesarskich wzorów. Ale przypisywanie jej Krzywoustemu nie jest dla mnie całkowicie pewne. Możliwe jest, że poznańska bulla jest jeszcze starsza - z II połowy XI w., czyli z czasów Bolesława Śmiałego.

Prof. Tomasz Jurek, Instytut Historii PAN w Poznaniu

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: !!Odnaleziono Bulle Krzywoustego!!
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 16:03 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Polecam artykuł http://serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,3027908.html Sensacyjne odkrycie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 16:55 
Weteran
Weteran

fajna sprawa taka bulle odnalesc

ciekawe, ile osob cos takiego znalazlo, i myslalo ze to zwykla plomba - ja sam nawet nie wiem, czy bym takie cudo wsadzil do kieszeni - po prostu z wlasnej niewiedzy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 20:24 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Frozzer napisał(a):
ja sam nawet nie wiem, czy bym takie cudo wsadzil do kieszeni - po prostu z wlasnej niewiedzy

Eeee... Frozzer.

To ja powiem tylko, że na pewno wsadziłbym do kieszeni....
Żeby oddać koledze na ciężaki do wędki. :)
Też z własnej niewiedzy.

Nie wszyscy wszystko wiedzą...
Jednak odwagą jest przyznawanie się do swojej niewiedzy, a nie udawanie "że się wszystko wie".... :666 :666 :666 :luv

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2005, 08:58 
Porucznik
Porucznik

witam,

no nie do końca można się z Tobą zgodzić - moim zdaniem - tytuł "królewska pieczęć księcia" to taka figura retoryczna (i stylistyczna), która nazywa się wyolbrzymienie... Stosuje się po to, żeby nadać wyjątkowości pewnemu zdarzeniu, rzeczy etc., żeby podkreślić ich wagę (oczywiście nie tę mierzoną w g:). Taki zabieg zastosowano i tu, żeby pokazać, jak ważna jest to dla interpretacji historii Polski bulla.

pzdr
Julek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2005, 14:34 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ale co by nie mówić, nie istnieje dziś taka instutucja jak Uniwersytet Poznański, kiedyś tak dziś NIE !!!!!!!

pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2005, 16:33 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

żeby każdy mógł obejrzeć wkleję fotki.:)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2005, 17:20 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ładniutka.

No, takiego czegoś to raczej na cieżarki bym nie oddał.
Z daleka pachnie "kawałem historii", nie trzeba być archeo żeby poczuć. :1

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2005, 00:19 
Kapitan Petersen

Gdybym znalazł, to zapłakałbym ze wzruszenia.

Tymczasem patrząc na fotkę "bulla-bolesława1.jpg" już wiem, dlaczego pod studentem Mateuszem Sikorą ugięły się nogi. Bulla jest centralnie strzelona łopatą. Co za prezycja uderzenia!

Nie doszłoby do tego, gdyby na stanowisku zaangażowano wolontariuszy z wykrywaczami. Podobnie jak było podczas wykopalisk z udziałem Robiego, Mirka & co, co zaoowcowało zresztą odnalezieniem depozytu srebrnych grzywien oraz brązowego skarbu. Po prostu przed każdym usunięciem przez archeologów warstwy 10 - 15 cm gruntu, chłopcy z wykrywaczami zaznaczyli miejsca dające sygnał. I tyle. Studenci nie musiliby już walić łopatami w unikatowe bulle.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2005, 12:59 
Weteran
Weteran

Coś mi się zdaje Test, że się mylisz, zdjęcie też trochę wprowadza w błąd, ale to nie zagięcie widać, tylko obustronne zgrubienie, przez które były przeciągnągnięte sznurki, chyba...

pzdr a.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2005, 14:37 
Generał Broni
Generał Broni

Test napisał(a):
Nie doszłoby do tego, gdyby na stanowisku zaangażowano wolontariuszy z wykrywaczami. (...) Studenci nie musiliby już walić łopatami w unikatowe bulle.

Nie zapominajmy że znaleziska archeologiczne to nie tylko przedmioty z metalu (metalowych jest stosunkowo bardzo mało) ktoś z wykrywaczem był by z pewnością przydatny, ale bez niego wykopaliska dużo by się nie zmieniły bo przedmioty metalowe wyszły by i tak podczas exploracji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2005, 18:25 
Generał Broni
Generał Broni

To w Poznaniu też maja akcję OŁÓW Z PÓL - MNIEJSZY BÓL ??? :jump

Kurde blaszka!!! Muszę przejrzeć te wszystkie kilkanaście kilogramów plomb co mi poznośili koledzy biorący udział w akcji......

Sugerowali by oddać na złom ale zachowałem wszystkie zaniżając wielkość oficjalnie zebranego ołowiu. jest tam sporo takich dużych.... hmmm................

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]