Feldwebel napisał(a):
Piękna sprawa gratuluję :1 M88 zawsze jakoś bardziej pociągał mnie wizualnie od M95 :)
Mnie też :D na tyle dlugo szukalem tego modelu ze nawet stan widoczny na fokach powyzej, ktory, nie czarujmy sie - jest bardzo sredni, mnie autentycznie cieszy :)
Feldwebel napisał(a):
Przy okazji, czy M88 produkowano również jako karabinki? Próbuję sobie ostatnio to wszystko usystematyzować.
Zakładam, że istniały karabinki M86 (modernizowane później jako M86/88), istniały karabinki M90, ale czy produkowano taką wersje M88?
Pytanie ciekawe, bo o ile karabinek M86 widziałem na żywo, M85 na zdjęciach, o tyle 100 % pewnego karabinka M88 nie - ale zakładam ze istniały - choc sprawa jest dość zagadkowa, bo kawaleria o wiele za długo jezdzila z krotkimi werndlami i prezentowany poniżej M90, był zaprojektowany przez Ferdynanda Mannlichera głownie z mysla o nich).
Owszem, pokazuje sie w obiegu kolekcjonerskim sporo karabinków wyglądających jak M88, nawet z jednego mialem okazje postrzelac kilka miesiecy temu na jednej inscenizacji, ale mam bardzo spore wątpliwości co do ich autentyczności, bo te które widziałem na 99% były międzywojennymi remontami (obcinkami) karabinów.
Trzeba pamietać że różne państwa szczególnie bałkańskie, Grecja, Bulgaria itp recyklingowały pozostałości po I wojnie ( czyli miedzy innymi i po KuK Armee) bardzo długo, Bułgarzy zdaje sie do późnych lat 90tych ubiegłego wieku i czesto na dość kuriozalne sposoby, na przykład przebudowując M88 na nabój mauserowski 7,9x57 ( tak powstał karabinek M88/24 ) co było średnio bezpiecznym pomysłem , konwersje taka przeprowadzono m.in dla Jugosławi i Grecji ( o ile dobrze pamietam, remontu podjeły sie usługowo zaklady FN Herstal w Belgii) , bo już z M88 były problemy przy naboju 8x50R elaborowanym prochem nitro - był zwyczajnie za silny i stwarzał problemy przy przeładowywaniu broni ze wzgledu na specyficzna konstrukcje zamka.
Karabinek M90 istniał, ale należy pamietać, ze to zupełnie inna konstrukcja, z karabinem o tym oznaczeniu ma wspólny tylko nabój, ładownik, konstrukcje celownika i osobę konstruktora, natomiast zamek, magazynek i okolice, mechanicznie do złudzenia przypomina M95 ( ponieważ M95 wywodzi sie właśnie z tej konstrukcji)
Ponizej fotka znaleziona w necie pokazujaca karabinek M90