Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 18:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192 ... 211  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Boratynka dla bardziej wymagających ;-) z kolekcji
PostNapisane: sobota, 24 sierpnia 2019, 21:54 
Generał Broni
Generał Broni

Celowe działanie to dodanie ozdobników (na przykład kołek zamiast kropek jako przerywników, ozdóbek itp. rzeczy - tylko my sie "podniecamy że trafiliśmy coś innego, pewnie wtedy mieli to w d.... ) ale pomyłki to tylko gratka dla zbieraczy (szczególnie widać to przy masowej produkcji szelągów gdzie nikt nie zawracał sobie głowy szczegółami liczył się efekt ilości wybicia i wykonania terminowo kontraktu - nawet srebrne szelągi staranniej robione nie ustrzegły się tego błędu) Nikt nie potrafi wytłumaczyć czemu pisano (wybijano) SOL > SOLI> SOLID itd. można podawać przykłady do woli. Takie czasy - ale czy coś to mówi o twórcach, raczej potwierdza tezę: szybko, tanio i dużo. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2019, 08:22 
Specjalista
Specjalista

Nigdy nie należy generalizować. Mennica krakowska wybiła niewiele boratynek, ale za to niezwykle starannie. Bardzo rzadkie są monety z błędami z tej mennicy lub destrukty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 sierpnia 2019, 13:20 
Specjalista
Specjalista

Boratynki zbieram 10 lat. Dzięki uprzejmości i pomocy kolegów przez te wszystkie lata moglem przejrzeć tysiące boratynek /prywatne kolekcje, oferty sprzedawców/ no i to wszystko co jest w internecie. Byłem przekonany, ze jeśli chodzi o boratynki bite w Krakowie w 1661 roku już nic mnie nie zaskoczy. W 1661 bito boratynki w Krakowie tylko pół roku w stosunkowo niewielkich ilościach i dokładnie ta emisja została opisana w katalogu C.Wolskiego.
Jak wypatrzyłem tę monetę /zdj.1/ to nie miałem pewności. Wczoraj dostałem na tyle dobre zdjęcia, ze mogę napisać o sensacyjnym odkryciu nieznanej odmiany napisu otokowego rewersu z portretem odmiany II na awersie.
POLO w napisie otokowym rewersu w roczniku 1661 w Krakowie z portretem odmiany II na awersie było do tej pory znane tylko z 2 monet / zdj.2/. Doszła 3 :D.
Moneta swoje przez te 350 lat przeszła, ale to nie szkodzi. Jest w pełni czytelna i identyfikowalna.
Jak dojdzie postaram się zrobić dobre zdjęcia.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 sierpnia 2019, 14:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Gratulacje już sporo nowych odmian i wariantów po wydaniu katalogu przez Wolskiego znaleziono ale żeby w Krakowie tak znaczna różnica się uchwała :) To świadczy tylko o tym że boratynki cały czas nas zaskakują i pewnie nie jedna ciekawa moneta się jeszcze pojawi. Jak ktoś zbiera talary to uzbiera to co jest jak jest kaska to w miarę szybko i co dalej robić a tu można szukać i zawsze coś się znajdzie i za przyzwoite pieniadze, które jak nam się znudzi można bez problemu odzyskać. I to jest te piękno i mnogość odmian, które coraz więcej osób dostrzega dlatego ceny systematycznie rosną. Słyszałem że już się kupuje boratynki jako lokatę kapitały to co do niedawna było nie do pomyślenia stało się faktem już nawet większe firmy są nimi zainteresowane. Bezpowrotnie minęły czasy gdy szło się na targ i kupował na wagę te monetki lub za przysłowiowe grosze. Pozdrawiam wszystkich zakręcony i zachęcam do pokazywania swoich boratynek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 sierpnia 2019, 18:16 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

manierka napisał(a):
.. . Bezpowrotnie minęły czasy gdy szło się na targ i kupował na wagę te monetki.. .

Dwa tygodnie temu byłen w Wawie na giełdzie Na Kole. Ogólnie było mało ludzi (pewnie przez lkres wakacyjny) wcześniej byłem tam 20lat temu- były tłumy, trzeba się było przeciskać. Teraz najgorsza wiadomość: znalazłem tylko ok 10szt boratynek w agonalnych stanach. Tragedia. Później wybrałem się na Zamek Królewski do gabinetu nimizmatycznego - zamknkęte, zmiana ekspozycji. :/ Stracony weekend.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2019, 11:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam 2 Kowna z 1666 roku ale inne jak sami widzicie a do tego jakie stany:). Niby popularne bez R ale zachowane świetnie do tego ładnie wybitny awers i rewers co jest rzadkością w Kownie i Oliwie żeby takie coś upolować trzeba się nieźle naszukac bo takich sztuk nie często ktoś się pozbywa myślę że do najlepszych kolekcji jestem ciekaw co wy sądzicie pozdr
LK66. A. 21. 11.1a. bez erki z głową jelenia pod pogonią
LK66. A. 21.13.1. 2 bez erki z głową jelenia częściowo w napisze otokowym

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2019, 14:41 
Specjalista
Specjalista

Super :1 A ta pierwsza malina :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2019, 15:42 
Specjalista
Specjalista

Przy okazji zajrzałem do mojego sanatorium dla boratynek, w którym odpoczywają po przejściach.
Coraz bardziej urodziwe :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2019, 09:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

Z tego co widzę dostaje ładną czekoladową patynę taka "szufladowa" moja ulubiona :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2019, 12:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

O to ja Brześć dodam dość ładny i centryczny jak na Brześć
LB66. A. 21.11.1.2 ta ma R.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 sierpnia 2019, 17:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wstawiam specjalnie dla fanów wszelkiego rodzaju błędów i przebitek oto 2 moje przebitki literówki. Zdzicho przedstawiał niedawno przebitki Krakowskie daty 1660 na 61 ja wstawiam Ujazdow z 61 roku w jednym przypadku nabito literkę E i powstał wyraz bez sensu SOEID naszczescie wyłapano ten błąd w mennicy i poprawiono nabijajac na literkę E literę L co dobrze widać w powiększeniu kolejny przypadek to zamiast litery G wystawiono literę O też się zorientowano i zamiast bełkot REON poprawiono na REGN :) jak macie to wstawcie swoje przebitki liter w napisze otokowym te moje tym bardziej ciekawe że nie notuje ich Wolski myślę że bardzo rzadki może z R 6 ktoś z was widział takie:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 sierpnia 2019, 17:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ostatnio straszna posucha mam nadzieję, że może wywiaże się jakaś dyskusja na temat tego jakie znane są przebitki liter w jakich rocznikach i mennicach może warto to jakoś pozbierać ten temat chyba nie był poruszony

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 sierpnia 2019, 17:51 
Specjalista
Specjalista

Bardzo fajne błędy :1 Katalog nie notuje.
Ta z SO/E/LID ale bez błędu to KU60.A.12.14.1
Ta z RE/O/GN ale bez błędu to KU60.A.12.14.2d

Przykłady monet z błędami w moim posiadaniu pokazałem na poprzedniej stronie.
Jedna uwaga; przebitki daty w mennicy krakowskiej, to nie błąd, a przemyślane działanie mennicy ze względów oszczędnościowych. Zamiast tworzyć nowe stemple z datą 1661 wykorzystano stare z 1660 na których przebito cyfrę 0 na 1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2019, 14:12 
Specjalista
Specjalista

Tak wygląda boratynka z mennicy krakowskiej 1661 z nienotowanym wariantem napisu otokowego rewersu:
SOLI.REG-Ni.POLO
Osoby nieobeznane z tematem mogą się dziwić, że zachwycam się monetą w takim stanie zachowania :)
Posiadanie monety nieznanej do tej pory, której rzadkość można szacować na R7 daje sporą satysfakcję :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2019, 14:17 
Specjalista
Specjalista

I jeszcze boratynka litewska z Ujazdowa 1661 . Pod Pogonią herb Korwin /kruk na poziomej belce bez pierścienia w dziobie/
Dla porównania z krukiem z pierścieniem w dziobie :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192 ... 211  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]