Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 20:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: White's Spectra two-box?
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 12:11 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam

Kolega Filip zaproponował opracowanie przystawki typu two-box do detektorów Spectra na większe zakopane rzeczy. Tak sobie pomyślałem, że nie jest to aż taki duży problem żeby się nim nie zając. Tylko tak sobie myślę, że musiałoby znaleźć się kilku chętnych bo inaczej gra nie warta jest świeczki. Nie wiem może się mylę.

Jeśli ktoś potrzebowałby taką przystawkę to niech napiszę że jest zainteresowany. Jeśli będzie kilka osób to zrobimy ten start-up.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: White's Spectra two-box?
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 16:58 
Szeregowy
Szeregowy

Dlaczego akurat do Spectry? Statyka w Spectrze (przynajmniej mojej wysłużonej, z wysłużonymi sondami) nie zachwyca.
Co miałbym zyskać w stosunku do Whites TM 808, którego można kupić używanego w dobrym stanie za ok. 2000zł? Tylko to, że nie musiałbym go kupować i zabierać w teren jako drugiego wykrywacza?
Czy może miałby to być two-box do użytku w trybie dynamicznym wraz z identyfikacją i dyskryminacją?
Takie rozwiązanie na pewno byłoby ciekawe.
Kilka lat temu firma XP zapowiadała zrobienie two-boxa do Deusa. Z jakiego powodu jeszcze nie ma go na rynku? Nie ma zapotrzebowania na taki sprzęt? Nie ma sensu używania? Trudno jest zrobić?
Dlaczego two-boxy od lat nie są ulepszane, rozwijane?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 17:20 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Hemiek napisał(a):
Dlaczego akurat do Spectry? Statyka w Spectrze (przynajmniej mojej wysłużonej, z wysłużonymi sondami) nie zachwyca.
Co miałbym zyskać w stosunku do Whites TM 808, którego można kupić używanego w dobrym stanie za ok. 2000zł? Tylko to, że nie musiałbym go kupować i zabierać w teren jako drugiego wykrywacza?
Czy może miałby to być two-box do użytku w trybie dynamicznym wraz z identyfikacją i dyskryminacją?
Takie rozwiązanie na pewno byłoby ciekawe.
Kilka lat temu firma XP zapowiadała zrobienie two-boxa do Deusa. Z jakiego powodu jeszcze nie ma go na rynku? Nie ma zapotrzebowania na taki sprzęt? Nie ma sensu używania? Trudno jest zrobić?
Dlaczego two-boxy od lat nie są ulepszane, rozwijane?

Taki pomysł i celem jest two-box do Spectra. Taki #hotSpectraTwoBoxChellange i nikt nie wie co wyjdzie :)

Ciekawa np. może być praca na 2.5kHz gdzie prąd Ipp osiąga 2.5A. czyli 2.5x więcej niż TM808 i efekty oczywiście.

Tryb dynamiczny do stwierdzenia w praktyce.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 18:38 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Pomysł wyszedł od znajomego, co szuka meteorytów, ja wiem że jeszcze jeden znajomy też szuka meteorytów i też ma spektrę. Właściwie to szukają tego samego meteorytu :) A ja się tym zainteresowałem z czystej ciekawości. Na jutubie są filmy chłopaków mówiących po rosyjsku którzy zrobili taki prototyp, samochód łapie z 4+ metrów, niemiecki hełm z 2+ metra. Nie wiadomo jak jest z stabilnością. Najprościej jest zrobić taką przystawkę i sprawdzić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 maja 2020, 08:20 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ciekawy pomysł. Co prawda standardowe cewki od Spectry są dość złożone ale jeśli ruscy to zrobili to znaczy że się da.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 maja 2020, 09:50 
Szeregowy
Szeregowy

Ze stabilnością mechaniczną, termiczną i elektromagnetyczną two-boxów zazwyczaj jest problem.
Kolejny, jak zauważył j570, to "złożoność" cewek Spectry. Są one nierezonansowe, i takie zapewne musiałyby być zamontowane do zestawu. Przy czym okazałoby się, że waży on nie mniej niż 4 kg.
Czy udałoby się to dobrze zestroić dla wszyskich częstotliwości, by zalet wykrywacza nie zaprzepaścić - identyfikacja?
Jakimś tam problemem mogą być filtry Spectry. Na najniższych nie powinno być strat zasięgu, ale używanie najwyższych nie miałoby sensu.

Zasięg 2 m na chełm niemiecki (nawet na radziecki) jest godny zainteresowania sprzętem.
Dla mnie poproszę dużą czułość na drobiazgi - takie od np. 20 mm średnicy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 maja 2020, 10:56 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Przyjmuje założenie, że raczej do użycia w trybie pseudostatycznym i na duże cele.

Sonda oczywiście nierezonansowa powinna mieć uzwojenie dopasowane do nadajnika i mieć parametry zbliżone do oryginalnej sondy koncentrycznej. Chodzi o to żeby nie uszkodzić nadajnika w detektorze.

Największym problemem jest sztywna konstrukcja mechaniczna, powinna być możliwość zestrojenia napięcia niezrównoważenia cewki nadawczej TX i odbiorczej RX. Przystawka musiałaby mieć możliwość pokazania popranego przebiegu procedury, że sondy są zestrojone, itd.

W Spectra nie ma problemu ponieważ można korzystać z opcji Ground Probe.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 maja 2020, 19:55 
Specjalista
Specjalista

Taktyk .. „Two box” dla Spectra V3 to dobry pomysł ... Gdyby można go było przekształcić w pracę 3f dla lepszej analizy wykrytego sygnału, byłoby to jeszcze bardziej interesujące ... ,, oczywiście Spectra V3 na 1F ma większą wydajność ... a także zasięg ...

Ponieważ multifrekwencja 3F w Spectrze jest słabsza, bardziej miękka i bardziej zbudowana na zmineralizowanym środowisku ... uniwersalnym dla wszystkich rodzajów terenu ...

Funkcje „Sygnal probe ” i Ground probe ” można bardzo dobrze wykorzystać do ustawienia cewek ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 maja 2020, 22:12 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jeśli tylko cena będzie akceptowalna jestem zainteresowany.

Tylko czy jest możliwość zachowania identyfikacji celu?
Taktyk jak z twojego punktu widzenia wygląda możliwość zrobienia tego na 3f? Jest to sensowne? Czy tylko 2.5khz gdzie będzie największy kop i mniej problemów z zrobieniem sond

Ktoś tam wyżej pisał że chce czułość na drobnice 20mm A po co? Po to taki sprzęt się nosi okolo 40cm nad ziemią żeby ta drobnice pominąć, a sięgnąć głębiej dużego celu.

Po dawnych przygodach z eagle eye do gti2500 mam tylko nadzieję że będzie to coś lepszego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 maja 2020, 23:38 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Linki to jutuba:
https://www.youtube.com/watch?v=49e6rqcXGAk
https://www.youtube.com/watch?v=pLSXdXRjsz8

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 maja 2020, 13:36 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

SaperDębica napisał(a):
Jeśli tylko cena będzie akceptowalna jestem zainteresowany.

Tylko czy jest możliwość zachowania identyfikacji celu?
Taktyk jak z twojego punktu widzenia wygląda możliwość zrobienia tego na 3f? Jest to sensowne? Czy tylko 2.5khz gdzie będzie największy kop i mniej problemów z zrobieniem sond

Może być zachowana. Przystawka two-box do Spectra to sondy które elektrycznie będą identyczne z sondą koncentryczną 12''. Identyczny układ dopasowujący, czyli prosty filtr pasywny może być w układzie również dla two-box. To nie są jakieś skomplikowane schematy.

Cena no cóż. A ile możecie zapłacić za konstrukcje nośną złożoną z dwóch sond, porządnie i estetycznie zrobioną do przyłączenia górnej konstrukcji z pierścieniem zaciskowym? Podobnie jak jest w Garrett. Raczej się na tym nie wzbogacę ale jeśli ma na to poświęcić czas to myślę że cena powiedzmy 700zł nie będzie jakoś wygórowana?

Zresztą musi być przynajmniej 10 osób, które to kupią taki jest warunek - proszę o info na priv.

Ale jak ktoś ma ochotę zrobić to w swoim zakresie dla innych, to mogę podać wszystkie info jak to zrobić, nie ma problemu.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 maja 2020, 14:14 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Za taką cenę potwierdzam zainteresowanie.

odnośnie wielkości sond jakieś pomysły? two box z garretta uważam za zbyt mały

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 maja 2020, 18:43 
Specjalista
Specjalista

SaperDębica napisał(a):
Za taką cenę potwierdzam zainteresowanie.

odnośnie wielkości sond jakieś pomysły? two box z garretta uważam za zbyt mały

...Taktyk...Byłbym również zainteresowany tym Two-box dla Whites Spectra ... :za ....

....Cena jest tez naprawdę rozsądna...

Byłoby również interesujące, w jaki sposób można zastosować filtry gruntowe Spectry z „Two-box”, aby wyeliminować nierówny teren, kamiene.. ...
...co widać w GTI 2500....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 maja 2020, 10:47 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Spoko! czekamy na kolejnych chętnych!

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 maja 2020, 08:46 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Dwie sondy RX i TX będą wykonane z korpusów sondy od firmy MAS. Można sobie wygooglać w internecie.

Natomiast szukam jakiegoś sztywnego profilu do konstrukcji nośnej. Musi być tworzywo nieprzewodzące czyli raczej nie włókno węglowe.

Ma ktoś jakieś propozycje?

Sonda TX będzie na sztywno zamocowana pod kątek 90 stopni. Sonda RX z możliwością kalibracji za pomocą śruby plastikowej.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]