Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 01:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Analogia pierścionka i blaszki
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2005, 20:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam!

Poszukują analogii do takiego pierścionka, mam niestety tylko rysunek.

Wymiary: średnica 1,9 cm; szerokość 7 mm, grubość taśmy 1 mm.

Czy można go potraktować jako obrączkę czy jako pierścionek taśmowaty otwarty?

Pierścionek jest wczesnośredniowieczny.

Poszukuję także analogii do motywu zdobienia tej blaszki. Może ktoś zna konkretny przedmiot z podobnym motywem.
Blaszka ma wymiary 2,5 x 3 cm.

Dziękuję za ewentualną pomoc

:1 :luv

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2005, 06:30 
Moderator
Moderator

Zdaje się, że ten pierścionek, Taz, to z tej samej bajki, co te na mojej ręce. Te, które trzymam pochodzą z miejsca, w którym wychodzą przedmioty of ok. VII wieku p.n.e. przez Rzym do wieku XIII. Jak pamiętasz prezentowany przez nas jakiś czas temu skarb srebrnych grzywien...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2005, 12:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Faktycznie bardzo podobne, ornament jest nieco inny tylko. Ale bliższych datowań tych pierścionków nie masz?
Mój jest na bank z wczesnego średniowiecza, pochodzi z obiektu o spójnym zestawie zabytków więc nie ma nad czym się głowić, chyba że ktoś sobie znalazł i potem nosił w średniowieczu;-)
Znalazłem w literaturze jeszcze dwa podobne pierścionki podobne ornamentem do mojego, pochodzą z wykopalisk ze stanowiska w kujawsko-pomorskim (nie będę podawał stanowiska bo jeszcze się kilku kolesi zapali i już nie będzie kolejnego sezonu badań;-) )

Dzięki Ci Mirku za analogię!!!;-) I pozdrawiam

Taz
P.S. Pamiętam Wasz skarb, aż się łezka w oku kręci :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2005, 14:26 
Moderator
Moderator

niedługo będę zapewne mógł przeczytac szczegółowy raport z tych dadań- wtedy podam wiecej informacji. Na razie stawiałbym, że podobnie jak w Twoim obiekcie to wczesne średniowiecze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2005, 22:47 
Kapitan Petersen

Taz napisał(a):
Mój jest na bank z wczesnego średniowiecza, pochodzi z obiektu o spójnym zestawie zabytków więc nie ma nad czym się głowić, chyba że ktoś sobie znalazł i potem nosił w średniowieczu;-)

Jeśli można, to krótka dygresja. Ubiegłego lata kolega trzepnął "rzyma" na ewidentnie średniowiecznym stanowisku (źródła, wykopaliska, znaleziska - średniowiecze <oraz późniejsze>). Ta rzymska monetka, zresztą dość rzadka, to jedyny tak stary przedmiot z tego miejsca. Na razie nic nie wskazuje na to, że miejsce to było zasiedlone w starożytności. Można snuć różne domysły, w jaki sposób tam się znalazła, faktem jest, że tam była. Po prostu, jak wiemy, tak się czasem zdarza. Taki wybryk.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 grudnia 2005, 11:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

W sumie Test masz rację i trochę sie zagalopowałem, bo w archeologii raczej nic nie jest na 100% i często "historia" jest wynikiem fantazji jakiegoś naukowca. Czasami źródła nie pozwalają na pełną rekonstrukcję rzeczywistości i lukę tę zapełnia się naukową mniemanologią.
Co do pierścionka, to nie mam 100% pewności, bo fachowcem nie jestem od biżuterii wczesnośredniowiecznej.
Jedyne co mogę powiedzieć, że pochodzi on ze spągu (dna) obiektu wczesnośredniowiecznego, i był wydobyty w trakcie wykopalisk. Materiał w nim był tylko wczesnośredniowieczny, datowany na 2 poł XII - 1 poł. XIII w.

Masz rację, że wybryki się zdarzają, jest to kwestia także mechanizmów postdepozycyjnych. Jeśli dane miejsce było wcześniej zasiedlone to bardzo często zdarza się że w zsypiskach obiektów są źródła archeologiczne ze starszych okresów wczesnego średniowiecza. Np w obiekcie z 2 poł XII - 1 poł. XIII w. są materiały z XI w. lub czasami zdarzają sie narzędzie krzemienne z mezolitu lub cokolwiek innego.

czasami znajduje się butelki po piwie w nienaruszonych warstwach wczesnośredniowiecznych :)

Ale masz racje Test, powinienem powiedzieć tylko że pochodzi z obiektu o wczesnośredniowiecznej chronologii, a póki nie znajdę analogii i pewności to nie będę na bank tak go określał :)

Pozdrawiam
Taz :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]