Teraz jest wtorek, 1 lipca 2025, 15:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: White's Spectra two-box?
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 10:30 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Daj linka do tego "dumpu romu" ja bardzo lubiłem bawić sie w takie rzeczy na innym sprzęcie. Zrobił bym to dla samej radochy pogmerania w sofcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 11:29 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):
Taktyk jak zobaczysz V3i, to jak to mówią "Będziesz Pan zadowolony":). Na potrzeby tego projektu posiadania V3i jest moim zdaniem zasadne. Bedziesz mógł sobie sprawdzić w jakich okolicznościach cewka odbiorcza jest w stanie przesterować odbiornik. Moim zdaniem rezerwa jest spora. Żeby przesterować odbiornik TX Boost jest obowiązkowy:).

W kwestii samej kalibracji to Spectra ma do tego fajne ukryte menu:). Może przypadkiem przy okazji i to rozkminimy:).

Sama procedura kalibracji nie jest chyba znana. Piszę z dozą niepewności, bo być może niezawodni bracia Rosjanie gdzieś już to mają opisane w czeluściach swojego rosyjskiego internetu:). Po tym jak zobaczyłem jak ktoś zrobił prawdopodobnie dump romu i przeprogramował vx3 na wyższy model, spodziewam się, że kalibracja to bułka z masłem:).

Na filmiku z fabryki Garreta widziałem, że kalibracja wymaga użycia bodajże próbki ferrytowej oraz ustawienia jakiegoś potencjometru. W Spectrze prawdopodobnie ukryte menu zastepuje potencjometr? Potrzebna jedynie próbka:).

Nie sądzę żeby w warunkach domowych można zmienić soft w vx3 na v3i.

Ukryte funkcje to miedzy innymi kalibracja detektora - to można już zrobić samemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 14:36 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Filip jak tylko trafie na to w necie to wrzuce. Na szybko mi tego google nie wyrzuca. Na wątek trafiłem jak szukałem info o upgrade v3. Gość łącznie z detektorem programował również słuchawki.

Taktyk jeśli warstwa sprzętowa jest podatna to da się dużo, trzeba tylko magika od tych spraw dobrego. Ojciec mi zawsze mówi, że "nie da to się parasola w d.pie otworzyć", po czym dodaje, że to też się da, wystarczy laskę dynamitu w parasol wsadzić:).

Pamietasz czasy jak się kartkę c+ unlooperem zmuszało do dalszej współpracy?:). Na wszystko są sposoby, tylko trzeba albo mieć "patent" albo umieć go stworzyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 15:17 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Filip napisał(a):
Daj linka do tego "dumpu romu" ja bardzo lubiłem bawić sie w takie rzeczy na innym sprzęcie. Zrobił bym to dla samej radochy pogmerania w sofcie.

To było chyba na reviewdetector.ru. U mnie ten serwis jest teraz jednak niedostępny, być może chwilowo. Przeprogramowanie dotyczyło jednak chyba update od v3 do v3i a nie jak wcześniej pisałem vx3 do V3i. Mój błąd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 15:22 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):
Filip napisał(a):

To było chyba na reviewdetector.ru. U mnie ten serwis jest teraz jednak niedostępny, być może chwilowo. Przeprogramowanie dotyczyło jednak chyba update od v3 do v3i a nie jak wcześniej pisałem vx3 do V3i. Mój błąd.

Możliwe jeśli ktoś pracował w serwisie i miał dostęp do softu White's. Snowden jakiś czy coś? Serwis nieczynny bo prawdopodobnie trwa śledztwo :)

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 15:32 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Przy okazji two-box powrócił temat sond do Spectry. Ta sama obudowa 13'' jak w przystawce. Będzie na tą chwilę tylko kilka sztuk.

Plan jest taki żeby leżakować sondę jak ser lub wino przez 7-dni do pełnego utwardzenia żywicy i później strojenie do Signal max 10% bez Tx boost ale w trybie multi. I dobre zakończenie :) Taki spectra challenge :) Normalnie bym tego nie robił ale ponieważ powstaje Matrix 4, powróci także inny detektor, który współpracuje z tą sondą. Nie wiem czy jasno się wyraziłem? :)

P.s Dzisiaj to chyba tylko obejrzę tą skarpę ;)
P.s 2. Generalnie chciałbym też odkryć trochę nowej wiedzy żeby pokazać, że samemu też można zrobić całkiem dobrą sondę o nawet lepszej Q niż sondy fabryczne.

T.

Załącznik:
spectra_DD_13''.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 15:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk napisał(a):
Lechowiec napisał(a):
Filip napisał(a):

Możliwe jeśli ktoś pracował w serwisie i miał dostęp do softu White's. Snowden jakiś czy coś? Serwis nieczynny bo prawdopodobnie trwa śledztwo :)

T.

https://www.reviewdetector.ru/index.php ... pic=571432

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Fotki wyssane z google co się dało uratować:). Być może będzie dało się jeszcze uzyskać do tego dostęp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 16:43 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Hmm. Wątku nie da się jednak odczytać. Chętnie dowiedziałbym się jak można złamać zabezpieczenia MSP430 żeby złamać lockbits i zapisać hex na dysku swojego komputera.

T.

Ostatnio edytowano środa, 5 sierpnia 2020, 16:45 przez Taktyk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 18:12 
Główny Moderator
Główny Moderator

Wygląda jak by się podpięli pod Jtaga i nie tyle zczytali ROM, co zmusili procesor do odczytania pamięci i przechwycili zawartość. Przynajmniej ja bym tak kombinował. Ja uwielbiam takie wyzwania :) Dawno tego nie robiłem ale takie zabawy są bardzo rozwijające umysłowo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 18:23 
Główny Moderator
Główny Moderator

https://translate.google.com/translate? ... ch&pto=aue

https://web.archive.org/web/20170526031 ... pic=571432

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 22:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk napisał(a):

P.s Dzisiaj to chyba tylko obejrzę tą skarpę ;)

Haha. Dobre oględziny stanowiska to podstawa zanim cokolwiek zacznie się robić:).

No ja sie też dzisiaj nie popisałem. Spectry nawet nie tknąłem:). Generalnie nie daje mi spokoju ten life search screen p/n pinpoint scan i ta dziwna reakcja na wysoki przewodnik.

Matrix 4 to inny projekt poza URD?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 22:43 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Filip napisał(a):
https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=ru&u=https://www.reviewdetector.ru/index.php%3Fshowtopic%3D571432&prev=search&pto=aue

https://web.archive.org/web/20170526031 ... pic=571432

Czytając to tłumaczenie widzę że Vx3, V3 i V3i to sprzętowo to samo. Ten człowiek napisał, że oprogramowanie można pobrać z działającego urządzenia oraz dowolnie flaschować w zależności co chcemy otrzymać np VX3 czy V3/V3i:). Podał ostatnią wersję oprogramowania do V3i. Czyli są jednak różne wersje firmware. Tłumaczyło by to dlaczego moja Spectra nie wyłącza się przy niskim napięciu zasilania a kolegi z forum już posiada taki automatyczny wyłącznik chroniący akumulatory.

Opisał także wadliwe elementy konstrukcyjne. No i pojechał strasznie po sondzie fabrycznej, że jest nieszczelna, szybko traci geometrię itd. I w sumie facet ma rację. Proscan jak otworzył moją rozstrojoną sondę to w środku były ślady po wilgoci. Każda moja używana sonda w ciągu dwóch lat rozstrajała się. Snajperka która głównie leżała, też ją diabli wzięli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2020, 00:10 
Główny Moderator
Główny Moderator

Przy okazji podał metodę kalibracji fabrycznej. Pręt ferrytowy 15 cm od cewki + butelka z słoną wodą. Ciekawe czy facet sprzedał by wsad ROMu. Jak miał bym się bawić w gmeranie w sofcie, to bym wlutował podstawkę pod pamięć. Kolejna ciekawa sprawa to to że wyświetlacze można pozyskać z: https://www.olx.pl/oferta/palmtop-dell- ... 11960b4e04
Robi się ciekawie :D

Kalibracja cewki:

Potrzebujesz:
kawałek ferrytu o długości 5 milimetrów, o średnicy: cieńszej niż zapałka.
jakieś pudełko lub plastikowe wiadro.
Super klej.
Lepiej ustawić go gdzieś poza miastem w temperaturze + 15 + 20. Umieść cewkę na puszce tak, aby znajdowała się (cewka) 20-30 cm od podłoża, umieść ferryt na przecięciu uzwojeń (jest to w przybliżeniu obszar wgłębienia na naklejkę bliżej krawędzi cewki), włącz dodatkowy ekran ze wskaźnikiem „sygnał” w trybie 3h, przekręć ferryt wzdłuż swojej osi, osiągając najmniejsze% przy wzmocnieniu = 15, jak znaleźć najlepszą pozycję - przymocuj ferryt za pomocą super kleju, po wyschnięciu nadal można użyć trochę kleju na wierzchu z objętością, aby mocniej przytrzymać ferryt.
Od Uv.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2020, 09:14 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Przewaliłem 21 stron tamtego wątku. Kopalnia wiedzy. Gość pisze że firmware da sie zczytać z urządzenia. Opisał bolączki urządzenia. Chipy lutowane bga to jedna z nich. Lutowanie bezołowiowe to gwóźdź do trumny:). Każda V3i jest jak tykająca bomba zegarowa:). Swoją chyba przez tydzień nie ruszam bo mam jakieś złe dni, czego łapami się tknę to popsuję:).

Kalibracja w nowszej v3i ma być zablokowana kodem. Działa niby tylko raz z automatu po flaschowaniu.

Strojenie sondy ferrytem to raczej słaby pomysł:).

Ten serwisant zrobił nawet własny odbiornik słuchawkowy. Chętnie bym kupił coś takiego. Oryginalne słuchawki na lato mi nie odpowiadają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2020, 11:46 
Główny Moderator
Główny Moderator

Powiem tak, jak nasi bracia z za wschodniej granicy to ogarnęli, to i nasi to zrobią :)
Nie chce podpowiadać ale ja bym najpierw kupił podstawkę pod flascha żeby nie maltretować laminatu i kilka kości na zapas. Pomysł gmerania w sofcie bardzo mi się podoba.
Jak coś to Taktyk masz zielone światło na rozkręcanie i flaschowanie mojej.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]