Teraz jest wtorek, 1 lipca 2025, 16:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: White's Spectra two-box?
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2020, 12:16 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):

Strojenie sondy ferrytem to raczej słaby pomysł:).

Ja stroiłem Ferrytem i zamiast soli płyta CD :) Fajna procedura, każdy spectromaniak powinien chociaż raz w życiu ją przeprowadzić :)))

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2020, 12:20 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Filip napisał(a):
Powiem tak, jak nasi bracia z za wschodniej granicy to ogarnęli, to i nasi to zrobią :)
Nie chce podpowiadać ale ja bym najpierw kupił podstawkę pod flascha żeby nie maltretować laminatu i kilka kości na zapas. Pomysł gmerania w sofcie bardzo mi się podoba.
Jak coś to Taktyk masz zielone światło na rozkręcanie i flaschowanie mojej.

No nie wiem czy się odważę. Próba odczytu pamięci w zabezpieczonym mikrokontrolerze z ustawionymi lockbits usuwa cały wsad. Nie mogę zrozumieć jak White's mógł nie zabezpieczyć urządzenia przed taką operacją. Ale czytam ruski wątek i wyrabiam sobie opinie...

Zobaczymy :)

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2020, 14:29 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dla takiego Whites'a to paskudna sprawa. Kupujesz vx3, robisz sobie V3i ...

Mała firma to uprościli sprawę na maksa i różnice oprócz firmware zatrzymały się na poziomie naklejek na obudowie.

W kwestii kalibracji widziałem w tym wątku również niepokojące wpisy o utracie zasięgu po kalibracji:).

Taktyk nie wiem kogo White's zatrudnia o właściwie czy jeszcze kogoś zatrudnia. Jeśli mieli od dawna problemy to prawdopodobnie nie mają nikogo kto by to na tyle ogarniał by zabezpieczyć odpowiednio firmware. Podejrzewam, że nie mają nawet nikogo kto by te firmware pisał ... Król jest nagi jak widać i w tej kwestii. Szkoda mi tego White'sa za ich wkład w dziedzinie detektorystyki i za niecodzienne podejście do klienta.

Jakie macie wersje firmware w swoich Spectrach? W mojej jakiś nie widzę nigdzie informacji o wersji oprogramowania.

Jak tam testujecie Two boxy? Próbował ktoś powtórzyć numer z wysokim przewodnikiem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2020, 20:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk napisał(a):
Lechowiec napisał(a):

Ja stroiłem Ferrytem i zamiast soli płyta CD :) Fajna procedura, każdy spectromaniak powinien chociaż raz w życiu ją przeprowadzić :)))

T.

Stroiłeś sondę ferrytem czy kalibrowałeś detektor ferrytem, bo ferryt i płyta cd to raczej zestaw do kalibracji detektora hmm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2020, 20:56 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):
Taktyk napisał(a):
Lechowiec napisał(a):

T.

Stroiłeś sondę ferrytem czy kalibrowałeś detektor ferrytem, bo ferryt i płyta cd to raczej zestaw do kalibracji detektora hmm.

Tak do kalibracji w procedurze kalibracji. Robiłem to kilka razy bo ktoś przywracając ustawienia fabryczne zaznaczył tą opcje. Jest takie oficjalne info żeby tego nie robić.

https://www.seriousdetecting.com/whites ... t-process/

Testy do końca tygodnia powstaną, również na wysokie przewodniki. Wiem, że EL NINO też zgromadził potężny zestaw grubych celów, może też coś napiszę, w sensie jak poszło.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2020, 21:01 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja jutro postaram się nadać wykrywacz, powinien być na poniedziałek - wtorek. Adres bez zmian? Ten co teraz wysyłam czasem ma humory, prawdopodobnie coś w środku mu się luzuje i potrafi się zbuntować. Jak coś to zajrzyj do niego i po dopychaj wtyczki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2020, 21:38 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Filip napisał(a):
Ja jutro postaram się nadać wykrywacz, powinien być na poniedziałek - wtorek. Adres bez zmian? Ten co teraz wysyłam czasem ma humory, prawdopodobnie coś w środku mu się luzuje i potrafi się zbuntować. Jak coś to zajrzyj do niego i po dopychaj wtyczki.

Ok! Dzięki. Sprawdzę wszystko.

W takim razie zrobię test porównawczy na skarpie VX3 i V3i a początku przyszłego tygodnia.

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2020, 09:02 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):

Jak tam testujecie Two boxy? Próbował ktoś powtórzyć numer z wysokim przewodnikiem?

Ten numer powtórzymy jak będę miał pełną wersje Spectry.

Air-test na płytkę AL 20x20cm, grubość 1.5mm - to ta ze zdjęcia, które umieściłem wcześniej. Program Deep Silver, Gain=10, czułość dyskryminacja = 80, F=2.5kHz, filtr gruntowy 5Hz. Cel wykrywany jest z odległości 120-130cm z pięknym pojedynczym słupkiem identyfikacji na VDI =93. Czy można chcieć czegoś więcej? Skoro identyfikacja w trybie dynamicznym jest prawidłowa, to z innymi funkcjami nie powinno być problemu.

W trybie namierzania cel jest wykrywany z 140cm.

Lorenz Z1 wykrywa podobny cel: płytkę 20x20cm z podobnej odległości 125cm z sondą 45cm.

TAKTYK

Załącznik:
test1.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2020, 10:24 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk w jaki sposób operujesz zestawem nad przedmiotem aby uzyskać poprawną identyfikacją z kanału dynamicznego?

Czułość jest dobra. Przy tym rozmiarze cewek zestaw jest jeszcze kompaktowy i nie sprawia problemów jak robi się ciasno. Konstrukcja jest optymalnie zwarta. Większe sondy raczej jako już specjalistyczne, chociaż nie wiadomo co praktyka by pokazała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2020, 12:49 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):
Taktyk w jaki sposób operujesz zestawem nad przedmiotem aby uzyskać poprawną identyfikacją z kanału dynamicznego?

Przemiatam podobnie jak na filmie. Filtr 5Hz jest dość wolny i daje poprawną identyfikacje. W weekend zamierzam przeprowadzić kilka testów terenowych i nakręcić film. Pokaże na ile mi się uda jak Spectra identyfikuje no i ten test ze skarpą także.

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2020, 14:43 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Przy okazji pojawił się u mnie dziadek TM808. Gdyby tak dać mu nowe anteny - w sensie podłączyć do przystawki, accu li-jon i małą obudowę byłby to całkiem zacny detektor. W dziadka mogłoby wstąpić nowe życie. I gdyby znaleźć jeszcze na to czas... albo dorobić małą przystawkę i sygnał z premap wrzucić na przetwornik ADC, dodać LCD, dodać kilka funkcji programowych, w tym identyfikacje... Miód i malina... rozmarzyłem się :)

T.

P.s ciekawostką jest, że ktoś potrzebował głośniej więc zmodyfikowano i dodano wzmacniacz audio PAM8403 na końcu toru audio.

Załącznik:
tm1.jpg

Załącznik:
tm2.jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2020, 15:03 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

No to masz obiekt do porównań:). A po takich modyfikacjach to nie byłby już dziadek TM - 808.

Co ciekawe ten detektor jest klepany przez lata i praktycznie wygląda tak samo. PCB już jest w technologii montażu powierzchniowego ale wszystko jest na wielkiej płycie na której jest jeszcze sporo wolnego miejsca. Mogło by to być sporo mniejsze wszystko, chociaż większe odległości pomiędzy ścieżkami to pewnie lepsza praca urządzenia.

Jakie są wymiary cewek TM 808? TM 808 słynął z problemów z tymi cewkami. Jest więc i jakieś pole by poprawiać i tu fabrykę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2020, 15:11 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):
No to masz obiekt do porównań:).

Jakie są wymiary cewek TM 808? TM 808 słynął z problemów z tymi cewkami. Jest jakies pole by poprawiac fabrykę, zwłaszcza, że kwadratowe cewki to trochę wbrew "naturze" są:).

Sondy mają wymiar 47x26cm.

Natomiast długość konstrukcji od sondy TX do środka sondy RX jest 84cm.

Problemem było połączenie anten z jednej i drugiej strony z rurkami od strony obudowy. Tutaj jest już połączenie śrubami i chyba to daje radę.

Najlepszy w tym zestawie jest jednak patent z accu żelowym, waży tyle, co cała przystawka two-box do Spectra albo two-box URD-1 ;)

Załącznik:
t3.jpg

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2020, 15:56 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Zgodnie z filozofią Kaizen życie polega na ciągłym udoskonalaniu wszystkiego. I medytacja nad tym jest najlepsza. Co innego mamy do roboty?

I tak narodził się nowy pomysł, żeby skupić się na trybie statycznym, pseudostatycznym i kilkoma nowymi funkcjami. Powstał np. SAT z szybkim powrotem do zera i dużą czułością. I tak narodził się nowy projekt URD-1 TWO-BOX. W sensie designu trzymam się miniaturyzacji i lekkości. W sensie układowym przetwarzamy wszystko cyfrowo i robimy z tym, co chcemy. Technika cyfrowa jest jednak dla artystów a tapeta w moim laptopie to Programming is an art form. Wszystko się zgadza. Mogę zatem uchylić małego rąbka tajemnicy, co w tym tajnym laboratorium się wyprawia ;)

Załącznik:
urd1.jpg

Załącznik:
urd2.jpg

Python console
>>> import this

Piękne jest lepsze niż brzydkie.
Wyrażone wprost jest lepsze niż domniemane.
Proste jest lepsze niż złożone.
Złożone jest lepsze niż skomplikowane.
Płaskie jest lepsze niż wielopoziomowe.
Rzadkie jest lepsze niż gęste.
Czytelność się liczy.
Sytuacje wyjątkowe nie są na tyle wyjątkowe, aby łamać reguły.
Choć praktyczność przeważa nad konsekwencją.
Błędy zawsze powinny być sygnalizowane.
Chyba że zostaną celowo ukryte.
W razie niejasności powstrzymaj pokusę zgadywania.
Powinien być jeden — i najlepiej tylko jeden — oczywisty sposób na zrobienie danej rzeczy.
Choć ten sposób może nie być oczywisty jeśli nie jest się Holendrem.
Teraz jest lepsze niż nigdy.
Chociaż nigdy jest często lepsze niż natychmiast.
Jeśli rozwiązanie jest trudno wyjaśnić, to jest ono złym pomysłem.
Jeśli rozwiązanie jest łatwo wyjaśnić, to może ono być dobrym pomysłem.
Przestrzenie nazw to jeden z niesamowicie genialnych pomysłów — miejmy ich więcej!

Załącznik:
tm4.jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2020, 23:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

URD w roli TWO Boxa? Od razu dwa wyjścia na kable do cewek. Fajnie to wygląda. Tutaj ten wyświetlacz z boku obudowy ma uzasadnienie, pod warunkiem, że zamontujemy obudowę wyświetlaczem do góry. Ale dobrze, żeby firmware każdy w domu mógł aktualizować jak np. w Deusie.

Poświęciłem dziś godzinę na próby Two - Boxa. Znowu te same dwa przedmioty na skarpie czyli garnek aluminiowy i stalowy kanister.

Popracowałem trochę nad ustawieniami dynamika i potwierdzam, że dynamik może dobrze identyfikować i spectragraph pokazuje stabilne wskazania jak w przypadku klasycznej sondy, tylko że u mnie jest coś nie tak.

Powtórzyłem próbę z garnkiem i kanistrem. Kanister ma u mnie mocny sygnał ale ten garnek na moje oko dzwoni coś za słabo. VDI kanistra to około +90. Natomiast aluminiowy garnek VDI około -90. Tak minus 90.

Czyli ewidentny problem z wysokim przewodnikiem hmm. A z kanistrem stalowym jeszcze nie wiem, bo w sumie jak to duża stal to nic dziwnego, że jest identyfikowana na kolor.

Powtarzam numer z Pinpoint scan i ta sama akcja co ostatnio. Sygnał z kanistra kreśli krzywą a sygnał z garnka aluminiowego nie, jakby nie było żadnego sygnału. No to wciskam pinpoint i znowu sprawdzam garnek i kanister. Kanister wychyla linijkę pinpointa ładnie na plus, a garnek hmm - o niech to, na minus:).

W tym momemcie podejrzewam, że coś musi być nie tak. Kwestia błędnego montażu sond? Może trzeba obrócić którąś o 180 stopni lub przelutować kable we wtyczce? Na moje oko wygląda to tak, że detektor nie radzi sobie z przesunięciem fazowym jakie otrzymuje z sondy hmm.

Kwestia strojenia samej przystawki:

Jak wyginamy sondą RX (odchylamy ją) to obserwujemy zmiany signal w próbniku czułości. Gdy włączymy próbnik gruntu nożemy obserwować jak zmieniają się procenciki oraz faza dla poszczególnych częstotliwości. Jest to bardzo ciekawy eksperyment. Zmieniając nachylenie sond u mnie można doprowadzić do sytuacji w której dla niektórych częstotliwości faza otrzymuje znak dodatni a dla innych ujemny jednocześnie. Jest to sytuacja podobna do tej gdy podłączymy do detektora klasyczną ale rozstrojoną sondę. U siebie strojąc przystawkę dążę do minimum sygnału i do zgodnego znaku dla wszystkich faz. A wy jak robicie? Moim zdaniem trzeba temat strojenia też wyjaśnić, żeby wszyscy robili to prawidłowo.

Ponadto zgłaszam tu swoją propozycję, aby zastosować gumowe podkładki stabilizujące pozycję cewek po strojeniu. Podkładki oczywiście jak w klasycznej sondzie.

Jeśli chodzi o problem z sygnalizacją i identyfikacją wysokiego przewodnika to przerabiałem coś takiego w zwykłej sondzie, która była mocno rozstrojona. Tx boost powodował, że sygnał srebrnej monety lokowany był po ujemnej stronie skali VDI jak żelazo, chociaż detektor jeszcze nie zgłaszał overload.

U siebie podejrzewam, że coś źle złożyłem. Lub jakaś para przewodów jest odwrotnie przylutowana.

Dajcie znać jak Wam detektor identyfikuje kanister 20 litrów na paliwo stalowy oraz coś większego z aluminium. Zobaczcie jak reaguje pinpoint. U mnie w przypadku garnka aluminiowego sygnał jest słyszalny ale pinoint "wskazuje na minus" zamiast wychylać paski na plus i podawać głębokość.

Suma sumarum wątek jest bardzo pouczający.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]