Witam,
Tak wygląda pomiar sygnałów w MD - może być two-box, jakikolwiek inny detektor metali.
1. Przypadek pierwszy. Układ współrzędnych X i Y. Oś Y to składowa rezystywna, na której otrzymujemy wartości dodatnie dla wszystkich celów - ALL METAL. Oś X przedstawia składową reaktywną, dzięki której otrzymujemy dodatni sygnał na kolor i ujemny na żelazo – poniżej zakresu FOIL. Oba sygnały są w kwadraturze 90 stopni. Nie zawsze jak jest. W rozwiązaniach White's to norma.
Załącznik:
1p_800.jpg
W tym układzie ferryt (brązowe kółko) powoduje przesunięcie fazy dokładnie 0 stopni. Super przewodnik przesuwa fazę o 180 st. (niebieskie kółko). Moneta (żółte kółko) ma trochę mniejsze przesuniecie fazowe. Widać na rysunku.
Każdy sygnał ma oczywiście swój wektor oraz wartość na osi Y – tryb ALL METAL. Przypominam :)
W pierwszym przypadku wektor dla ferrytu ma bardzo dużą wartość na osi X ale zerową na osi Y. Gdyby tak były dostrojone układy detektora nie usłyszelibyśmy ferrytu a super przewodnik dałby nam niewielki sygnał – wszak nie ma w przyrodzie idealnych przewodników. Ten wektor ma bardzo małą wartość na osi Y. Wektor sygnału od monety ma wartość większą.
Dzięki Taktyk za tak obszerne wyjaśnienia. Patrzyłem dobrą chwilę jak na malowane wrota zanim zajarzyłem o co chodzi. Jedno mi nie pasuje i chyba zamieniłeś w opisie w pierwszym przypadku niebieskie kółko z żołtym. Super przewodnik to raczej żółte kółko a nie niebieskie.