Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 22:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: XLT a militarka
PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2005, 12:38 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Wszelkie znane mi opinie wskazuja na to, iz XLT jest wręcz fenomenalny na kolorki. Zaopatrzyłem się od niedawna w taki sprzęt z taką właśnie myślą. Jednak co z dużym żelazem? Wiadomo, czasami kumple "po szpadlu" zaproszą do lasu na "militarkę".
Z jakiego programu zacząć i przy których ustawieniach eksperymentować (a czego nie tykać) tak aby w miarę optymalnie przystosowac go do takiego typu znalezisk?
Czy to wogle ma sens?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2005, 14:32 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

To nie tylko ma sens ale wręcz jest super pomysłem :1 XLT jest idealnie dostosowany na militarkę gdyż:

- umożliwia Ci szukanie militariów przy zachowaniu pełnej dyskryminacji
- obecność dużego kawałka złomu jest wskazywana na wyświetlaczu
- dobrze ustawiony tryb Mixed Mode daje ci zasięg o którym większość innych sprzętów może jedynie pomarzyć
- solidność konstrukcji XLT sprawia że w lesie czy terenie mocno zarośniętym możesz śmiało "kosić" krzaczory
bez obawy uszkodzenia sprzętu!

Do Mixed Mode trzeba się przyzwyczaić, ale gwarantuję Ci że warto :) Na początek przeczytaj ten wątek
w całości i ustaw go na Mixerku:

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=183882

Niedługo zapodam inne Mixerki, w tym "MiliXer" ;) :666

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2005, 16:51 
Podporucznik
Podporucznik

Dzięki VW!

Zapodałem właśnie mixerka na mojego Łajtsa a lektura wątku, nie powiem, bardzo ciekawa także dziękuję (poszperam tam jeszcze). Skoro to ma być ten "klucz do raju" to ja go chętnie w nabliższy weekend wypróbuję! Oczywiście o efektach nie zapomnę poinformować!

"MiliXer" :666 ? Domyślam się że program ten opierał się będzie ma MixedMode. Czyli eksperymentowanie w MM daje najciekawsze efekty, zarówno ma małe "kolorowe" jak i na większe "rude".

A co z odczytami "słupków" (w MM) jeżeli chodzi o większy złom? Skupione blisko siebie po ujemnej stronie czy rozrzucone? A może w jakim przedziale znajdują się "te" rzeczy? A może nie ma reguły?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2005, 20:35 

Yoo2 - W ogóle eksperymentowanie z XLT daje najlepsze rezultaty.. Jeśli zostawi się Jego Exeltencję w spokoju to popełnia
się poooważny błąd :666
Kilka pierwszych wyjść w tym trybie będzie pewnie "szokiem technologicznym", ale nie dawaj za wygraną, kop co popadnie i wkrótce będziesz juz wiedział o co chodzi..
Prawdziwie duże żelazne cele pokazywane są na wyświetlaczu jako OVERLOAD a normalnie żelazo poznasz po niepełnych i rozsypanych po całej skali słupkach.. :1

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 grudnia 2005, 12:38 
Plutonowy
Plutonowy

Witam.
No nie tylko staj jest pokazywana jk OVERLOAD.
Ja ostatnio w taki sposób trafiłem na 30 cm nowa tablice rejestracyjną.

Mirass

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 grudnia 2005, 17:34 
Specjalista
Specjalista

Witam1
Pytanie do Mirassa - chodzisz nadal z dfx? Czy wróciłeś do xlt?
Pozdrawiam,
SZZ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2005, 09:22 
Plutonowy
Plutonowy

Witam.
Chodzę (jak mam czas) z DFX, a w zasadzie to się go uczę od nowa.
Ale przy jego pomocy jeszcze wielkiego skarbu nie znalazłem - Ale wieże ze w ptzyszły roku to nastąpi

Pozdrawiam
Mirass

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2005, 10:25 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

OVERLOAD znaczy "przesterowanie". Tego typu komunikat pojawia się wówczas gdy sygnał na sondzie odbiorczej jest zbyt duży i wykrywacz nie jest w stanie zidentyfikować tego co ma pod sondą. Wiele wykrywaczy ma tego typu sygnalizację (najczęściej specjalnym sygnałem dźwiękowym). Coś takiego może pojawić się nawet na niektórych gruntach (np. jakichś żużlach).

Żelastwo zwykle jest sygnalizowane słupkami "rozsypanymi" albo przeskakującymi po całym ekranie, albo w części na lewo od zera. Czasami zdarza się, że słupek jest jeden i to po stronie dodatniej. Może tak się zdarzyć np. dla stalowej obręczy, a nawet dla skorodowanego kapsla z butelki. Doświadczony użytkownik nauczy się w 80-90% takie sygnały rozpoznawać, po wskazaniu i po sygnale dźwiękowym.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2005, 22:13 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

No ale co z typowym trybem statycznym o którym pisał j570 w temacie viewtopic.php?t=11150&start=24
Czy takie coś można odpalić w XLT?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2005, 23:39 
Major
Major

J570 ma rację, lecz nie powiedział dokładnie jak w XLT robi się tryb dyskryminacji typu TR podobny do tego z modeli 5900 czy 6000. Można to osiągnąć np. wychodząc od fabrycznego trybu RELIC i kolejno:
1. AUDIO DISC - OFF
2. S.A.T. SPEED - 0
3. AUTOTRAC - OFF
4. COARSE GEB - 80
I nagle XLT zaczyna się zachowywać jak Smętek na dyskryminacji. COARSE GEB = 80 już odrzuca odłamki zaś przy 200 nawet nieduże kowadło. Jak to z trybem TR bywa, detektor czuje grunt i zasięg w nim spada często o połowę choć w powietrzu jest naprawdę duży.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2005, 01:53 
Podporucznik
Podporucznik

Mrand napisał(a):
I nagle XLT zaczyna się zachowywać jak Smętek na dyskryminacji. COARSE GEB = 80 już odrzuca odłamki zaś przy 200 nawet nieduże kowadło. Jak to z trybem TR bywa, detektor czuje grunt i zasięg w nim spada często o połowę choć w powietrzu jest naprawdę duży.

Mrand wybacz moją niewiedzę. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem :drap Przy tych nastawach uzyskamy pracę typową dla Smętka ale zasięg w gruncie juz nie bedzie taki jak w HS3?? Czy może ten zasieg (przy trybie TR) zależy od ustawień COARSE GEB i jeżeli jest ono mniejsze to zasięgi dla żelastwa są jako tako przyzwoite? Chodziłem przez jakiś czas ze HS'em i przyzwyczaiłem sie do sposobu w jaki się nim szuka złomu. Biorąc w ręce XLT doznałem szoku technologicznego... (a ostrzegali koledzy ;) ).

Mam jeszcze jedno pytanie co do skuteczności przemiatania cewką nad taflą wody (chodzi o xlt). Przeszukiwałem czsami rózne oczka i bagienka innymi wykrywkami w wiadomych celach. Czy xlt nie ma ograniczeń lub szczególnych wymogów dostrajania do takiego sposobu poszukiwań? Przykładowo: będzie skuteczny przy hełmie spoczywajacym na glębokości np. 1 metra w typowym bagnie?
Pozdrawiam yoo2

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2005, 10:11 
Major
Major

Musisz sobie zdawać sprawę, że jest to pewnego rodzaju proteza. Na tyle przewrotna, że upodabnia XLT do Smętka :) :( :) Możesz pokombinować jeszcze ze zmianą DC. SENSITIV oraz PREAMP GAIN masz wszakże całe laboratorium na kiju. COARSE GEB (Grunt Zgrubnie) ma bardzo szeroki zakres przestrajania i nad bajorkiem wodnym też cię sprzęt nie zawiedzie. Tu używaj raczej MIX-a. Wiosną, gdy puszczą śniegi specjalnie pójdę nad Biebrzę i sprawdzę reakcje w bagnistym gruncie. Poruszony temat jest szerszy i jeśli chcesz zatelefonuj do mnie któregoś dnia po 20:00. W ciągu 10 min można wyjaśnić znacznie więcej niż pisząc tu przez tydzień. Kontakt znajdziesz tu http://republika.pl/mrand/mX2_firma.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2005, 11:40 
Podporucznik
Podporucznik

Dzięki Mrand za wskazówki. Tego typu drogowskazy są bardzo przydatne. Jak minie już ten świąteczno-noworoczny młyn to skorzystam z możliwości kontaktu telefonicznego :) wszakże to o wiele wygodniejsze!

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2005, 00:19 
Podporucznik
Podporucznik

No i stało się... Wybrałem się jedno z bardziej przeszukanych przeze mnie pół "boratynkowych". Ostatnio nie miałem na nim żadnych sygnałów a teraz cała kakofonia dzwięków. Szok, ile tam metalu zalega. Krew mnie zalewała jak tego słuchałem. Próbowałm programów proponowanych przez kolegę Van Worden'a. Między innymi Mixerka. Efekty bardzo zadawalające: średnio 1 szeląg na 5-10 minut (pole to czesałam od paru sezonów i poprzednia wykrywka nic tu już nie widziała). Dodam że nowością dla mnie było to, że xlt "widzi" krążki o średnicy 3 mm o czym w Cscopie nie było mowy.
Czarną magią nadal są dla mnie wskazania wyświetlacza. Kopać wszystko co na plus czy tylko podwójne słupki obok siebie? ? ? A co z tymi oddalonymi od siebie o jeden odstęp lub dwa, no i czy jest różnica (chodzi o typ znaleziska) pmiędzy dwoma równymi słupakmi o wysokości np. 7 mm a dwoma równymi słupakmi o wysokości 1-2 mm?
Help me... :cry:

Mimo, że wątek to "xlt a militarka" to na militrkę czas dopiero przydzie. Na razie wiodący jest kolorek :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2005, 00:44 

Witam!

Yoo2 - Pisałem juz o słupkach w wątku XLT w "Odkrywcy", więc nie chcę sie powtarzac, ale sprobuj kopać wszystko patrząc przy tym na wyswietlacz i zapamietując ton.. W ten sposob szybko się nauczysz odrożniać dobre wskazanai od złych.. Generalnie dwa wysokie i rowne słupki koło siebie to zwykle moneta.. Dużo słupkow ale nieładnych i rozsypanych po całej skali to złom.. Pamiętaj też zeby na Mixerku chodzic wolniej a przemiatać juz bezpośrednio nad celem. Jeśli zdążę to zapodam jutro nowego, świątecznego Mixa ;)

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]