Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 17:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dendrochronologia
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2005, 23:26 
Kapitan Petersen

Witam

Moje zachwyty nad dendrochronologią części z Was będą wydawać się pewnie naiwne i mocno spóźnione, ale wynika to z faktu, że od lat nie miałem w rękach książki z zakresu archeologii. Zdziwił mnie postęp dendrochronologii, a efektywność i precyzja tej metody mnie zauroczyły.

15 lat temu, gdy zaczytywałem się w publikacjach archeologicznych (które w bibliotekach leżały już od kolejnych 15 lat) królowała metoda datowania metodą węgla radioaktywnego C 14. Droga i mało precyzyjna. O niej się wtedy mówiło z przyklęku.

Na Mikołaja dostałem NOWĄ książkę traktującą o archeologii i czytam w niej co parę stron, że metoda dendrochronologiczna pozwala na datowanie stanowisk z dokładnością do jednego roku. A jeszcze w latach 80-tych sami archeolodzy wyrażali się o dendrochronologi z lekkim pobłażaniem, traktując ją trochę jak przysłowiowe zaklinanie deszczu.

Czy wiadomo Wam, ile ośrodków w kraju przeprowadza ekspertyzy dendrochronologiczne? Innymi słowy, jak ta metoda jest już powszechnia (i kosztowna)? Czy na studiach archeologicznych uczą podstaw dendrochronologii, czy tylko omawia się tę metodę?

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2005, 00:25 
Generał Broni
Generał Broni

z dokładnością do jednego roku ale... ścięcia drzewa :666 ale jak by na to nie patrzeć to dużo lepsza metoda niż C14 , w dodatku duzo tańsza, i dosyc prosta, ale też czym dalej w stecz tym trudniej znaleźć coś z drewna :666 drewno niestety się rozkłada szybciej niż np kości.

Ogólnie jest to jedna z wielu dziś stosowanych metod datowania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2005, 19:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

W Polsce jest kilku specjalistów. Od jakiegoś czasu na jednego z głównych specjalistów wysuwa się Tomasz Ważny z Poznańskiego Ośrodka.
Wiele analiz z terenu mazowsza, kujaw , pomorza trafia właśnie do niego.
Polsce jeszcze sporo brakuje, jeszcze nie dla wszystkich terenów są przeprowadzone pełne ciągi dendrochronologiczne. Znacznie lepiej jest np. na zachodzie (Niemcy) tam badania miały dłuższą historię a przez co więcej przeanalizowali. Ale i tak jest to bardzo dynamicznie rozwijający się kierunek. I bardzo dobrze. Z C14 jest różnie wszystko zależy od dokładności sprzętu. Kijów robi np. taniej bo 1 próbka kosztuje ok. 150-200 zł, a w Polsce chyba Bydgoszcz albo Kraków robi nie pamiętam w tej chwili i kosztuje ok. 1000 zł. Ale my mamy nowszy sprzęt co przekłada się także na lepsze wyniki i większą dokładność ale kosztuje też niźle.

Co do powszechności dendrochronologii to wszystko zależy od kasy tych co prowadzą badania, nie wiem ile kosztują akurat te analizy, ale w miarę często się je stosuje, w przypadkach gdzie wielkość próbki może dać pozytywny wynik analizy. Bardzo się przydaje do datowania obiektów pochodzących z wody, bale mostów, dłubanki itp.

Ważny napisał kilka pozycji dość ciekawych, choć miejscami wyniki analiz są mało zrozumiałe z racji nie siedzenia w temacie. Ale i tak warto sięgnąć po nie.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]