Nietajenko napisał(a):
Nie chcę być adwokatem diabła, ale rozkminiacie panowie temat na podstawie jednego, tabloidowego źródła, zdaje się nie najwyższych lotów, jakim jest GP24. Warto by zadać pytanie organowi nadzorującemu o wyjaśnienie.
:roll: Właściwa co do miejsca zdarzenia Gazeta Pomorska, padają konkretne nazwiska, cytaty, mamy zdjęcia, znamy stanowisko pani kierownik z delegatury WUOZ w Słupsku, więc co nam jeszcze potrzeba, :o poza tym to nie pierwszy problem z archeologami w Słupsku, już dawno stracili na niewiarygodności.
Cytuj:
"Nie ma to jak odkrycie ponownie tego samego, ale u nas wszystko jest możliwe. Ten mur został odkopany w 2004 roku podczas badań archeologicznych, które odbyły się w tym miejscu!!! Archeolog niech nie bada, tylko pójdzie do WKZ po opracowanie. Zdjęcia z poprzednich badań wykonałem 5.10.2004 r. gdy dobiegały już końca i zasypywano piaskiem odkrycie" - napisał Tomasz Urbaniak i zamieścił zdjęcia z tamtych badań.
a ten cytat rozbraja: :D
Cytuj:
(...)Jacek Borkowski, archeolog z Koszalina, który prowadzi badania w Słupsku. - Ale teraz badamy więcej, tylko część wykopu musieliśmy zacząć w starym miejscu. Badania sprzed lat są dobrze opisane, sam napisałem kilka artykułów na temat tego, co odkryliśmy. Tamte badania sporo wniosły. Obecne raczej tylko potwierdzają dawne ustalenia i udowadniają, że dokumenty świadczące o dacie budowy murów miejskich w Słupsku mówią prawdę.
W sumie fakt, zmieniają się techniki archeologiczne, modernizują, wchodzi w użycie nowy sprzęt, więc czemu nie badać stanowisk przebadanych kiedyś archaicznymi technikami. Tu mamy pewnie pierwszy ujawniony precedens powtórnych badań przebadanego, w pełni udokumentowanego i opisanego stanowiska archeologicznego, badań, które nic nie wniosły, a tylko potwierdziły poprzednie wyniki badań.
W "Misji skarb" podczas poszukiwań na zamku w Krzepicach nasi ulubieńcy też odkryli murek, który został odkryty kilka lat wcześniej podczas badań archeologicznych. :D
Cytuj:
Zdjęcia z poprzednich badań wykonałem 5.10.2004 r. gdy dobiegały już końca i zasypywano piaskiem odkrycie" - napisał Tomasz Urbaniak