Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 22:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2005, 15:06 
Kapitan
Kapitan

O kurde co do tego to nie wiem wiem że polskie ,,moro" jest opisane jako kamuflaż wzór 67..A o wycofianiu desczyku z użutku na amen było chyba w 1969 albo 1970.Co do dat nie jestem pewien dlatego musze pogadać ze znajomym..A co do olskich 50 to te hełmy można zbierać i zbierać każdy prawie jest inny :) :) :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2005, 18:20 
Sierżant
Sierżant

btyc,a gdzie przeczytałeś ze moro jest wz.67?jest jakas książka?czy jakies opracowanie dotyczace umundurowania LWP?a co wycofania deszczyku,to powiem Ci szczerze ze mój wujek słuzył w armii w 1969-71 i własnie jako polowy mundur miał deszczyk!takze z tego co ja wiem,to na pewno do tego roku był on jeszcze na stanie LWP,ale czy w nastepnych latach tez?hmmm,tego juz niestety nie wiem!a bardzo bym chciał sie dowiedziec kiedy zupełnie zniknał z wojska,wyparty przez słynne moro:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2005, 20:10 
Kapitan
Kapitan

TOWARZYSZE FORUM PROSZE WSZYSTKICH KTORZY INTERESUJĄ SIĘ LWP , MO , ZOMO I ORMO O UJAWNIENIE SIEBIE I SWOICH KOLEKCJI DOTYCZĄCYCH TEGO TEMATU.PONIEWAŻ NA FORUM JEST CORAZ WIECEJ WH I SS A NA TEMAT NASZEJ KOCHANEJ ARMI NIKT ZBYTNIO NIC NIE WIE.TRZEBA ZALATAĆ TĄ CZRNĄ DZIURE NA TYM FORUM...

BTYC

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2005, 09:38 
Sierżant
Sierżant

Podpisuje sie pod petycja btyc!na pewno sporo osób interesuje sie LWP,oraz innymi służbami mundurowymi z epoki PRL-u!Temat naprawde jest fajny i bardzo obszerny!Pomimo tego iz całkiem jeszcze swieży jako kolekcjonerski,to juz moim zdaniem nalezy stworzyc podwaliny dla przyszłego narybku kolekcjonerskiego!Jest wiele pytan na które trzeba znależć odpowiedzi,wiec Koledzy nie ociagac sie tylko pisac i drążyc temat,dopóki jeszcze są wsród nas nasi ojcowie i ludzie,którym przyszło życ w PRL-u i służyc wtedy w LWP oraz innych służbach mundurowych!Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2005, 10:27 
Pułkownik
Pułkownik

Witam ponownie!
Wczoraj troszkę sprzątałem (troszkę to mało powiedziane :P ) i znalazłem wspomniany wyżej pas żołnierski.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2005, 11:02 
Sierżant
Sierżant

Łukasz pas jest bardzo fajny!teraz juz wiem o co chodzi z tymi nitami!Gdybys chciał sie go pozbyc,to jestem zainteresowany jego zakupem:)Pozdrawiam i moze jeszcze masz jakies ciekawe fotki swoich zbiorów?:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2005, 13:54 
Kapitan
Kapitan

Teraz porusze temat polskich panterek wz 89.Jak wiadomo w polskich bełchatkach ,,moro" są dwa rodzaje popinki zimowej: z brązowym futerkiem sztucznym na zewnątrz dla wojsk ladowych i z czarnym futerkiem dla lotnictwa.A czy w naszych wz 89 zwanych ,,puma" lub ,,żaba" są też dwa rodzaje takich podpinek.Wiem że temat znacząco odbiega od lat 60 LWP ale widze że jest zastówj w tym temacie, a ta sprawa mnie ciekawi..Peosze o informacje na forum :) :) :) :) :) :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2005, 19:53 
Sierżant
Sierżant

Hej,Panowie,mam nastepne pytanko!koles powiedzial mi ze widział kiedys polska pałatke(podobna do niemieckiej celty wh),w kamo deszczyk z lat 60-tych!ja bardzo sie zdziwiłem boigdy takiej nie widziałem,ale moze i takie były,bo tak szczerze mówiąc to w ogóle mało widziałem z umundurowania LWP,a z lat 50-tych,60-tych to prawie nic!czy moze ktos z Was potwierdzic słowa mojego kolegi?ze istnialy takie pałatki?i czy moze ktos ma jakies zdjecie z epoki,lub sam posiada takową pałatke?Pozdrawiam i czekam na informacje!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2005, 19:56 
Sierżant
Sierżant

Chodzi mi oczywiscie o to,ze krojem pałatka przypomina pałatke WH(jest taka trójkątna!),a kamo deszczyk polski z lat 60-tych!Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2005, 21:49 
Pułkownik
Pułkownik

Istniała. Całkiem ładna. :-) Leży na pewnym strychu... :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2005, 22:27 
Sierżant
Sierżant

Łukasz,a moze cos wiecej o tej pałatce?jaki był jej dokładny wygląd?jakies wymiary?przez ile lat mogły byc na wyposażeniu LWP?Pozdrawiam i licze na Ciebie(zresztą jak zwykle:)).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2005, 22:42 
Pułkownik
Pułkownik

Specjalnie na potrzeby rozwijającego się tematu zdobędę ją i pokaże na forum. :) Wydaje mi się, że była identyczna ze standardową pałatką LWP. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2005, 23:20 
Sierżant
Sierżant

Łukasz zdobądz ja koniecznie,bardzo bymchciał(i na pewno nie tylko ja!)zobaczyc jak taka pałatka wygladała!a jezeli nie bedzie sie ona Tobie podobała to oczywiscie ja ją odkupie od Ciebie:)!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2005, 12:42 
Sierżant
Sierżant

Co do kurtek wzoru puma to podpinka była jedna i bez futrzanego kołnierza.Nawet gdzieś taki komplecik w domu mam a i tak w takiej się jeszcze niedawno nabiegałem na szkole:).Może później fotki wrzuce jeśli ktoś by chciał.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2005, 13:33 
Pułkownik
Pułkownik

Witam! Przed chwilą romawiałem z moim dziadkiem, który służył w czerwonych beretach- komadosi. Oni jako pierwsi dostali do użytku nowe munudur polowe- pierwszy deszczyk. Poruszyłem temat tej "deszczykowej" pałatki. Komandosi takich nie mieli. Więc może zwiadowcy?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]