Teraz jest piątek, 4 lipca 2025, 22:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Konferencja PZE w Sejmie
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 22:07 
Moderator
Moderator

Aska wszystko pieknie ale chcialbym zwrocic uwage na jeden wredny szczegół ..oni wzieli sie za dyskusje z Wami w roku wyborczym, za chwile nowy sejm i wszystkie ustalenia pójda sie chromolić :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 22:17 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Wysłuchałem całości konferencji i co mogę powiedzieć- wyszło ładnie, zgrabnie, merytorycznie cukierkowo rzec by można. Zastanawia mnie tylko brak ludzi ze strony przeciwnej i powody dla których ich nie było.Czyżby byli aż tak pewni swojej pozycji, że pozwalają sobie na olewactwo? mam nadzieje, ze pycha kroczy przed upadkiem w tym przypadku

Chciałbym ze swojej strony podziękować PZE oraz wszystkim innym zaangażowanym w to żeby argumenty naszej strony zostały po raz kolejny dość głośno i szeroko wypowiedziane!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 22:51 
Moderator
Moderator

berthiot, nomennescio, Panowie przecież napisałam wcześniej "może być ciężko z tym, żeby wszystkie zabytki zostawały u znalazcy...do tego być może trzeba się będzie wyprowadzić na Księżyc albo chociaż do UK", dlatego piszę pokażcie mi inny kraj...inny niż UK.

cannabis, w zasadzie to z instytucji związanych z ochrona zabytków to nie było tylko przedstawiciela Narodowego Instytutu Dziedzictwa, nie muszę chyba pisać dlaczego. ;) Nie zmusimy nikogo do udziału. Natomiast to Departament Ochrony Zabytków i Generalny Konserwator Zabytków są odpowiedzialni za przygotowywanie zapisów zmian ustawy. Z GKZ jesteśmy umówieni na 13 marca. To nie jest tak, że nic przez ostatni rok nie robiliśmy. Zapewniam Ciebie i innych. Konferencja też nie pojawiła się wczoraj, nie bez powodu, jako jakiś pierwszy krok. Jest raczej skutkiem pewnych działań a nie jakimś ich początkiem. Nie są to jednak rzeczy, o których dobrze jest opowiadać na fejsiku czy w ogóle w internecie. Oczywiście nigdy nie ma gwarancji, że ostatecznie się uda ale nigdy nie byliśmy tak blisko. Przyzwyczailiśmy się też do rozmaitego hejtu, niezadowolenia, nie oczekujemy już niczego od większości poszukiwaczy , zrozumienia czy wsparcia w ogóle...jest jak jest.
Albo się uda albo nie.
I nie Argo, to nie oni się wzięli za dyskusję z nami w roku wyborczym. To jest nasz projekt, to my organizowaliśmy jeśli nie zauważyłeś tego. I wiesz kiedy rozmawialiśmy z posłem Sachajko o takiej konferencji? Już w grudniu 2019 lub styczniu 2020 r. musiałabym to sprawdzić dokładnie...wtedy jednak wznowiliśmy rozmowy z MKiDN i wydawało się że może coś drgnie...Trochę czasu to nam zabrało ale to nie jest też czas zmarnowany. Ja też bym chciała szybciej ale wiem, że to nie jest takie proste. Wymaga to niestety czasu i szkoda, że poszukiwacze nie mają w sobie tej cierpliwości. Wielu zachowuje się jak rozkapryszone bachory, jakbyśmy ich oszukali, okradli z czegoś.
Coraz bardziej mnie to mierzi ale też coraz mniej mnie to osobiście dotyka.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Raczej na drugą UK nie ma szans, bo ani nie mamy takich zasobów finansowych, "celty" są u nas jednak mniej popularne, poza tym mamy inną prawną kulturę. Tego się nie przeskoczy, a na pewno nie od razu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 23:04 
Moderator
Moderator

Aska rozmiawialiscie z nimi juz w 2019, a rozmowy sfinalizowano dopiero teraz ? gołym okiem widac ze to spuszczenie po brzytwie, teoretycznie moga Wam obiecac wszystko, a w nowej kadencji rozmowy zaczna sie od zera, bo nowe pyski i nowa konfiguracja partii, koalicji itd

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 23:41 
Moderator
Moderator

Z kim Argo rozmawialiśmy w 2019 r.? Oświeć mnie proszę...zresztą jprdl może nie oświecaj. Z tak olbrzymim brakiem przyjemności tu zaglądam...żeby wysłuchać tych pierdów co może się zdarzyć....Myślisz, że mam 5 lat? Zawsze nas mogą kopnąć w dupę to oczywiste, dlatego też nie przywiązujemy się zbytnio do jednej opcji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 23:45 
Moderator
Moderator

Cytuj:
I wiesz kiedy rozmawialiśmy z posłem Sachajko o takiej konferencji? Już w grudniu 2019 lub styczniu 2020 r. musiałabym to sprawdzić dokładnie.

a mamy chwała Bogu 2023 i za chwile wybory

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 23:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A tu myk ofensywa w gminach

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 23:50 
Moderator
Moderator

Tak, niestety, policja nie przyszła na wszelki wypadek na konferencję. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 23:50 
Generał Broni
Generał Broni

toska napisał(a):
A tu myk ofensywa w gminach

Grubo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 23:52 
Moderator
Moderator

Toska, dośc rozpaczliwe jest to ze NID sie ucieka juz do takich pomyslow ....... szczegolnie apelowanie o zwrot znalezionych monet czy przedmiotow z metali szlachtnych bedzie skuteczne :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 23:54 
Moderator
Moderator

Argo napisał(a):
Cytuj:
I wiesz kiedy rozmawialiśmy z posłem Sachajko o takiej konferencji? Już w grudniu 2019 lub styczniu 2020 r. musiałabym to sprawdzić dokładnie.

a mamy chwała Bogu 2023 i za chwile wybory

Ale czego Ty Argo nie zrozumiałeś? Podam Ci drukowanymi...NIE ZROBILIŚMY TEJ KONFERENCJI BO NIE CHCIELIŚMY WTEDY TEGO ROBIĆ SKORO SIĘ ZACZĘŁY ZNÓW ROZMOWY Z MINISTERSTWEM. Więc "chwała bogu" nie ma tu akurat żadnego znaczenia...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 marca 2023, 01:18 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Argo napisał(a):
Toska, dośc rozpaczliwe jest to ze NID sie ucieka juz do takich pomyslow ....... szczegolnie apelowanie o zwrot znalezionych monet czy przedmiotow z metali szlachtnych bedzie skuteczne :lol:

Ten apel jest bardziej do tych co wiedzą, ze ktos coś znalazł/chodził badz chodzi z wykrywką i śmiać sie tu nie ma z czego bo świadomość tych co chca się taka wiedzą dzielić z organami systematycznie wzrasta niestety

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 marca 2023, 01:19 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Swoją drogą to od kiedy wszystkie przedmioty o wartości historycznej, artystycznej, naukowej trzeba przekazać staroście?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 marca 2023, 01:36 
Moderator
Moderator

Odkąd jest ustawa o rzeczach znalezionych, czyli 2015 r. Prawo do własności zabytków archeologicznych i powiadomienia o takich znaleziskach regulujevustawa o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami ( art. 33 i 35) natomiast o innych zabytkach ruchomych, czyli przedmiotach posiadających wartość naukową, historyczną, bądź artystyczną i archiwaliach ( innych niż zabytki archeologiczne) mówi ustawa o rzeczach znalezionych. art 5 i art.21-25 oraz art.189 kc. I mowa jest o rzeczach znalezionych o takich cechach a nie o wszystkich takich przedmiotach, które posiadamy, które dą nasze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 marca 2023, 02:08 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Aśka72 napisał(a):
Odkąd jest ustawa o rzeczach znalezionych, czyli 2015 r. Prawo do własności zabytków archeologicznych i powiadomienia o takich znaleziskach regulujevustawa o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami ( art. 33 i 35) natomiast o innych zabytkach ruchomych, czyli przedmiotach posiadających wartość naukową, historyczną, bądź artystyczną i archiwaliach ( innych niż zabytki archeologiczne) mówi ustawa o rzeczach znalezionych. art 5 i art.21-25 oraz art.189 kc. I mowa jest o rzeczach znalezionych o takich cechach a nie o wszystkich takich przedmiotach, które posiadamy, które dą nasze.

Ale tu chodzi chyba o rzeczy znalezione konkretnie w ziemi bo zabytki(nie te archeologiczne) znalezione w piwnicy, na strychu, na skupie złomu itp nie są własnością skarbu państwa- mylę się? Czy odkupienie czegoś ze skupu złomu można nazwać "znalezieniem" w sensie ustawy o rzeczach znalezionych?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]