Teraz jest sobota, 28 czerwca 2025, 11:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Loslau'owe "żelazo w drewnie"
PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2023, 22:09 
Moderator
Moderator

Mariusz ....autentycznie nigdy nie sadziłem ze to kiedykolwiek napisze, ale ...wracaj, sportowe i kolekcjonerke zrobisz w Polsce bez żadnego problemu, na tle tego co Fryce odpierdzielaja teraz, to u nas przepisy sa bardzo normalne, do starego deko ( nowego zreszta tez) nikt sie nie czepia ...... ponizej moje stare deko CLK - wykopek Steyra tyż :666 ( nie cale bo jeszcze dwa manlichery i MG 42/53 sie nie zmiesciły na foto(...nowego najprawdopodobniej juz nie bedzie, bo teraz wole kupować sprzęt na chodzie, ale jak sie przyplącze cos po taniosci, to uzupełni boazerię :666

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2023, 00:11 
Generał Broni
Generał Broni

W Polsce na tle Europy mamy bardzo fajne prawo do posaidania broni. O wiele gorzej z prawem do jej użycia w obronie własnej lub dobytku.
Mój szwagier, Anglik, nie mógł uwierzyć, że ten AKM w mojej szafie jest prawdziwy. Był przekonany że go wkręcam i jest to replika ASG :) U nich nawet z nożem czy gazem przy sobie nie można chodzić, a co dopiero mówić o broni. Jedyne co moga mieć to rurki do polowań. A u nas i DSzK przygarniesz jak masz gdzie trzymać :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2023, 10:11 
Generał Broni
Generał Broni

Może polskie prawo wygląda w tej chwili na stosunkowo liberalne w porównaniu z krajami, w których zaostrzono przepisy, ale jak długo tak będzie? Nic nie jest dane na wieczność. Zastanawiałem się nad zrobieniem licencji sportowej by móc strzelać z zespolonej, w stowarzyszeniu w którym jestem by mi było dość łatwo, ale obawiam się, że pewnego dnia posiadacze zezwoleń dowiedzą się, że są one anulowane a broń należy zdać w terminie do....? Co wtedy pozostanie? Jako wspomnienie fotki w Twoim kompie, a także miejsce na jakiejś liście proskrypcyjnej w jakimś urzędzie :evil: Póki co mam bezpozwoleniowe zabawki, ale w środowisku już pojawiają się obawy, że w rewolwerach CP każą zaspawać komory :( i zostawić tylko 1 :o Bo tak już zrobiono w niektórych krajach :zb

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2023, 10:50 
Moderator
Moderator

Ryjec ......o tym to ja słysze od przynajmniej 4-5 lat i nic ......... z bronia CP w ogole jest problem ( z punktu widzenia władzy) bo poszło tego w narod od cholery ( szacunki mowia ze od 200 tys do byc moze nawet pół miliona sztuk) , nikt na dobra sprawe nie wie obecnie kto to ma, a wystepujace swojego czasu plotki o zaostrzeniu przepisow w tej materii skutkowały deklarowanym wirtualnym gestem Kozakiewicza w wykonaniu posiadaczy CP (czyli takiego ....... jesli wam cokolwiek oddamy)
W obecnej sytuacji tzn wojny na wschodzie oraz stałego zagrozenia ze strony kacapowa, nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie grzebac w ubojce w celu podkrecenia jej restrykcyjnego charakteru ........nawet niebiescy siedza cicho , szczegolnie po kompromitujacych wystepach swoich pryncypałow :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2023, 11:35 
Generał Broni
Generał Broni

Argo, trochę mnie uspokoiłeś, że nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie grzebał w ubojce w celu zwiększenia restrykcyjności. Ale tylko trochę, bo obawiam się, że u władzy może być całkiem spora grupa o niezbyt zdrowych zmysłach, lub nawet jeśli zdrowych to różnej maści szkodników itp ludzi złej woli :( :roll:
W sumie, to nie wiem, czy nie lepiej nie rozmawiać o ewentualnych zmianach na gorsze, bo to z jednej strony uprzedza ludzi o niebezpieczeństwie, a z drugiej strony oswaja z tą myślą i staje się forpocztą, podatnym gruntem do zasiania gorszych przepisów :usta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2023, 11:45 
Moderator
Moderator

Pisowi nie wierze jak psu bo ich polityka rozjezdza sie z deklaracjami ( osobliwie w stosunku do przeciwstawiania sie szkodliwej polityce UE wobec nas ale to osobny temat) , ale jesli Morawiecki lansuje sie na strzelnicy w swietle kamer ( na 99% nieszczerze, ale roboczo przyjmijmy ze ma dobre intencje ) , a Ziobro z klamką za pasem, to jest to dosc wyrazny sygnal wysłany do spoleczenstwa, ......wojna i zauwazalnie rosnace idiotyzmy w wykonaniu roznych euro i eko debili, narzucane man przymusowo i generujace niepotrzeben koszty, powoduja zauważalny odwrót od lewej strony sceny politycznej a gru zamordystów antybroniowych jest własnie tam ....Loslau to zjawisko zreszta opisal na poprzedniej stronie czemu w Reichu taki cyrk, otóż otumanione społeczenstwo wybrało sobie do władzy zielonych kretynów i pogrobowcow komuny, wiec maja to co maja ...swoja droga jestem pod wrażeniem jak im wyprano mózgi :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2023, 20:06 
Specjalista
Specjalista

Lipek napisał(a):
W Polsce na tle Europy mamy bardzo fajne prawo do posaidania broni. O wiele gorzej z prawem do jej użycia w obronie własnej lub dobytku.

Uprawiając aktywnie strzelectwo sportowe, zwłaszcza IPSC - które daje możliwość poznania wielu ludzi z wielu krajów podczas zawodów międzynarodowych, można co nieco dowiedzieć się jak wyglądają przepisy w innych krajach UE. Mając tę wiedzę, ja bym wręcz zaryzykował stwierdzenie iż w Polsce mamy (tzn. macie) jedno z najlepszych praw w tej materii w europie. Konkurować z nami mogą jedynie Czesi, no i oczywiście Szwajcaria. Czesi generalnie mają bardzo podobnie jak u nas, choć pewne kwestie rozwiązali nieco bardziej liberalnie. Mają też kilka idiotycznych paragrafów, jak np. zakaz posiadania amunicji typu Hollow-point, acz generalnie przy przewadze plusów na minusami w ichniej ustawie -
jest OK. Ze Szwajcarią to bym nawet reszty krajów EU nie porównywał bo to zupełnie inna bajka, i inna kultura posiadania broni będąca ewenementem na tym kontynencie :D

Lipek napisał(a):
Mój szwagier, Anglik, nie mógł uwierzyć, że ten AKM w mojej szafie jest prawdziwy. Był przekonany że go wkręcam i jest to replika ASG :) U nich nawet z nożem czy gazem przy sobie nie można chodzić, a co dopiero mówić o broni

To nie do końca tak.
Generalnie w UK prawo było całkiem OK, do czasu masakry w szkole podstawowej w Dunblane w 1996 roku
gdzie to niejaki Thomas Hamilton za pomocą 2szt broni krótkiej zamordował 15-cioro dzieciaków, jednego nauczyciela, i ranił kolejne 15 osób. Po tym zdarzeniu władze, pod naciskiem mediów, społeczeństwa itp w rekordowym czasie zaostrzyło przepisy do tego poziomu, iż po dziś dzień nie można posiadać tam broni półautomatycznej w kalibrze większym niż .22lr. Z kolei licencję na strzelby, sztucery, itp strzeladła można uzyskać tam o wiele łatwiej - niż dla przykładu w Polsce. Ja jednak z dwojga złego, wolał bym "trudniejszy start" i możliwość posiadania tego co można posiadać przeciętnego Kowalskiemu z czerwoną książeczką, aniżeli "łatwiej", ale tylko z Bockiem czy innym Enfieldem. Ale to tylko moje zdanie.

Argo napisał(a):
jesli Morawiecki lansuje sie na strzelnicy w swietle kamer ( na 99% nieszczerze, ale roboczo przyjmijmy ze ma dobre intencje ) , a Ziobro z klamką za pasem, to jest to dosc wyrazny sygnal wysłany do spoleczenstwa,

O totototo! podstawowa różnica w stosunku do pozostałych krajów w UE.
Premier lansujący się nie strzelnicy z Karabinkiem i bronią krótką, zachęcający do uprawiania
strzelectwa sportowego. To samo Ziobro, prokurator generalny - stwierdzający oficjalnie w wywiadzie
na antenie iż popiera uprawianie strzelectwa.
Odstawiając na moment sympatie polityczne, bo z PiS też nie jest mi po drodze ale... quwa, nawet jak
łgają w żywe oczy pod publiczkę, to jakiś tam przekaz jest. I co najważniejsze - wystarczy już nawet
do diaska jeśli nie przeszkadzają! Dla porównania; w postępowej Europie (zwłaszcza na zachód od Odry)
strzelectwo jest wręcz tępione, ukazywane na co dzień w mediach jako jakieś chore zboczenie, zbyteczne, niepotrzebne i co najważniejsze - niebezpieczne! Dla porównania Niemiecki minister spraw wewnętrznych
oficjalnie mówi na antenie iż "broń palna z rękach cywili to błąd, i trzeba z tym skończyć". I aktualnie stworzył
projekt ustawy w której broń półautomatyczna miała by być zakazana dla cywili... także tego. Cudze chwalicie, swego nie znacie :h

Na koniec; ostatni nabytek :666 Areo Precision AR-10 M5E1 w kal. .308 WIN. ('20). Totalnie nieciekawy
porównując z zawartością wątku, nic nie zastąpi zapachu starego smaru wsiąkniętego w 100 letnie drewno...
ale i tak cieszę się jak głupi ;)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2023, 21:02 
Pułkownik
Pułkownik

Nic odkrywczego nie napisze ale zamiary zaostrzania przepisow dotyczacych posiadania broni to wlasnie sztandarowy pomysl eurokratow nomen omen zielonych budujacych nam ekologiczna, przyjazna i bezpieczna Europe - taki raj tyle, ze w komunistyznym wydaniu.. Od dawna byly naciski nawiedzonych komisarzy aby rozbroic UE az tu nagle wojna na Ukrainie uswiaomila Europejczykom, ze prawdziwe zagrozenia dla Europy to nie posiadanie broni lecz jej brak..
Watek znakomity, super zabawki, ja osobiscie juz kilka razy przekladalem powrot do Polskiale gdy sie moze tak potoczy, ze w koncu wszyscy powrocimy musimy sie spotkac na jakiej strzelnicy :1
Jestem pod wrazeniem Waszych zbiorow Loslau i Argo!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2023, 19:28 
Moderator
Moderator

Loslau napisał(a):
Na koniec; ostatni nabytek :666 Areo Precision AR-10 M5E1 w kal. .308 WIN. ('20). Totalnie nieciekawy
porównując z zawartością wątku, nic nie zastąpi zapachu starego smaru wsiąkniętego w 100 letnie drewno...
ale i tak cieszę się jak głupi ;)

Nie do końca moje klimaty ale przetestowałbym na strzelnicy, szczegolnie ze kaliber dosc przyjemny ...za mna chodził AK ale frezowaniec a tych jak na lekarstwo ...ogladalem tez konwersje czeskiego samopału vz 58 na 223 i tez fajny ... ale ostatecznie zdecydowałem sie na to ponizej czyli kompromis medzy zabytkiem a walorami uzykowymi :666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]