Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 01:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Parę pytań
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 16:20 
Poczciwy Otto

Nie będe zakładał osobnego tematu dla każdego pytania bo posądzicie mnie o spisek w celu zostania marszałkiem :jump
1. Kiedy w Polsce wprowadzono urząd Hetmana (Jakiegokolwiek)
2. Mniej więcej DO jakich czasów używano hakownic z krótką lufą (Nie te muszkiety z hakami tylko krótka lufa 20-30 cm na długim kiju/belce)?
3. Czy pod grunwaldem artylerię mieli tylko krzyżacy, czy Polacy też?
4. Czy w połowie XV wieku używano już w miarę często broni palnej w polu? Chodzi mi konkretnie o to, czy mogła być użyta w bitwie mieszczan Legnickich z księciem Lubińskim w bodajże 1451 roku.
5. Kiedy na polach bitew pojawiły się fortyfikacje polowe typu np. obozów warownych (Poza rzymskimi, chodzi mi raczej o późne średniowiecze i obozy w stylu XVII wiecznych, czy były takie)
6. Czy w XV wieku podczas oblężeń atakujący sypali już szańce? Wiem że pod Orleanem było coś co nazywano "bastyliami" ale co poza tym?
7. Czy w XV wieku używano już żelaznych lub ołowianych kul do broni palnej ręcznej i bombard?

PS. Jarema to były Kretschmer ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 17:38 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

O ile mnie pamięć nie zawodzi to w podręczniku do historii była taka mapka plan bitwy pod Grunwaldem chyba coś tam naszej altylerii było ale na 100% nie jestem pewien.Szczerze powiedziawszy w popularnych opracowaniach nie spotkałem się by Jagiełło pod Grunwaldem dysponował czymś takim. Może jakby porównać późniejsze oblężenie Malborka to coś by się wyświetliło.
Odnośnie obwałowań: W okolicach Bud Łańcudzkich istnieją "Wały Chmielnickiego" pozostałość po obozowisku Kozaków z czasów 1648. Myślę, że takowe umocnienia to patent góra XVI w,ale to tylko moje gdybanie.Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 18:49 
Weteran
Weteran

Pierwsze udokumentowane użycie artylerii w Polsce to coś koło 138? nie pamiętam dokładnie, wtedy w czasie wojny domowej kula armatnia zabiła w Pyzdrach plebana stojącego za bramą miejska.

Kontrobwałowania podczas oblężeń były używane już w czasach piastowskich, niestety trudno powiedzieć coś o ich formie, gdyż lakoniczność opisów to uniemożliwia, chyba w opisie oblężenia Nakła w czasach Krzywoustego

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Parę pytań
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 20:48 
Wielki Szpitalnik

Jarema napisał(a):
3. Czy pod grunwaldem artylerię mieli tylko krzyżacy, czy Polacy też?

Wygląda na to że mieć mogły obie strony ale tylko krzyżacy jej używali.
poniżej kilka cytatów:

"...W Kronice konfliktu czytamy, że król, doszedłszy do rzeki Wisły, "przeprawił się po moście wspaniałej konstrukcji", prowadząc ze sobą oprócz wojska działa, machiny i inny sprzęt wojenny..."

"...Brak również podstaw, aby przyjmować, że w bitwie grunwaldzkiej uczestniczyła czynnie polska czy też litewska artyleria, choć wojska sprzymierzonych z pewnością prowadziły w swym taborze działa wyrzucające kamienne pociski. Zapewne przewidywano ich użycie tylko w trakcie walk oblężniczych, przy ewentualnym zdobywaniu krzyżackich zamków..."

"...Krzyżacy dali dwukrotnie ognia ze swych bombard, nie wyrządzając nikomu żadnej szkody, a na szarżę odpowiedzieli szarżą..."

cytaty pochodzą z książki Grunwald 1410, Andrzej Nadolski, wyd. Bellona 1999.

pozdrawiam
tomato

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 20:51 
Poczciwy Otto

Hmm... no to już wiemy... może mieli w obozie. To pytanie z działami odpada bo nawet jak mieli to z nich nie strzelali.
Dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 21:13 
Poczciwy Otto

i jeszcze jedno: te kontrwały były wtedy budowane żeby odciąć miasto od ewentualnej odsieczy i zabezpieczyć się przed nią, czy jako ochrona przed wycieczkami i osłona dla machin oblężniczych?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 22:54 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Przed godzińką wyczytałem, że Krzyżacy pod Grunwaldem posiadali również ręczną broń palną ale czy strzelali ołowiem tudzież żelaznym śrutem o tym nie było info.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2005, 00:14 
Kapitan Petersen

Witaj Otto ;)

Co do urzędu hetmana. Był to urząd Polski szlacheckiej. Początki tego urzędu sięgają końca XV w.

W 1528 r. funkcjonują już równolegle dwa urzędy - hetmana polnego i hetmana wielkiego.
Od 1581 r. urzędy te są dożywotnie z mianowania króla.
Od 1768 r. hetmani zasiadają w Senacie.
Hetman wielki to dowódca wojsk zaciężnych (minister wojny).
Hetman polny to jego zastępca na różnych frontach (dowódca liniowy).

Co do artylerii. W Europie pojawiła się ona w połowie XIV wieku. Tak jak pisze Atylla, pierwszy udokumentowany przypadek artylerii ogniowej w Polsce to Pyzdry, gdzie w styczniu 1383 r. użyto "pixis z brązu, strzelającej kamiennymi kulami".
A już w 1391 r. mamy wzmiankę, że Kraków ma 6 "piksides", a mieszczanie z polecenia króla produkują proch.

W XV wieku w Polsce (w bitwach na terenach otwartych) wykorzystywane są już działa polowe - hufnice, służące do wsparcia ogniem własnych wojsk. To małe bombardy o kalibrze do 230 mm. Poza tym używane są taraśnice, choć przeznaczone do obrony fortyfikacji, to jednak na tyle uniwersalne, że stosowane także w polu. Mają kaliber od 40 do 100 mm. W 1431 r. pod Łuckiem Polacy ostrzelali Litwinów właśnie z taraśnic.

Poza tym każdy polski zamek posiada już wtedy na wyposażeniu od kilku do kilkudziesięciu sztuk różnej broni palnej.

W 1410 r. Polacy ostrzeliwują Malbork zza Nogatu, z odległości 200 metrów, co jak na ówczesne warunki jest odległością sporą.

W tamtym czasie (XVI wiek) artyleria strzelała pociskami kamiennymi (wyrabianymi przez kamieniarzy) oraz z żelaza i ołowiu (kowale i konwisarze). Do taraśnic robiono też kulki z brązu; znane są też pociski ze szkła.

:pa

Test[/list]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: grunwald po angielsku
PostNapisane: sobota, 24 grudnia 2005, 18:36 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Może tu coś będzie: http://www.mwart.com/history.asp

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Parę pytań
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2005, 00:19 
Specjalista
Specjalista

Jarema napisał(a):
6. Czy w XV wieku podczas oblężeń atakujący sypali już szańce? Wiem że pod Orleanem było coś co nazywano "bastyliami" ale co poza tym?

W czeskiej literaturze castellogicznej jest opisane sporo takich szańc z XV. wieku, na necie na przykład:
http://hrady.dejiny.cz/novy_hradRK/003_s.gif na stronach http://hrady.dejiny.cz/novy_hradRK/
oraz obiekt numer 3 na http://hrady.dejiny.cz/holoubek/002.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2005, 12:45 
Poczciwy Otto

Dzięki, to jest świetne :1

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]