Teraz jest czwartek, 3 lipca 2025, 11:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 786 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 53  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ustawa jest w sejmie - Jacek Wielgus
PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2023, 23:21 
Podporucznik
Podporucznik

LobbyArcheo :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2023, 11:56 
Plutonowy
Plutonowy

Projektowi nadano numer druku sejmowego 3383 i skierowano do I czytania w Komisji Kultury i Środków Przekazu. Wiecie może kiedy posiedzenie komisji w tej sprawie? Ciekaw jestem bardzo uwag i komentarzy pod adresem projektu, które na komisji padną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2023, 17:03 
Moderator
Moderator

Miło Cię " widzieć" sulik84 ;)
Jeszcze dzisiaj nie znamy tego terminu. Myślę, mam nadzieję, że 6 lipca. Projekt jest logiczny i spójny. Pseudo argumenty naszych przeciwników są słabe i takie jakich się spodziewaliśmy. SNAP już się lekko uaktywnił ale nie za bardzo widzę skleili wszystkie przepisy. W dodatku hipokryzją jak zwykle bije na kilometr. Teraz piszą o tym, że aplikacja nie jest może złym pomysłem i trzeba byłoby się nad tym zastanowić...ale w 2020 roku platformę ze zgłoszeniami i oczekiwaniem na brak zakazu uważali za zbytnią liberalizację...Kłamcy perfidni...Nie ma co się tym przejmować. Nie mają żadnych argumentów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2023, 22:40 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
https://www.snap.org.pl/sprytny-pomysl-poszukiwaczy-skarbow/
Cytuj:
Sprytny(?) pomysł poszukiwaczy skarbów

7 czerwca 2023 roku wniesiono do Sejmu projekt nowelizacji ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami, firmowany przez posłów PiS. Początkowo sądziliśmy, że jest to projekt MKiDN, jednak nie – ten w dalszym ciągu znajduje się na stronach RCL: https://legislacja.gov.pl/projekt/12356 ... 5#12852395.

Założono w nim dużo zmian, w tym korzystnych dla dziedzictwa kulturowego, ale okazuje się, że muszą poczekać, bo ważniejsze są hobbystyczne potrzeby poszukiwaczy skarbów.

O co zatem chodzi?

O to, co zawsze: poszukiwacz wstaje rano, idzie w pole i niepotrzebne mu pozwolenia.

Do tego sprowadza się ta propozycja, której istotą jest wykreślenie z ustawy konieczności uzyskiwania pozwoleń konserwatora na prowadzenie poszukiwań. Zamiast tego proponuje się wprowadzenie aplikacji mobilnej, zwanej „rejestrem poszukiwań”, służącej do zgłaszania zamiaru prowadzenia poszukiwań, a która ma być udostępniona przez ministra właściwego do spraw kultury i dziedzictwa narodowego: https://orka.sejm.gov.pl/Druki9ka.nsf/P ... 1-2023.pdf.

Sam pomysł aplikacji dla poszukiwaczy jest godny rozważenia. Jednak najpierw aplikacja powinna powstać, a dopiero potem można regulować prawne zasady jej użytkowania – po fazie testowej. W końcu to nie tylko rejestr, ale również źródło wiedzy i edukacji – przynajmniej tak jest przedstawiana.

Zatem nie ma szans na jej uruchomienie do planowanego wejścia w życie zgłoszonej nowelizacji, tj. do 1 maja 2024 roku. Ale pomysłodawcy to przewidzieli i wprowadzili przepis „przejściowy”, gdyż „w przypadku braku możliwości wdrożenia odpowiednich rozwiązań technicznych umożliwiających działanie aplikacji (…) w dniu wejścia w życie ustawy zgłoszenia poszukiwań dokonywane są za pomocą elektronicznej platformy usług administracji publicznej ePUAP”. W jaki sposób będzie ten rejestr prowadzony poprzez ePUAP pomysłodawcy już nie wyjaśniają.

Natomiast w połączeniu z przepisem obligującym konserwatorów do corocznego sprawozdawania ministrowi zgłoszonych na terenie danego województwa poszukiwaniach ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych oraz informacji o zabytkach archeologicznych lub innych zabytkach ruchomych znalezionych lub pozyskanych w wyniku tych poszukiwań można wywnioskować, że sami pomysłodawcy nie wierzą w uruchomienie aplikacji do końca kwietnia 2024 roku.

Przy okazji: w wyniku ewentualnej nowelizacji archeolodzy będą mogli otrzymywać nagrody i dyplomy za odkrycie zabytku archeologicznego. Obecnie art. 34 wyklucza osoby zajmujące się badaniami archeologicznymi zawodowo lub zatrudnione w zorganizowanych grupach prowadzących badania.

Zastrzeżeń do proponowanej nowelizacji mamy więcej, jednak dla nas istotne jest to, że jest to kolejna próba wymuszenia likwidacji konieczności uzyskania pozwolenia konserwatora na prowadzenie poszukiwań. Gdyby faktycznie poważnie podchodzono do tego tematu, to zaczęto by od przekonania odpowiednich instytucji o konieczności stworzenia aplikacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2023, 18:40 
Podporucznik
Podporucznik

Będę się widział na dniach z Generalnym Konserwatorem Zabytków - moim posłem z dzielnicy p. J. Sellinem, to zagadnę go o ten temat na pewno :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2023, 21:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja mam biuro poselskie Sasina ....ale strach iść.
Przeciwieństwo Midasa delikatnie mówiąc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 czerwca 2023, 12:35 
Plutonowy
Plutonowy

Witaj Asiu. Rzadko mnie widać, ale nigdy nie "wysiadłem" z tematu i obserwuję Twoją pracę cały czas :)
Jedna rzecz mnie zastanawia. Jaki był argument za ustanowieniem terminu wejścia w życie nowelizacji na 1 maja 2024 r.? Wiadomo, że aplikacja i tak nie powstanie do tego czasu. Czemu nie 1 stycznia 2024 ? Proces legislacyjny z 2 tygodniowym vacatio legis spokojnie się da zmieścić w tym terminie. Przedłużanie prac nad ustawą może spowodować, że po wyborach spadnie ona z rowerka. Pamiętacie o zasadzie dyskontynuacji? To bardzo ważne.

Cytuj:
w dniu wejścia w życie ustawy zgłoszenia poszukiwań dokonywane są za pomocą elektronicznej platformy usług administracji publicznej ePUAP”. W jaki sposób będzie ten rejestr prowadzony poprzez ePUAP pomysłodawcy już nie wyjaśniają.

Napisał to skończony ignorant. Epuap jest systemem komunikacji informatycznej na linii obywatel - urząd. To nie jest system do prowadzenia rejestrów urzędowych!! Rejestr, w braku odpowiedniego systemu, można prowadzić w formie ręcznej papierowej ewidencji (teczki urzędowe), ewidencji komputerowej w postaci folderów i plików (np. excel). Każda jednostka do czasu udostępnienia systemu informatycznego powinna przyjąć wewnętrzne zasady ewidencji i rejestrowania zgłoszeń pozwalające na ich bezpieczne przechowywanie oraz pozwalające na łatwy i szybki dostęp do danych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 czerwca 2023, 21:29 
Moderator
Moderator

Ponury napisał(a):
Będę się widział na dniach z Generalnym Konserwatorem Zabytków - moim posłem z dzielnicy p. J. Sellinem, to zagadnę go o ten temat na pewno :)

Możesz podziękować panu ministrowi Sellinowi, tak jak to zrobił Jacek Wielgus w imieniu PZE i wszystkich w sumie poszukiwaczy... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 czerwca 2023, 21:52 
Podporucznik
Podporucznik

Ale ja już w 2015 r. z nim o temacie poszukiwaczy skarbów dyskutowałem. Potem także nieraz. Rozkładał ręce... w domyśle lobby archeo i tyle... ale to żadne usprawiedliwienie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2023, 09:28 
Moderator
Moderator

Nie rozumiemy się. ;)
Teraz wygląda to zdecydowanie inaczej. Jest wola by to zmienić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 czerwca 2023, 01:37 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja Wam wszystkim życzę tego, czego ja doświadczam. Wspaniały kontakt z Archeologami, z możliwościami wynikajacymi z tego kontaktu - np. udział w wykopaliskach!
Powtarzany tekst o zaszytych kieszeniach może powielać ten, któremu bliski temat jest - na pewno nie temu, który nawet o tym nie pomyśli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 czerwca 2023, 09:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jarzębina napisał(a):
Ja Wam wszystkim życzę tego, czego ja doświadczam. Wspaniały kontakt z Archeologami, z możliwościami wynikajacymi z tego kontaktu - np. udział w wykopaliskach!
Powtarzany tekst o zaszytych kieszeniach może powielać ten, któremu bliski temat jest - na pewno nie temu, który nawet o tym nie pomyśli.

ale nie kazdy chce byc sliski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 czerwca 2023, 10:40 
Generał Broni
Generał Broni

Jarzębina napisał(a):
tekst o zaszytych kieszeniach

Teraz jest ciepło i można działać w samej bieliźnie, zaszywanie odpada.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 czerwca 2023, 12:14 
Pułkownik
Pułkownik

Cytuj:
Wspaniały kontakt z Archeologami, z możliwościami wynikajacymi z tego kontaktu - np. udział w wykopaliskach!

ze co? a co w tym fajnego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 czerwca 2023, 14:05 
Generał Broni
Generał Broni

Nooo fajnie, mogą pochwalić, nawet poklepać po ramieniu jak coś fajnego się znajdzie i im przyniesie :h

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 786 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 53  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]