Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 03:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 10:17 
Sierżant
Sierżant

Drelich rewelacja!! :)

wrzucam kolejna czapke polowa [pieczecie z wrocławia, rozmiar 55] oraz rogatywke niby pre39
Płaszcze musza poczekac bo trzeba je wygrzebac a ja jakoś nie mogę sie zebrać :D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 10:47 
Kapitan
Kapitan

Grom dzięki za naprowadzenie z tymi ładownicami (musze popatrzyć na foty kompani reprezantycjnych MW i Lotnictwa)A czapkę i rokatywkę LWP masz fajne.....Kurde te moje wypociny to mogą się schować :cry: :cry: :cry: :cry:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 11:20 
Pułkownik
Pułkownik

(...) ta niby pre 39 to LWP, 45-50r.
Drelicgy chyba nie były określone wzorem w regulaminach, szyto je na wzór wz.36 jednak z licznymi "ulepszeniami". Było kilka typów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 11:51 
Pułkownik
Pułkownik

Pokażę i ja z bliska swoje rogatywki. W sumie nie mam się czym chwalić, ale lepsze to niż nic. No może ta polówka oficerska jest ciekawa bo jest ładnie ostemplowana i ma oryginalnie wpiętego orzełka. :1 :1 :1 Garnizonówka żołnierska.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 12:31 
Sierżant
Sierżant

Łukasz->niezle cacka :)

Co do tej mojej niby pre39-> to guziki przy pasku maja orłą w koronie i nie wygladaja na dokładane bo wasy od środka sa tak mocno zajechane zielonym nalotem ze ho ho wiec pewnie wczesne lata 40te bo w 50tych by nie przeszedł orzeł w koronie.

Jak juz pokazujemy nakrycia głowy-> poniżej hełm wz31/50 zauważcie ze fasunek ma przedwojenny a pasek/podpinke juz z powojennego wz.50

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 13:10 
Pułkownik
Pułkownik

Witam ponownie! Wracając do tematu rogatywki. Wiele osób myli m.in. przez przedwojenne guziki czapki z okresu wczesnego, powojennego LWP z rogatywkami sprzed wojny. Na allegro 99,9% oferowanych rogatywek garnizonowych to produkt Polski Ludowej. Jedyną rzeczą w nich mogą być właśnie guziki czapkowe (z wąsami) ponieważ wykorzystywano pozotałe zapasy z czasów IIRP. Także zaraz po 45r. wybijano je ze starych matryc, niekiedy już zurzytych co daje się poznać (niewyraźny orzełek, "zamazane" niektóre jego partie). Niekiedy w matrycach starano się usuwać koronę.
Mam teraz sporo czasu, zamieszczam zdjęcia guzików bitych zaraz po 45r. Niestety są to wykopki cynkowe :(, ale różnic można się dopatrzyć. Na ostatnim zdjęciu guzik z orłem w można powiedzieć zniszczonej koronie przy płaszczu.
Mam nadzieję, że się podoba. :)
LWP, bardzo ładny hełmik! Widać może jakieś pieczęcie? Masz może roagtywki sukienne?
Nie chcesz pozbyć się tej garnizonówki? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 13:40 
Sierżant
Sierżant

Masz racje duzo osób myli rogatywki IIRP z tymi po 45 roku, choc mozna je rozróźnic np. po okuciu daszka, kiedy ja kupywałem nie znałem tych róznic.

U mnie guziki sa koloru czerwonawego/ciemnozłotego [?] z ładna koroną [patrz fotki] wiec wnioskuje wczesne lata 40te kiedy starano sie uzupełniac braki starymi zapasami a i kontrola 'politycznych' nie była tak mocna. Widziałem duzo fotek żołnierzy z lat 43-45 z orłami w koronie na nakryciach głowy lecz w latach 50tych juz ich brak.
Rogatywka nie na sprzedaż...choc moze jak dorwę inna to wtedy..??

i tak korzystajac z tematu...szukam guzików z "kuricą" każda ilość i rozmiar :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 13:59 
Podpułkownik
Podpułkownik

viewtopic.php?t=20299
Wrzucam tu , żeby rozstrzygnąć czy to WP czy LWP :que :que :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 14:44 
Sierżant
Sierżant

Landser tu nie ma co rozstrzygac, wiemy ze to LWP wczesne LWP :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 16:02 
Pułkownik
Pułkownik

Landser, nie ma co się łudzić, nie masz płaszcza wz.19, wz.24 ani wz.36.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 17:37 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ok ok. Chciałem się tylko upewnić. No cóż - Allegro przyjmie wszystko :D Dzięki za identyfikację.
Szczerze mówiąc nie wiedziałem , że było aż tyle wzorów polskich płaszczów... :pomysl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 17:41 
Kapitan
Kapitan

LWP>hełmik super, rogatywka nie jest zła :1 :1 .MAm pytanko skad wytrzasnołeś ten hełmik
Łukasz>czpeczki masz fajne :1 Ale jeszcze bardziej mi się przyda informacja o tych guzikach pewnie wielu z zbieraczy LWP i WP przyda się taka wiedza wielkie dzięki Łukasz :brawo
Ladster>jest to płaszcz LWP ale nie jest zły :) :) :) Chyba że ktoś cię zrobił w konia ze to z 39 :( :( Ałe nie martw się jak cię ktoś w bambuko zrobił ,to nie jesteś sam :)

Widze ze temacik rozwija się w dobrym kierunku :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 17:58 
Sierżant
Sierżant

Widze Koledzy ze Nasz temacik ładnie sie rozwija,i juz jestesmy w latach 50-tych:)tez bardzo ciekawy okres w LWP!Ale ja jak zawsze zapytam o mój ulubiony okres i oczywiście kamo deszczyk:)Panowie dzisiaj dowiedzialem sie ze istniały 2 rodzaje wojskowych czapek w deszczyk.Pierwsza(nie wiem czy młodszy model czy starszy model)to zwykla czapka w deszczyk,ta przypominajaca austriacka czapeczke,a druga,to ponoc czapka szyta na wzór zwyklej rogatywki polowej, tylko ze w kamo deszczyk!Czy ktos z Was widział taką albo chociaz cos słyszał na jej temat?Szukam potwierdzenia wśród Was,ze taka czapka istniała!Kredek gdzie jestes?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 23:24 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Mam pytanie odnosnie bechatki w deszczyk,czy były tylko 2 rodzaje?czy moze wiecej?ja znam model gdzie na dole rękawów brak guzików,i model z rekawami gdzie znajduje sie taka zapinka(to chyba wczesniejszy model?).Prosze o wypowiedzi jezeli ktos z Was zna jeszcze jakies inne modele tych bechatek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2005, 15:11 
Kapitan
Kapitan

Walter odnosnie tych bełchatek w deszczyk z tymi zapinkami w morówkach jest to samo ale tych z guzikami przy koncu rekawa jest jak na lekarswo (jest i ch bardzo mało i są dość rzadkie)Sam takich nie widziałem , ale tata mi opaowiadał ze takie były..
Acha jeszcze jedna wiadomosć sa dwie odmiany kolorystyczne ,,pumy" wz 89 jedna ta starsza ma podkład bardziej taki zielonkawy a druga odmiana ma pokładziek taki bardziej brazowy..Z daleka tego tak nie widać ale przy bardziej dokłądnym przyjrzeniu widać to.
Ale ta informacja nie jest chyba tak istotna mysle ze rozne szwalnie dostawały inny troche kolorystycznie materiał do mundurów wz 89.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]