Pobór prądu podczas normalnej pracy XLT wynosi 58mA. Przy sygnale z głośnika i typowej nastawie VOLUME = 56 wzrasta chwilowo do 80mA. Po włączeniu podświetlenia wskaźnika na poz. 1 pobór wzrasta do 73mA a przy poz. 5 do 85mA. Detektor jest zatem bardzo oszczędny. Nigdzie nie jest napisane jaką pojemność mają fabrycznie dołączane akumulatory, ale wg czasu pracy wydaje mi się, że wynosi ona 1100mAh. I to jest rozsądne i niedrogie rozwiązanie. Fabryczna ładowarka Whitesa, moim zdaniem jest hańbą dla tej firmy !!! Dawno nie widziałem czegoś podobnie tandetnego. Wyrzuciłem ją jeszcze w dniu otrzymania. Dodatkowy pojemnik na baterie natychmiast dostosowałem do akumulatorów. Wystarczy przewiercić otwór śr. 8mm i zamontować dodatkowe gniazdko (identyczne jak w oryginale) dostępne u nas w większości sklepów elektronicznych. Potrzebna będzie jeszcze zwykła dioda prostownicza 1N4001. Znalazłem na półce walające sie akumulatorki Panasonic 800mAh i po włożeniu ich do przerobionego pojemnika, mam dwa zestawy zasilania. Moim zdaniem użycie akumulatorów 2700mAh jest wielką i drogą przesadą. Jeśli ktoś kupi takie na Allegro po np. 5zł nie może mieć żadnej pewności co do ich jakości. Najczęściej są przeleżałe lub czasem mają bardzo fachowo obkurczoną nową, całkiem inną koszulkę. W rezultacie można się bardzo zdziwić jeśli chodzi o czas pracy detektora. Do XLT naijbardziej właściwą wydaje się pojemność 1100-1200mAh. Taki zestaw pozwala na jeden pełny wypad. Pozwala to na całkowite panowanie nad zasilaniem. Osobiście zawsze mam ze sobą dwa w pełni naładowane zestawy akumulatorów (jeden w detektorze) oraz dodatkowo 8 rezerwowych baterii alkalicznych R6. W ten sposób nie ma mowy abym musiał kiedykolwiek wracać z poszukiwań na skutek awarii zasilania. Na koniec dodam, że zrobiłem sobie ekstra impulsową ładowareczkę (przerobiłem trochę tę od kamery) i miewam akumulatory w pełni naładowane po 3-3.5godz. W wolnej chwili zrobię sobie jeszcze ustrojstwo pozwalające ładować ogniwa z gniazda zapalniczki w samochodzie. Z ładowarką słoneczną na razie się wstrzymam :)
Mam jeszcze trochę oryginalnych osłonek na sondę whitesa 9.5" w bardzo korzystnej cenie. Zaintetesowanych zapraszam na priv. Kontakt
http://republika.pl/mrand/mX2_firma.html