Teraz jest niedziela, 28 czerwca 2026, 11:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 20:28 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Jesli dobrze odczytuje info o sprzecie ze stron firmy V... to jest taka mozliwosc. Za dodatkowe 75zl (sadze, ze to troche drogo, ale coz...!) mozemy stac sie wlascicielami oslonki do naszego XLT-ka. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 21:16 
Moderator
Moderator

Od siebie dodam:

- osłona cewki - OBOWIĄZKOWO (moja oryginalna whitesowska od 5 lat intensywnie użytkowana jest nadal w doskonałym stanie) - koszt ok. 70-80 zł
- komplet akumulatorków (albo lepiej dwa) i szybka ładowarka (ale nie ekspresowa) koszt ok. 25/ładowarka + 8*6zł/akumulatorki
- dobre (trwałe) słuchawki

I właściwie to wszystko czego potrzebujesz.

Pozdrawiam i życzę zadowolenia ze sprzętu.

P.S. moje akumulatorki 2200 mAh po 5-godzinnym ładowaniu wystarczają na ok. 24 godziny chodzenia :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 21:30 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Zastanowiłbym się na Twoim miejscu nad oszczędzeniem tych 4/5 stów i kupnem prawdziwie niezbędnego akcesoria w arsenale XLT czyli dodatkowej sondy :1

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 21:37 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

..a jaka to powinna byc sonda 8 czy 15 cali?
Domyslam sie ,ze jest to uzaleznione od rodzaju poszukiwan. Powiedzmy jednak, ze moge kupic tylko jedna! Szukam raz monet, a innym razem militariow. Ktora bedzie przydatniejsza?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 21:39 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

..naturalnie zakladam, ze mam oryginalna sonde 9,5", a ta o ktora pytam jest dodatkowa!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 21:43 
Major
Major

Pobór prądu podczas normalnej pracy XLT wynosi 58mA. Przy sygnale z głośnika i typowej nastawie VOLUME = 56 wzrasta chwilowo do 80mA. Po włączeniu podświetlenia wskaźnika na poz. 1 pobór wzrasta do 73mA a przy poz. 5 do 85mA. Detektor jest zatem bardzo oszczędny. Nigdzie nie jest napisane jaką pojemność mają fabrycznie dołączane akumulatory, ale wg czasu pracy wydaje mi się, że wynosi ona 1100mAh. I to jest rozsądne i niedrogie rozwiązanie. Fabryczna ładowarka Whitesa, moim zdaniem jest hańbą dla tej firmy !!! Dawno nie widziałem czegoś podobnie tandetnego. Wyrzuciłem ją jeszcze w dniu otrzymania. Dodatkowy pojemnik na baterie natychmiast dostosowałem do akumulatorów. Wystarczy przewiercić otwór śr. 8mm i zamontować dodatkowe gniazdko (identyczne jak w oryginale) dostępne u nas w większości sklepów elektronicznych. Potrzebna będzie jeszcze zwykła dioda prostownicza 1N4001. Znalazłem na półce walające sie akumulatorki Panasonic 800mAh i po włożeniu ich do przerobionego pojemnika, mam dwa zestawy zasilania. Moim zdaniem użycie akumulatorów 2700mAh jest wielką i drogą przesadą. Jeśli ktoś kupi takie na Allegro po np. 5zł nie może mieć żadnej pewności co do ich jakości. Najczęściej są przeleżałe lub czasem mają bardzo fachowo obkurczoną nową, całkiem inną koszulkę. W rezultacie można się bardzo zdziwić jeśli chodzi o czas pracy detektora. Do XLT naijbardziej właściwą wydaje się pojemność 1100-1200mAh. Taki zestaw pozwala na jeden pełny wypad. Pozwala to na całkowite panowanie nad zasilaniem. Osobiście zawsze mam ze sobą dwa w pełni naładowane zestawy akumulatorów (jeden w detektorze) oraz dodatkowo 8 rezerwowych baterii alkalicznych R6. W ten sposób nie ma mowy abym musiał kiedykolwiek wracać z poszukiwań na skutek awarii zasilania. Na koniec dodam, że zrobiłem sobie ekstra impulsową ładowareczkę (przerobiłem trochę tę od kamery) i miewam akumulatory w pełni naładowane po 3-3.5godz. W wolnej chwili zrobię sobie jeszcze ustrojstwo pozwalające ładować ogniwa z gniazda zapalniczki w samochodzie. Z ładowarką słoneczną na razie się wstrzymam :)
Mam jeszcze trochę oryginalnych osłonek na sondę whitesa 9.5" w bardzo korzystnej cenie. Zaintetesowanych zapraszam na priv. Kontakt http://republika.pl/mrand/mX2_firma.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 23:27 
Major
Major

Porozmawiaj z V.. . Ja kupiłem XLT wraz z osłoną cewki w cenie wykrywacza. Podobno jest w komplecie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2006, 00:40 

Dokładnie tak jest. W oryginalnym, fabrycznym komplecie znajdują się wszystkie "akcesoria" za które panowie R. z V. liczą sobie dodatkową kasę :wq

Sławek - polecam 8" lub 6" cali.. Właśnie jest taka w dziale "Giełda" ;)

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2006, 08:39 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

VW to jest oszczerstwo co napisałeś ponieważ ani ja ani prawdopodobnie firma V nie liczymy sobie dodatkowo za akcesoria. W szkockiej filii zawsze kupowałem komplety i klient zawsze otrzymywał wszystko co w komplecie. Jest możliwość kupna wykrywacza "gołego" za odpowiednio niższą cenę ale z punktu widzenia użytkownika nie jest to opłacalne, ponieważ oddzielnie zakupione akcesoria są droższe.
Nie wypowiadam się na temat elektronicznych rozwiązań samorobnych, może jest to jakaś oszczędność ale ponieważ nie jestem elektronikiem preferuję akcesoria oryginalne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2006, 11:05 

Witam!

Nieporozumienie ;) Miałem na myśli panów o nazwisku R. prowadzących firmę V. z miasta W. a sprzedających głównie wykrywcze marki M. a nie Ciebie Raned z firmy D. z miasta G. sprzedającego głównie T.:jump Mam nadzieję że się rozumiemy..
Co do tego czy lepiej kupić z akcesoriami czy bez, to sądzę że biorąc pod uwagę prawie 5 stów różnicy, albo mocno bym ze sklepem negocjował albo kupił w cenie tylko osłonkę i dodatkowy pojemnik na baterie.

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2006, 11:18 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Jaka to roznica czy firma D. czy V. jesli ceny sa wlasciwie identyczne!? W Firmie V. jest chociaz wybor! Ostatecznie oni moga pisac, cos w stylu - lepiej kupic calosc (klient na mozliwosc wyboru - tanije lub drozej)! Natomiast Pan z firmy D. piszac, ze lepiej (a nawet trzeba) kupic komplet stawia sie troche w dziwnej i nieco smiesznej sytuacji! Co ma niby napisac, jesli sprzedaje tylko w komplecie (tak przynajmniej wywnioskowalem, przegladajac strone internetowa). Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2006, 12:08 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Eeee VW trochę chyba tak nie do końca jest z tymi akcesoriami i tym co piszesz o V. Można kupić wykrywacz w pełnym komplecie jak i "obszabrowany" - ale identycznie jest też za granicą - np. www.eurodetectors.com, było też tak u KellyCo (obecnie jest pełna wersja w niezłej cenie). Wykrywacz jest określany jako "zwykła" II oraz wersja Pro (wtedy z wyposażeniem). Inna sprawa to ceny, ale to już inna dyskusja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2006, 12:53 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Doradzając osobie pytającej robię to bezinteresownie, bo mam na ten temat wiedzę nie z ulotek lecz z kilkunastoletnich doświadczeń w polu i wyrażam tylko swój i tylko swój pogląd. Osoba zrobi jak uważa za słuszne i to jest podstawą demokracji - może nawet używać baterii płaskich czy żelowych, nic mi do tego jeżeli zakup nie jest dokonany w mojej firmie i nie narusza to praw rękojmi - gwarancji.
Nigdy nie sprzedałem "rozszabrowanego" kompletu XLT. Nie potrzebuję uciekać się do takich wybiegów, akcesoria te nie są mi potrzebne na własny użytek, ponieważ od lat używam Tesoro a nie White'sa i kto orzymywał moje ulotki wie, że nie oferowałem oddzielnie akumulatorków czy ładowarek. Jeżeli klient zamawiał to było to sprowadzane na jego indywidualne życzenie.
Obecnie jest możliwość zakupienia "gołego" XLT i to, że czegoś nie ma na stronie www. nie oznacza, że tego nie ma, trzeba zapytać telefonicznie lub przez email.
VW i slawkowidomanowi radzę najpierw sprawdzić u źródła a potem pomawiać lub pisać nieprawdę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2006, 13:29 

Racja. Wyraziłem się nieprecyzyjnie :skromny
Chodziło mi raczej o to że za tę kasę akcesoria powinny być w komplecie a nie w dwóch opcjach, zwłaszcza że w Szkocji pakowane są oryginalnie "kompletnie" wyposażone XLT. Nie spotkałem się z tym żeby diler sprzedawał XLT bez np. ładowarki, skoro jest ona fabrycznie dostarczana z wykrywaczem. Być może to o czym piszesz Robi, dzieje się w niektórych sklepach na zachodzie, ale pewnie dlatego że tych akcesoriów niektórzy producenci nie dostarczają w cenie sprzętu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2006, 13:42 
Podporucznik
Podporucznik

To ja może pokażę to rozwiazanie, o którym pisał wcześniej Mrand. Autorem przeróbki mojego pudełka na baterie w XLT jest kolega Saper3791. Świetna sprawa zwłaszcza, że do mojego sprzętu nie było oryginalnej ładowarki (zakupiłem używany). Drugie pudełko pozostawiłem bez zmian.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]