Teraz jest piątek, 3 lipca 2026, 11:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2006, 22:29 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

111 jest bliski prawdy, z tą różnicą, że rękojmia nie jest od kilku lat pojęciem obowiązującym w odniesieniu do zakupów. Obowiązuje ustawa, której nazwę przytoczyłem powyżej. Pojęcie gwarancja i rękojmia znika - pozostaje zgodność towaru z umową.

Co do drugiego postulatu 111, to wydaje mi się że tamat jest tutaj wyczerpany, tylko z tego co zauważam, są wciąż problemy ze zrozumieniem co zostało napisane. Dużo jest też myślenia życzeniowego typu napisy na pudełkach lub że autryzowany sprzedawca jest przedstawicielem producenta i takie tam...

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2006, 22:44 
Weteran
Weteran

Wiem o tym Proscan, ale pomyślałem, że może słowo -klucz pozwoli zrozumieć istotę "dwuletniej gwarancji"

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2006, 22:49 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

proscan napisał(a):
Wybaczcie, ale nie będę się powtarzał.

Z tego co dotychczas napisaleś, wynika że gwarancja podstemplowana przez sprzedawcę jest kompletnie zbędna.
Spróbuj więc pójść do serwisu (jakiegokolwiek) z jakimkolwiek zepsutym sprzętem elektronicznym.
Pokaż serwisantowi paragon i powiedz że na jego podstawie przysługuje Ci naprawa gwarancyjna.

Najpierw Cie wyśmieją, później grzecznie wyproszą... A na koniec, psami poszczują, żebyś więcej nie wracał. :D:D:D

proscan napisał(a):
Kupując Garretta w Rzeszowie zapewne nie dostałeś gwarancji (mylę się?) tylko dowód zakupu. Miejmy nadzieję że była to faktura, a nie paragonik z kasy fiskalnej, który znika po roku.

Mylisz się. :h
Kupujac Garreta sprzedawca postawił pieczatkę na oryginalnej karcie gwarancyjnej załączonej przez producenta.
Fotka ponizej.
Natomiast kupujac White's-a chciano mnie obdarować osobną kartą gwarancyjną... Ale nie chcialem jej wziąc.:D
Niezgodna była z gwarancją producenta, i tyle. :)

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2006, 23:33 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Bez dowodu zakupu ten zielony świstek nie jest nic warty. To jest gwarancja producenta - do wyegzekwowania u niego (chociaż tego nie jestem pewny - patrz niżej). Ponadto po angielsku. Przypominam, że to nie jest język obowiązujący w Naszym Kraju. Mam nadzieję że dostałeś paragon lub fakturę - bez niej nic nie możesz zrobić. Jesteś skazany na dobrą wolę tego sprzedawcy, w którą nie wątpię.

Karta gwarancyjna jest zbędna. Jej brak w niczym nie umniejsza Twoich praw. Można (czy należy) ją wydać żeby choćby spisać te wspomniane (przeze mnie i przez Ciebie) numery. Nie każdy sprzęt (także wykrywacze) jednak takie numery posiada !!!

O gwarancjach Garretta w Polsce realizowanych przez firmę w której pośrednio kupiłeś wykrywacz można poczytać tutaj:

http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_wat ... 354#139247

3 miesiące na realizację naprawy gwarancyjnej (zgodne z prawem!) może już skrócono, ze względu na pojawienie się konkurencji. Gdybyś wziął świstek od firmy V. to oni tam się zobowiązują (chociaż nie muszą) do 3 tygodni.

Życzę nie psujących się wykrywaczy !

proscan

PS
Może faktycznie moderator podzieli ten wątek, bo chociaż wiąże się z cenami wykrywaczy, ale tylko pośrednio.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2006, 23:59 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

proscan napisał(a):
Gdybyś wziął świstek od firmy V. to oni tam się zobowiązują (chociaż nie muszą) do 3 tygodni.

Życzę nie psujących się wykrywaczy !

Dzięki proscan ! :1
Mam nadzieję że żaden wykrywacz mi się nie posuje, czego i Tobie życzę.
Jak widzisz, mnie obiecano 2 tygodnie.
Jednak nie jest to dla mnie istotne, po tym jak sprzedawca odpowiedział mi na pytanie:"Jak odbywa się naprawa gwarancyjna?"... :rotfl

Popatrz sobie na 'świstek' o którym wspomnialeś. Wierz mi, że dłuuugo musiałem tłumaczyc rożnice pomiedzy gwarancją producenta, a treścią "świstka".
Kiedy już sprzedawca nie miał wyjścia - łaskawie skreslił to, co odstawało nieco od gwarancji producenta. :D

Ostatnio edytowano niedziela, 8 stycznia 2006, 00:13 przez Matejko, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 00:16 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Matejko, mam nadzieję że rozumiesz angielski lepiej niż polski.

Napisze więc po angielsku:

Warranty statement made by seller does not alter your legal rights.

proscan

PS
Cytuj:
Mam nadzieję że żaden wykrywacz mi się nie posuje, czego i Tobie życzę.

Ja też mam nadzieję, że życzysz mi braku napraw tylko w okresie gwarancyjnym :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 00:33 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

proscan napisał(a):
Ja też mam nadzieję, że życzysz mi braku napraw tylko w okresie gwarancyjnym :666

Proscan, miałem na myśli Twoje osobiste wykrywki.
Żebyś się "za friko" nie musiał w sprzęcie grzebać. :D

A tak między Bogiem a prawdą...
Jeśli mi się jakiś wykrywacz 'zesra", i tak wyślę go do Ciebie.
Czy będzie z gwarancją, czy bez. :luv

Wiesz czemu...?
Kiedy zamierzałem zmienić wykrywke i nie wiedziałem co kupić, Ty właśnie miałeś cierpliwośc, żeby wytłumaczyć mi na pw. róznice pomiędzy PrizmV a Quattro MP. Dzięki Proscan !!!! :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 19:23 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

A propos gwarancji:solidna firma to i obsluga gwarancyjna na najwyzszym poziomie ! To naturalnie w ramach przerywnika muzycznego. :piwo
link: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80608886 :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 12:55 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

warunki tzw sprzedazy konsumenckiej sa ujete przepisami prawa natomist w sposob przystepny sa podane np w broszurze Urzedu Ochrony Konkurencji i Konsumentow http://83.238.108.19/download/broszura% ... mencka.pdf ( uczulam iz od momentu wejscia w zycie ustawy zmieniono szereg jej zapisow lub opublikowano inne akty prawne zmieniajace jej tresc)
szczegolowe inforamcje: http://www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/
z przepisow jasno wynika iz za realizacje ustawowo gwarantowanych praw odpowiada sprzedajacy (sprzedawca) w tym szczegolnie za prawo do reklamacji (2 lata od momentu zakupu).
Gwarancja sprzedajacego, dystrybutora czy tez wreszcie producenta ma charakter dobrowolny, wiec moze byc udzielana lub nie
Ad rekojmia (w obecnym stanie prawnym termin jest nieaktualny)
Wewnetrzne rozwiazania (procedury) firm sprzedajacych np wykrywacze nie maja dla kupujacego znaczenia. W przypadku koniecznosci naprawy rzecz w ramach postepowania reklamacyjnego (w tym wypadku wykrywacz lub akcesoria) kupujacy dostarcza do sprzedawcy i cala reszta tzn naprawa/wymiana na nowe, zwrot urzadzenia do klienta jest obarczony sprzedajacy. Oczywistym jest iz bezposrednia realizacja serwisu zajmuje sie autoryzowany dystrybutor (w tym naprawa, wymiana czesci itd itp.)
Podkreslam iz nadrzedne sa przepisy prawa (w tym w/w ustawy), potem dopiero umowne ustalenia (gwarancja) pomiedzy konsumentem a sprzedajacym.
W przypadku urzadzen przez nas wprowadzanych na rynek tj wykrywaczy Garrett procedury serwisowe sa jasno okreslone, aczkolwiek zdarza sie iz klient wysyla bezposrednio urzadzenie do naprawy do nas a nie do placowki handlowej w ktorej urzadzenie kupil.
Uspokajam wowczas identyfikujemy przez kogo urzadzenie trafilo do klienta koncowego i pozostajemy w kontakcie zarowno z klientem jak i jego sprzedawca.
Czas naprawy w naszej sieci jest zgodny z prawem.
Poniewaz Garrett Electronics udziela na swoje wyroby 2 letniej gwarancji wystepuje pelna zgodnosc ochrony prawnej klienta i zobowiazan sprzedawcy. W 2004 roku na niektore produkty ochrona gwarancyjna zostala wydluzona okazjonalnie (40-lecie istnienia producenta) na 5 lat przez producenta. My jako dystrybutor tylko realizujemy jej warunki.
Nigdy nie skracalismy okresu ochrony gwarancyjnej, jak zrobil to inny dystrybutor, innych wykrywaczy; swoja droga klientowi i tak przysluguje ustawowe prawo do reklamacji przez okres 2 lat od zakupu (wiec skreslanie/poprawianie karty gwarancyjnej i tak jest bez znaczenia)

Ostatnio edytowano piątek, 10 marca 2006, 16:56 przez twrozyna, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 23:17 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam !
Panowie - nie wdając się w zawiłości prawne - przecież to rynek sam weryfikuje - nie kupię wykrywki (nowej) bez gwarancji, a jak sie rozejdzie, ze firma x kroi klientów i są problemy z naprawami gwarancyjnymi - to w tej firmie też nie kupię - konkurencja robi swoje i nieskrępowany przepływ informacji swoje - i również dlatego niektóre firmy mają klentów a inne nie. Po co mam dyskutować ze sprzedawcom i go przekonywać, że nie jestem koniem? Pójdę tam, gdzie potraktują mnie uprzejmie i poważnie.

Pozdrawiam
Witek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2006, 17:32 
Kapral
Kapral

Mam pytanie do PROSCANA w związku z całym powyższym wątkiem.
A mianowicie: prowadzi Pan serwis dla firmy "V". Firma ta daje 12 miesięcy na wykrywacze i jednocześnie informuje, że uszkodzony sprzęt można bezpośrednio wysłać do naprawy w Pana firmie - informacja ta znajduje się na gwarancji i na stronie internetowej firmy "V". Pan twierdzi, że dowód zakupu (paragon, faktura) jest podstawą do żądania naprawy w ciągu 24 miesięcy. Co będzie - zakładając oczywiście hipotetycznie jeśli po np. 18 miesiącach odeślę sprzęt do naprawy bezpośrenio do Pana?

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2006, 18:18 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ja tylko muszę wiedzieć kto ma zapłacic za naprawę. W razie wątpliwości pytam u żródła (u sprzedawcy, albo u producenta - po numerze seryjnym). Często wystarczy mi tylko telefon lub email. Czesto więc obywa się bez jakiegokolwiek papierka.

Po okresie gwarancyjnym nadal obowiązuje polskie prawo, które np. nie nakłada obowiazku wywiazania sie z naprawy w ciągu 2 (czy 3 tygodni) tygodni, do czego zobowiazuje się Viking.

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2006, 20:40 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam ponownie!!

proscan napisał(a):
Ja tylko muszę wiedzieć kto ma zapłacic za naprawę. W razie wątpliwości pytam u żródła (u sprzedawcy, albo u producenta - po numerze seryjnym).

Sam jestem ciekawy, co odpowiada "źródło". Ciekaw jestem również, czy odpowiedzi "źródeł" pokrywają się.
Ciekaw jestem, czy firma "V" odpisuje .:
"Nie ma problemu, w prawdzie wystawiliśmy gwarancje na 12 miesięcy, jednak szanujemy naszych klientów.
Skoro sprzęt popsuł się w 18-stym miesiącu użytkowania - też zapłacimy za naprawę.
Spoko :D - naprawiaj Proscan, zapłacimy za naprawe :1 !!!"

Jak to jest w praktyce, Proscan ?

ps.: Pytam z czystej ciekawości, "polską rzeczywistość" znam. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2006, 23:14 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Cytuj:
"Nie ma problemu, w prawdzie wystawiliśmy gwarancje na 12 miesięcy, jednak szanujemy naszych klientów.
Skoro sprzęt popsuł się w 18-stym miesiącu użytkowania - też zapłacimy za naprawę.
Spoko - naprawiaj Proscan, zapłacimy za naprawe !!!"

Jak to jest w praktyce, Proscan ?

W praktyce, nie spotkałem się z sytuacją by od momentu obowiązywania ustawy o zakupie konsumenckim były jakieś przepychanki (poza tymi potencjanmi wątpliwościmi, jak w tym wątku) odnośnie długości gwarancji.

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2006, 00:03 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

proscan napisał(a):
W praktyce, nie spotkałem się z sytuacją by od momentu obowiązywania ustawy o zakupie konsumenckim były jakieś przepychanki (poza tymi potencjanmi wątpliwościmi, jak w tym wątku) odnośnie długości gwarancji.

Proscan.... :)
Moje pytanie nie dotyczyło całej twojej praktyki zawodowej. Dotyczyło jedynie (jednego jedynego) hipotetycznego przypadku.
Cytuj:
Spoko :D - naprawiaj Proscan, zapłacimy za naprawe :1 !!!"

Zapytam inaczej.....
Czy kiedykolwiek dostałeś taką odpowiedź (na pytanie wysłane do "źródła") :que

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]