canabis.dw napisał(a):
Jest jakaś okreslona liczba wspominania, że chodzi o "Niemców" w takim artykule żebyś był usatysfakcjonowany?
Ja rozumiem jak jest oburzenie jak ktoś pisze o "polskich obozach koncentracyjnych" i takie rzeczy należy pietnować i prostować. Ale oburzać sie, że Niemiec w niemieckiej gazecie, w artykule o Niemcach skierowanym do Niemców tylko 3 razy wspomniał o Niemcach to chyba trochę już jednak przewrażliwienie i jest przeciwskuteczne bo nie bedzie traktowane powaznie
:roll: canabis.dw, chcesz być bardziej niemiecki niż Niemcy w komentarzach pod artykułem: :666 :666 :n :n :n :n
Kilka przykładowych komentarzy:
Cytuj:
Ci mityczni lub nieznani „naziści”, Panie Redaktorze, to byli nasi przodkowie, czyli NIEMCY (w większości). I tak właśnie należy o nich pisać.
Cytuj:
Chwała Bogu, że to byli naziści, a nie Niemcy.
Cytuj:
Gdybym był Polakiem, pamięć o tych bohaterach powstania byłaby dla mnie bardzo, bardzo ważna. I byłbym zaniepokojony historyczną ignorancją wielu Niemców w kwestii tych niemieckich okrucieństw.
Cytuj:
Drogi Kellerhoffie, jak wszystkie Twoje artykuły, ten o Powstaniu Warszawskim przeczytałem z wielkim zainteresowaniem. Nagłówek, który głosi, że naziści zabili powstańców i mieszkańców Warszawy, nie daje mi spokoju. Być może jestem tak wrażliwy na punkcie tego słowa, ponieważ jest ono obecnie używane tak bezkrytycznie do wszystkiego. Słowo „naziści” zawsze brzmi tak: oni byli tymi innymi, tymi złymi. Jeszcze bardziej niepokojące wydaje mi się to, że oni byli również „naszymi” ludźmi, moim ojcem i jego przyjaciółmi.
Cytuj:
Czy nie powinno być napisane: „W ciągu 63 dni Niemcy zamordowali prawie 200 000 Polaków”?
A może nie byli Niemcami? Ale czy na pewno wszyscy byli nazistami?
Cytuj:
Korekta historyczna. Polska nie została najechana przez partię polityczną (nazistów), ani 5,5 miliona polskich cywilów nie zostało zamordowanych przez działaczy partyjnych. To było państwo niemieckie i jego żołnierze, a nie obcy naziści z Księżyca.
Ale były też takie komentarze: :n
Cytuj:
To było powstanie przeciwko okupantom. Musieli je stłumić, żeby utrzymać władzę. Ludzie ginęli. To tylko wojna i nie powinno to nikogo dziwić.
Cytuj:
Polska oficjalnie już się poddała, więc wszelkie dalsze działania militarne będą uznane za działalność partyzancką i będą miały poważne konsekwencje.