Teraz jest czwartek, 5 lutego 2026, 08:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zmarł Jerzy Sadowski
PostNapisane: środa, 4 lutego 2026, 14:56 
Moderator
Moderator

W niedzielę, 1.02.2026r odszedł od nas Jurek Sadowski wybitny badacz fortyfikacji, inicjator i członek-założyciel Pro Fortalicium, redaktor Inforta i Odkrywcy, Kustosz Skansenu Fortyfikacji "Ośrodek Oporu Jastarnia", autor wielu ksiażek i artykułów o fortyfikacjach.
Tydzień temu byliśmy razem na MRU. Miał prelekcję o miotaczu ognia. Tematem, którym zajmował się od kilku lat była wentylacja obiektów na MRU. Mimo coraz wątlejszego zdrowia cały czas chciało mu się prowadzić badania terenowe. Mówił o swoich planach, o nowym wydaniu wspólnych przewodników.
Jurka znałem od wielu wielu lat, chodziliśmy razem do tej samej szkoły, ale lepiej poznaliśmy się w latach 80-tych dzięki MRU.
Miałem przyjemność z Jurkiem mierzyć i badać większość obiektów Obszaru Warownego Śląsk, jeżdzilismy jego Ładą i pytaliśmy w terenie mieszkańców o bunkry. Był jedną z pierwszych osób piszących o OWS rzeczowo i fachowo. Razem z Jurkiem przeżyliśmy wiele niesamowitych chwil, niezapomnianych akcji (znalezienie i wydobycie czołgu T-18, odzysk działa p.panc z obiektu Linii Mołotowa, wchodzenie tam, gdzie nie da się wejść, otwieranie tego czego nie da się otworzyć). Mieszkamy na tym samym osiedlu, a krótkie wyjście ze śmieciami -gdy się spotkaliśmy na śmietniku - zamieniało się w godziny gadania. Łatwiej też było szybko się umówić na wypady w teren i badania MRU, OWŚ, Linii Mołotowa, Linii Odry i innych fortyfikacji w Polsce i Czechach.
Nie mogę uwierzyć w to, że odszedł.
Mam nadzieję, ze tam gdzie teraz Jurku jesteś, nie zabraknie Ci żelbetu do badania i zdrowie nie bedzie już żadną przeszkodą. Żegnaj forteczny Przyjacielu. Krzysiu (bo inaczej do mnie nie mówiłeś)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zmarł Jerzy Sadowski
PostNapisane: środa, 4 lutego 2026, 14:58 
Moderator
Moderator

Pogrzeb Jurka Sadowskiego 12.02 godz.12 Cmentarz Centralny w Gliwicach ul. Kozielska 120

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2026, 17:04 
Generał Broni
Generał Broni

:( Wyrazy współczucia. Niech u Pan pozwoli chodzić po Niebiańskich Bunkrach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2026, 19:20 
Porucznik
Porucznik

Wieczne odpoczywanie racz Mu dać Panie.