Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 18:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2006, 22:42 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Ciacho denerwujesz się prawie tak jak właśnie owi propagandyści ;) Przecież chyba widzisz że zwrot jest użyty w Wikipedii? Chodzi im zapewne o geograficzne określenie osady a nie przypisywanie jej Polakom, którzy nie istnieli jeszcze nawet w wyobraźni naszych pra-ojców :jump
A co do Kultury Łuzyckiej, to tak naprawdę wciąż zbyt mało o niej wiemy żeby rozstrzygać cokolwiek :( Czy byli to pra-germanie czy pra-słowianie, to trzeba przyznać że odwalili kawał dobrej cieślo-stolarki w tej nie-palofitowej osadzie ;)

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2006, 23:48 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

A to nie wiecie że KL Auschwitz to był polski obóz ?

:cop

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2006, 23:51 

Ciacho - Jak z dzieckiem.. Trzeba kilka razy powtórzyć:

Cytuj:
Przecież chyba widzisz że zwrot jest użyty w Wikipedii? Chodzi im zapewne o geograficzne określenie osady a nie przypisywanie jej Polakom, którzy nie istnieli jeszcze nawet w wyobraźni naszych pra-ojców

Ja sobie doskonale zdaję sprawę z tego jaką osadą jest Biskupin. Można się sprzeczać czy za palafity można uznać osady budowane na bagnach i mokradłach, ale już co do tego że nie mieszkali tam Polacy to nie mam żadnych wątpliwości :jump
A z tą kulturą ł. to pozwolisz, że będę się jednak zastanawiał nad tym co i kto dokładnie kryje się za tą nazwą.. Ot, tak dla rozruszania czasem szarych komórek i polania troszkę wody ;)

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2006, 00:22 
Moderator
Moderator

Poczekajcie aż Biskupin odwiedzi von Daniken, wtedy dowiecie się prawdy... :orko
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2006, 00:56 

Racja :1 A tak na marginesie, to czy nie mieliście nigdy skojarzeń właśnie "obozowych" patrząc np. na plan Biskupina?

Wracając do głównego wątku - Atylla - a co z tymi palafitami na Mazurach? Sądzisz, że tam też w grę wchodzi kwestia błędnej interpretacji?

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2006, 01:21 
Poczciwy Otto

Cytuj:
Racja A tak na marginesie, to czy nie mieliście nigdy skojarzeń właśnie "obozowych" patrząc np. na plan Biskupina?

A gdzie krematorium i komory gazowe :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2006, 11:56 

No, nie żeby od razu obóz zagłady ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2006, 12:34 
Porucznik
Porucznik

witam,
co do Biskupina i jego polskości - to do dziś aktualne są koncepcje, że to to byli prasłowianie - tak samo jak z koncepcją pochodzenia Słowian - nadwiślańska, naddnieprzańska czy wręcz połabska...
żeby nie było, że tropię spiski wszędzie, ale Mieszko Skandynawem mógł być (choć to niemożliwe do udowodnienia wg mnie) ale w Biskupinie to już praPolacy mieszkać nie mogli...
:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2006, 20:26 
Kapitan Petersen

No, dobrze. Wiemy już mniej więcej, kto co miał na myśli.

Teraz wróćmy do meritum, bo to nie dział Humor i rozrywka. :cop

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2006, 23:14 

No właśnie :1 To co z tymi palafitami w końcu ;) ?

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2006, 23:59 
Weteran
Weteran

Chyba jest zgoda, że osady palafitowe w Polsce wczesnośredniowiecznej to bzdury, więc jutro rozwalimy jakiś inny mit :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 01:16 

Czyżby ;) ? A jak w takim razie zaklasyfikować osadę na jeziorze Łąkorz? Czy te pale to także znaki graniczne? Gzieś czytałem, że pochodzą wszystkie z tego samego okresu (domniemana Krzyżacka rezydencja z XIVw.) Dodatkowo w pobliżu znaleziono liczne ślady działalności człowieka(sam znalazłem kilka ;) ).. A wykopaliska w Goleniowie? Ponoć była to osada palowa z X wieku? A osady na Mazurach? Nie myśl, że się czepiam, po prostu temat jest ciekawy i sam chciałbym mieć jasność.. Nie jestem do końca pewien czy dużo jest takich mitów w archeologii, które tak naprawdę można autorytatywnie obalić. Jest to chyba jeszcze wciąż zbyt młoda nauka.. Dobry przykład to wspomniana już kultura łużycka i budowniczowie Biskupina..

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 09:37 
Weteran
Weteran

Widzisz są pewne problemy natury merytorycznej, ja sprawdzałem ten rejen do którego dysponuję źródłami polskimi lub łacińskimi. Mazury i Pomorze Zach.(bo chyba o nie chodzi) są poza moim zasięgiem, u mnie po prostu brak jest jakichkolwiek pozycji dotyczących tego regionu. Źródła polskie lub łacińskie które można wykorzystać np. w Wielkopolsce dla tamtego terenu pisane były po niemiecku, a ja tym językiem to raczej słabo zwłaszcza średniowiecznym. Ale jeżeli Ty masz dostęp do materiałów to wrzuć je na forum chętnie podyskutuję

pzdr atylla

ps. Co do Biskupina i jego mieszkańców, to z "Prasłowianami" już od dłuższego czasów próbują się zmagać różnego pokroju naukowcy, i wcale nie jest tak, że wszyscy twierdzą, że z łużyczan powstało plemię Słowian. Problem tkwi w tym, że Słowianie zjawili się z nikąd, więc trudno ich powiązać z konkretną kulturą archeologiczną, sam jest przeciwny nazywaniu łużyczan Prasłowianami, ich osady znikają na przełomie er, Słowianie zaś pojawiają się kilkaset lat później, a ich kultura jest o wiele bardziej prymitywna niż łużycka, wystarczy spojrzeć na ceramikę łużycka i wczesnosłowiańską

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 10:46 
Weteran
Weteran

Postarałem się jednak dotrzeć w internecie do wiadomości o miejscach które wymieniłeś

Ad. Goleniów - na wszystkich stronach pojawia się zdanie: "W X wieku w zakolu Iny powstała osada palowa". Na co warto zwrócić uwagę - osada powstała w zakolu nie na rzece. Pale mogły więc służyć do stabilizacji gruntu (popularny w średniowieczu i później zabieg), a nie do wyniesienia domów ponad lustro wody. Pisałem już o tym wcześniej

Ad. Jezioro Łękorz - osada Łąkorek, też jako grodzisko Łakorek??? Miano tu odnależć 30 rzędów pali po 40 pali w rzędzie razem więc ok 1200 pali. Odległość między nimi 1,9 co daje obszar ok 57x76. Poza tym stwierdzenie: "Datowanie stanowiska nie wyklucza identyfikacji z dworem myśliwskim elity zakonu krzyżackiego" zalatuje typowym archeologicznym eufemizmem - za cholerę nie wiadomo co to, więc czmu nie dwór krzyżacki. Zauważ, że brakuje w tych opisach próby datowania, może właśnie dlatego, że poza palami nie znaleziono bezpośrednio na stanowisku materialnych śladów pobytu człowieka? No i dlaczego koncepcja, że Krzyżacy wybudowali sobie dwór myśliwski! na wodzie? Ogromny dwór bo większy niż większość budynków zamkowych np. niż budynek zamkowy w Nidzicy, Golubiu Dobrzyniu, Gniewie, Ostródzie a także pierwotny zamek w Malborku!!! Nawodny dwór krzyżacki :jump
Ale co to byłow takim razie ? Nie jestem w stanie powiedzieć

pzdr a.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 11:31 

Witam!

Co do "Prasłowian" to zgadzam się absolutnie i już wolę "Pragermanów", cholera, nawet "Praceltów" :1
Nie wiem jak było z tymi palafitami, ale sądzę że na Mazurach to nie była wcale taka rzadkość, biorąc pod uwagę ukształtowanie terenu etc.
Zamieszanie z tą osadą palową na jeziorze Łękorz i Krzyżakami, wzięło się chyba stąd, że utożsamia się z nią wspomniany przez Ciebie dwór myśliwski o nazwie "Parthaczyn".. Być może Krzyżacy przejęli jakąś pruską osadę? Etymologia jest dość dziwna a jeszcze na brzegu jest miejsce zwane "Wielgrób".. Zbiorowa Mogiła? Kurhan?

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]