No bo padnę, ze mnie taki specjalista jak z koziej d..y trąbka :D
Fakt interesuję się dość mocno tematyką naszej Jury, ale skamieniałości i czysta geologia są tylko pobocznym wątkami które dopiero staram się poznać. Zdecydowanie bardziej intryguje mnie geomorfologia, g. fizyczna kompleksowa, czy ekologia krajobrazu.
A wracając do meritum - estymą darzę tylko kelowej z jednego stanowiska, całą resztę traktuję raczej bardziej przedmiotowo, czasem wręcz czysto handlowo. Poza kelowejem poluję na ładne Taramellicerasy, choć jeszcze ani razu nie udało mi się ładnie wypreparować tak by nie uszkodzić kolcy na kilu.
W tej chwili zaadoptowałem na potrzeby najciekawszych kamoli przeszkloną część sporego starego kredensu kuchennego (odnowiony - olejna farba zdarta do czystego drewna, przeszlifowany, pobejcowany na machoń/palisander jest całkiem ładny). Zamontowałem oświetlenie, a okazy leżą na pochylonej o około 60st płycie ze sklejki z progami zrobionymi z cieniutkich listewek. Reszta pałęta się po różnych pólkach, parapetach w domu + jeszcze duuużo 'gruzu' w garażu...
pozdrawiam
Michał
http://jurapolska.com