Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 04:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 302 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 03:15 
Specjalista
Specjalista

nowosci z konca stycznia..

Ostatnio edytowano sobota, 8 marca 2008, 07:25 przez kuligow, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 11:18 
Podpułkownik
Podpułkownik

Fajne zakupy szczególnie pokrowiec na lufę sam musze sobie taki kupic, super jest też pas DAK z tą klamrą ktora ma co ważne parciany pasek przy niej :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Pojemnik na lufę.
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 12:27 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Pojemnik rzeczywiście ładny. Takiego mi brakuje. Przypomina produkt późnowojenny. Jak widać na zdjęciach, zrezygnowano z umieszczonej na zawiasie podpórki, która utrzymywała pojemnik w pozycji otwartej. Pozostało wycięcie, przez które wystawało uszko do podnoszenia podpórki, ale nie ma śladu po osi, na której poruszała się podpórka. No i pasek z klamerką też robi wrażenie. Przygarnąłem ostatnio taki pasek, jednak zafarbowany na zielono, "pogryziony" i trochę "przystrzyżony". Wałęsał się na stronie B&S, później na Allegro, aż się nad nim zlitowałem. Czy ten pas też ma rozmiar 90, który w rzeczywistości jest jeszcze mniejszy? Jakoś nie mogę trafić na pas, który pasowałby na "normalnego" człowieka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 13:02 
Specjalista
Specjalista

Hej !!
dzieki za mile slowa :D
pojemnik na lufe to model 43 - czyli uniwersalny - na lufy MG34 i MG 42 - moze dlatego troche inaczej wyglada wewnatrz.. produkcja 1943...

co do pasa - ten jest 90cm.... akurat ja jestem szczupla bestia.... poza tym mam tez pasy parciane w rozmiarach 95, 105, 110 :) wiec nie narzekam :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pojemnik na lufę.
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 13:03 
Weteran
Weteran

pzo napisał(a):
Pojemnik rzeczywiście ładny. Takiego mi brakuje. Przypomina produkt późnowojenny. Jak widać na zdjęciach, zrezygnowano z umieszczonej na zawiasie podpórki, która utrzymywała pojemnik w pozycji otwartej. Pozostało wycięcie, przez które wystawało uszko do podnoszenia podpórki, ale nie ma śladu po osi, na której poruszała się podpórka. No i pasek z klamerką też robi wrażenie. Przygarnąłem ostatnio taki pasek, jednak zafarbowany na zielono, "pogryziony" i trochę "przystrzyżony". Wałęsał się na stronie B&S, później na Allegro, aż się nad nim zlitowałem. Czy ten pas też ma rozmiar 90, który w rzeczywistości jest jeszcze mniejszy? Jakoś nie mogę trafić na pas, który pasowałby na "normalnego" człowieka.

no rzeczywiscie pasy parciane trafiaja sie w niezwykle malych rozmiarach - jednak mialem to szczescie i wyrwalem pas 100cm, a widywalem rowniez 110 - wiec trzeba szukac :) az sie znajdzie

kuli - odnosnie twoich nowych fantow, to pokrowiec i pila saperska sa na prawde swietne. byc mzoe i mi niedlugo uda sie wyrwac ladny pokrowiec na lufe - jednak pily jeszcze nigdzie nie widzialem :)
gratuluje nowych nabytków :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 13:07 
Weteran
Weteran

kuligow napisał(a):
Hej !!
dzieki za mile slowa :D
pojemnik na lufe to model 43 - czyli uniwersalny - na lufy MG34 i MG 42 - moze dlatego troche inaczej wyglada wewnatrz.. produkcja 1943...

wewnatrz to swoja droga - jednak jak pzo napsial, widac slad, ze powinna byc blokada zamykania nosidla, która nie została nigdy nałożona.
taką właśnie blokade miałem na swoim nosidle do lufy od 42 - na nosidle uniwersalnym już jej nie miałem, chociaż było również wykonane wycięcie pod nią.
no ale czemu sie dziwić, koniec wojny bliski - a ta blokada była zupełnie niepotrzebna :)

jeszcze raz, SUPER FANTY !!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 01:09 
Weteran
Weteran

Witam

wreszcie moge powiedzieć, że w swojej kolekcji posiadam hełm. Dotychczas troche mi było wstyd, że tak podstawowego elementu wyposażenia jeszcze nie mam w stanie, którego nie wstyd pokazać - nie z ziemi, z fasunkiem, itp :). co prawda mam ładna m35 z dwiema kalkami - no ale jest to wykop, mam m42 w zimowym kamo, ale nie ma bebechow. zato dzis wzbogaciłem swoją kolekcję o mintową m42 :D :jump

hełm posiada 100% lakieru :luv , nawet rantów nie ma wytartych. fasunek świerzutki, nigdy nie wyjmowany z hełmu, nity nie ruszane, nic nie grzebane. nawet sznurek nie był rozwiązywany :). hełm sygnowany "hkp64" - czyli wyprodukowany przez "Sächsische Emaillier und Stanzwerke A.G" czyli drugą pod względem wielkości fabryką produkującą hełmy na potrzeby armii nemieckiej podczas drugiej wojny światowej. sam fasunek sygnowany od wewnątrz tuszową pieczęcią z rozmairem obręczy wewnętrznej, oraz datą produkcji.
hełm pokryty piękną farbą antyrefleksyjną - w dotyku jak papier ścierny :D
wewnątrz widoczny "Dome stamp" - czyli nic innego jak kontrola jakości

no i foty :1

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 09:32 
Moderator
Moderator

Po prostu ... piękny ! :1

Pozdrawiam.

Maciej G.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 10:47 
Kapitan
Kapitan

Noooo Frozzer!!! ekstra hauer Ci się trafił :1 Nie każdy może poszczycić się takim eksponacikiem w kolekcji.Wprawdzie mam ładną 42-kę w kolekcji z jednym decalem i ok 90% farby,ale Twój to juz kompletny odlot :)
Gratuluję fanciku :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 11:31 
Podpułkownik
Podpułkownik

Bardzo lubie własnie hełmy typu wz 42 a ten twój jest rewelacyjny jakby wykonany wczoraj GRATULUJĘ !!! :1 :jump :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2006, 19:59 
Podporucznik
Podporucznik

Przyłączam się do tego co napisał Arek,to rzecz z gatunku który zostaje w kolekcji na wieki wieków ... :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2006, 04:41 
Specjalista
Specjalista

no jak juz jestesmy przy helmach :)

jakis czastemu pojwail sie u mnie w gablotce - M35 z dwoma kalkami - zamalowany wg przepisu z 1941 - orzel obmalowany dookola - tarcza narodowa zamalowana, - przepiekny nietkniety EF66, bardzo ladnie podpisany na skorupie.. i rowniez na wkladce, pasek pod brode ladnie sygnowany 1939.

to co tygrysy lubia bardzo :D

w kategorii ekipunku - lubie rzeczy mintowe - ciesza bardzo oko, ale w helmach ja osobiscie cenie charakter - musza byc szczere.. z historia... tak jak ten :)

Ostatnio edytowano sobota, 8 marca 2008, 07:14 przez kuligow, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2006, 04:45 
Specjalista
Specjalista

i na dokladke.. nowka pas LW :D
przepiekny pas - tak jak zostal znaleziony - z klamra Assmanna 1941 i ladownica jkh42, hak pasa malowany jest na niebiesko - jak na pas LW przystalo (pas sygnowany RBNr..)

miod :)

Ostatnio edytowano sobota, 8 marca 2008, 07:18 przez kuligow, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2006, 11:19 
Weteran
Weteran

wspaniały hełm, z charakterem!!! w sam raz do mojej bluzy - tez oberleutnanta ;)
no a pas... tu nie ma co komentować :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 marca 2006, 00:22 
Weteran
Weteran

wątek spadł na drugą strone - więc czas rozliczyć się z nowości ;) i przywołaćgo spowrotem :)
wreszcie skompletowałem swoją A-rame. dorwałem do niej całkiem przyzwoitą torebke.
Na pierszy rzut oka, myślałem że torba nie jest sygnowana - ale pod paskiem zapinającym kieszeń na przybornik do mausera pojawił się kod producenta "bdt 43" :) rocznik co prawda o 2 lata starszy niż sama ramka - ale dokładnie ten sam model, więc wszystko pasuje :)
torebka nie posiada żadnych dziur, cerowań, zadr materiału itp. Wszystko na swoim miejscu i w bdb stanie, oryginalne troczki do wiązania, nic nie przeszywane i nie kombinowane - jednym słowem bardzo przyzwoita torebka :]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 302 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]