Teraz jest poniedziałek, 30 marca 2026, 12:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Moja pierwsza cyfrówka
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 11:45 
Kapitan
Kapitan

Stoję właśnie przed wyborem mojej pierwszej cyfrówki,niestety kompletnie nie wiem na jaką markę i model się zdecydować.Pierwszym kryterium jest cena :na max mam do wydania 800 pln,aparat ma służyć do amatorskiego pstrykania (u cioci na imieninach) ,wyjazdach w teren(wykopki ,wczasy itp),dobre makro(znaleziska) ,nie być zbyt skomplikowany w obsłudze (menu po polsku).Trwały i solidny,posiadać dosyć duży wyświetlacz,robić ładne zdjęcia (naturalne kolory),wyposażony w akcesoria(aku,ładowarka,ew dodatkowa karta pamięci),wymiary -nie koniecznie kieszonkowe(łatwość zagubienia-pozostawienia) MA być nowy i posiadać polską gwarancję.Im więcej szukam w necie opini tym bardziej wiem -że nic nie wiem.
Jaka marka jest najbardziej niezawodna (nie leży w serwisie najczęściej)?To chyba dość ściśle sprecyzowane wymagania?
Moje dotychczasowe typy to:
Kodak z700
Kodak c330
Praktica Luxmedia 5203
Pomóżcie w wyborze sprzętu by nie wywalić kasy w błoto

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 12:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

do wykasowania

Ostatnio edytowano piątek, 5 czerwca 2009, 16:23 przez Sirpiotr, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 12:17 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Jeśli lubisz sam czytać o parametrach, pixelach etc, to tu (za 2.20zł :wq ) masz test właśnie takich tanich cyfraków:

http://aparaty.idg.pl/artykuly/45066.html

Dobre firmy to np. Canon, Fuji.. Godny zainteresowania jest NIKON Coolpix 5600, gdzie w Twojej cenie masz 5mln. pixeli..
Spójrz tu:

http://www.fotoexpert.pl/kamery-cyfrowe ... -1181.html

Podczas testowania zwróć uwagę na czas pomiędzy naciśnięciem spustu migawki a rzeczywistym zrobieniem zdjęcia. Niektóre aparaty spóźniają się o kilka sekund :n No i ważny jest czas pracy na bateriach..

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 13:04 
Moderator
Moderator

Mam NIKON Coolpix 5600 i jestem z niego zadowolony. Na początku irytująca może być mnogość funkcji i ustawień, ale oczywiście nikt nie zmusi Cię, abyś tego używał.
Kodak miał może bardzo dobre aparaty tradycyjne, ale w epokę cyfrzaków jakoś się nie wstrzelił. Natomiast tej Praktica nie znam.
Aparaty Sony (tak, jak zresztą cały ich sprzęt) mają bardzo wysoką awaryjność. W ich wypadku sprawdza sie zasada, że jeżeli ktoś zajmuje się wszystkim, to niczym nie zajmuje się porządnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 13:40 
Kapitan
Kapitan

No właśnie ta Praktica mnie zainteresowała z powodów: Cena (ok 650pln), dodatki,duży wyświetlacz,niezła matryca .menu po naszemu
W zasadzie firma znana ale...? Nigdzie nie mogę znależć opini użytkowników, gdzieś czytałem że sprzęt robiony w kooperacji z Medionem(?)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 14:25 

Medion to "rebrandingowa" firma z Niemiec, współdziałająca z sieciami ALDI, Media Markt etc..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 15:06 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam !!

Rownież mogę polecić z czystym sumieniem Nikona.
Mam Nikona Coolpix 2200, zrobilem nim już ponad 3100 fotek i działa bez zarzutu.
Ma dobre MAKRO, co znacznie ułatwia fotografowanie drobnych znalezisk.
Ogólnie jestem z niego zadowolony.

Jesli ma to być aparat "do cioci na imieniny" i "na wypady w teren", to nie wbijaj się za mocno w koszty. Nie warto.
Kupujac aparat, zwróć uwage na zasilanie. Nie kupuj niczego co jest zasilane "wymyślną baterią".
Nie ma to jak baterie "paluszki" (AA) !!!

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2006, 00:58 
Kapitan
Kapitan

A gdzie najlepiej zakupić ? Na Allegro czy może MM czy w internecie poszukać ? A czy proponowane Nikony ew Canony mająduże LCD ?(mój słaby wzrok tego wymaga :( i polske menu?)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Moja pierwsza cyfrówka
PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2006, 02:34 
Podpułkownik
Podpułkownik

kris napisał(a):
Pierwszym kryterium jest cena :na max mam do wydania 800 pln,aparat ma służyć do amatorskiego pstrykania (u cioci na imieninach) ,wyjazdach w teren(wykopki ,wczasy itp),dobre makro(znaleziska) ,nie być zbyt skomplikowany w obsłudze (menu po polsku).Trwały i solidny,posiadać dosyć duży wyświetlacz,robić ładne zdjęcia (naturalne kolory),wyposażony w akcesoria(aku,ładowarka,ew dodatkowa karta pamięci),wymiary -nie koniecznie kieszonkowe(łatwość zagubienia-pozostawienia) MA być nowy i posiadać polską gwarancję.

Paaaaaanie , takie rzeczy to tylko w erze... :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2006, 07:03 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

kris napisał(a):
A gdzie najlepiej zakupić ? Na Allegro czy może MM czy w internecie poszukać ? A czy proponowane Nikony ew Canony mająduże LCD ?(mój słaby wzrok tego wymaga :( i polske menu?)

Witam Ponownie!

Ja bym na Allegro nie kupował, ani w żadnej sprzedaży wysyłkowej w necie.
Wiesz, na poczcie pracuja zwykli ludzie... Będzie miał "zły dzień" taki pocztowiec, rzuci trochę mocniej paczką dla Ciebie ....
Po co Ci "na dzień dobry" wyjaśnianie "wad ukrytych sprzętu" ze sprzedawcą? :D
Nie ma to jak pojechać do sklepu i "pomacać" przed zakupem. :)

Co do wyswietlacza, to nie przejmuj się wielkością. I tak nigdy na nich nie widać "jakości zdjęcia".
Tak naprawdę, jakość fotki widać dopiero na monitorze komputera.

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 stycznia 2006, 01:00 
Kapitan
Kapitan

tak też mi się wydaje a co do wielkości wyświetlacza to chodzi mi głównie o moje słabe oczki które mogąnie dostrzec wszystkich funkcji na małym ekraniku
a co sądzicie o tym ?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82305416
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82416213
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82599509

który wart swojej ceny?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 stycznia 2006, 01:53 
Generał Broni
Generał Broni

kris napisał(a):

moim zdaniem zdecydowanie allegro,oczywiscie musisz wybrac kogos z wiekszym dorobkiem punktowym,albo ze swojego miasta.Ceny naprawde sa nizsze,mowie tu o aparatach nowych,na gwarancji.Boisz sie ze Ci na poczie zamienią sprzet na kartofla :luv -bierzesz paczke za pobraniem z mozliwoscia sprawdzenia zawartosci.Dodatkowo paczka powinna byc ubezpieczona i puszczona priorytetem.Ja na allegro łyknąłem takie cus http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80484771 -(jeszcze nie doszedł :666 ) u mnie w "kerfurze" stoi taki za 900,dodatkowo mam kumpla który pracuje na stoisku RTV ,który powiedział ze aparacik ten robi ładne fotki z bliska i bedzie nadawał sie do tych moich wykopków:),a do tego kodaka sa tez tanie karty SD-512mb 100zł na All.
pozdrawiam ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 stycznia 2006, 11:52 
Specjalista
Specjalista

Kilka moich uwag jako, że czuje się kompetentny do udzielania takich rad:
-nie zwracaj zbytniej uwagi na liczbę megapiksli (Mpx), jest to najczęstszy chwyt marketingowy. Duża liczba megapiksli potrzebna jest jedynie do dużych odbite. Np. z takich 5Mpx możesz zrobić już odbitkę 30x40 – tylko koszt takiej odbitki to zwykle kilkadziesiąt zł za sztukę :/ Jeśli nie będziesz robił „plakatów” to duża liczba Mpx do niczego nie jest Ci potrzebna. Oczywiście jak są to nie przeszkadzają, ale nie kieruj się tym jako główna kategorią wyboru.
-dwie najlepsze firmy robiące aparaty cyfrowe ( w przedziale kompaktów i aparatów małoobrazkowych) to Canon i Nikon i tu skierował bym swoje kroki.
-z Nikonem nie mam osobistego doświadczenia, co do Canona z czystym sumieniem mogę polecić serię A (zarówno starszą czyli A70, A85 jak i nowszą czyli A510)
-jeżeli nawet nie będziesz zadowolony z makro oferowane przez aparat jaki zakupisz możesz dokupić specjalną soczewkę do makro i robić naprawdę spore powiększenia, dla przykładu oto linko do zdjęcia z taką soczewką:

http://www.pbase.com/image/53656246

W tej kategorii cenowej nie masz wielkiego manewru, wybierz sprawdzoną markę i będzie dobrze.

Mogę jeszcze dodać uwagę na temat zamieszczania zdjęć w sieci. Jeżeli zmniejszasz zdjęcie do mniejszej rozdzielczości to bardzo wskazane jest po operacji zmniejszania wyostrzyć zdjęcie funkcją sharpen w programie graficznym, zdjęcia nabierają nowej jakości. Natomiast jeżeli chcesz umieszczać zdjęcia przedmiotów które będą wyglądały profesjonalnie (bez tła i cienia) możesz pomyśleć o namiocie bezcieniowym. Na monety itp. Wystarczy czy malutki np. taki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82357038

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2006, 01:41 
Porucznik
Porucznik

SiD napisał(a):
Kilka moich uwag jako, że czuje się kompetentny do udzielania takich rad:
-nie zwracaj zbytniej uwagi na liczbę megapiksli (Mpx), jest to najczęstszy chwyt marketingowy. Duża liczba megapiksli potrzebna jest jedynie do dużych odbite. Np. z takich 5Mpx możesz zrobić już odbitkę 30x40 – tylko koszt takiej odbitki to zwykle kilkadziesiąt zł za sztukę :/ Jeśli nie będziesz robił „plakatów” to duża liczba Mpx do niczego nie jest Ci potrzebna. Oczywiście jak są to nie przeszkadzają, ale nie kieruj się tym jako główna kategorią wyboru.
-dwie najlepsze firmy robiące aparaty cyfrowe ( w przedziale kompaktów i aparatów małoobrazkowych) to Canon i Nikon i tu skierował bym swoje kroki.

Pozdrawiam

Co do pierwszego - tutaj raczej bym sie nie zgodził - więcej Mpx - zawsze w tym momencie mam możliwość kadrowania zdjęcia, przy mniejszych rozdzielczościach nie wygląda to już tak kolorowo.
Co do firm - to faktycznie polecałbym coś Canona lub Nikona, ewentualnie dodałbym jakieś Olympusy - znajomy fotograf bardzo chwali sobie ich optykę.
Proponuję zwrócić uwagę jeszcze na jedną sprawę - przede wszystkim niech aparat posiada porządny zoom optyczny - nie pakuj się w żadnie badziewia typu x10 cyfrowy - to zwykły szajs.
Przy kwocie jaką wymieniłeś warto rozejrzeć się za czymś starszym, używanym, ale o lepszych parametrach.
Najlepiej też prześledź pytania i odpowiedzi pojawiające się na jakimś dobrym forum np. na http://www.cyberfoto.pl

pozdro
Muzzy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2006, 02:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

zwroc uwage na polskie menu. Nie wszystkie to maja. Jezeli cala rodzina jest gramotna w jezyku language to nie ma problemu ale jezeli nie to wybierz canona bo zdaje sie oni tylko maja polskie menu.

pzdr

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]