|
A więc jak dla mnie to:
Dyskryminacja: świetnie działa, daje wyraźne sygnały. Trzeba trochę pochodzić z wykrywaczem żeby odróznić sygnał metalu kolorowego od żelaznego ale to tylko kwestia ok 5 wyjazdów i wszystko będzie jasne. Na średniej wielkości metal żelazny(duuży gwóźdź) wykrywacz daje sygnał lekko przerywany(charczący, tak to sie pisze?) na przedmiot jeszcze większy, sygnał jest wyraźnie przerywany i można dać sobie spokój. Metal kolorowy to piękny dla uszu "czyściutki" sygnał, ale UWAGA ostatnio jak znalazłem cieniutkie(blaszki) srebrne monety to sygnał był lekko przerywany!!!! Zaskoczyło mnie to! W sumie wykopałem ich 6 koło siebie, ale gdybym był nieco mniej zdeterminowany to być może nie kopał bym sygnału. Pokrętło dyskryminacji ustawiam na połowę. Zbieram trochę gwoździ które potrafię odróżnić ale nie omijam monetek. Pamiętajcie że "czysty" sygnał to w 100% moneta albo kapsel lub pull ring.
Waga: bez zarzutu. Jest ciężki to fakt, ale to chyba jego zaleta gdyż łatwo się nim wymiata po krzakach( dajesz siłę z łapy + waga wykrywacza i żadna pokrzywa ci nie podskoczy :)
Wykonanie: tak jak kolega wcześniej napisał, nic dodać nic ująć
Głośnik: faktycznie wkurzający i za głośny! Prawda jest taka że jak nie masz słuchawek to płoszysz sarny!!! Autentycznie. Słychać cię z wieeeeelu metrów. Gniazdo słuchawek 'porządnie' to powinno być przez 'rz' napisane - błąd ortograficzny!!! i trwale wykonane (ile to już ono nieprzewidywanych szarpnięć wytrzymało, ostatnio gniazdo wytrzymało a słuchawki Filipsa nie!!!! )
Zasilanie: 8 paluszków AA i muszę powiedzieć że wystarczają na długo. Ja używam Enerdżajzej :) Nie wiem czy warto kupować akulumatorek który oferują w sprzedaży, no chyba że chodzisz dzień w dzień od rana do nocy
UWAGA: nie wiem jak w innych egzemplarzach ale u mnie są problemy z wystartowaniem wykrywacza po wyjęciu baterii. Czasami skurczybyk nie chce się włączyć! Wtedy wyjmuję baterię, włączam wykrywacz na sucho, wyłączam i wkładam ponownie pojedynczo baterie. W większości zaskakuje ale zdarza się że czynność muszę zrobić jeszcze raz. Nie wiem czym to jest spowodowane.
Ogólnie: świetne mocne wykonanie (łażę z nim po skałkach na Jurze), bardzo dobra dyskryminacja, wkurzający głośnik, świetny na monety- militaria odradzam - lepiej kupić coś tańszego i większą cewką.
|