Teraz jest poniedziałek, 2 lutego 2026, 09:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie do Rutusa
PostNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2003, 21:06 
Szeregowy
Szeregowy

Witam
Czy to możliwe, że włącznik pinpointu jest przez pomyłkę rozwierny zamiast zwiernego (moze przez pomyłkę sprzedawcy wyłączników) Odnosze wrażenie, że pinpoint działa dokładnie odwrotnie - jak wciśnięty to buczy a jak zwolniony to pika w punkcie. Oczywiście nie mam problemu z wymianą - w moim zasobniku na części mam "resety" i takie i takie :-) ale nie chciałbym grzebać bez "upoważnienia"
Jednym słowem czy powinien być normalnie zwarty czy normalnie rozwarty?
Pierwsze wrażenia (mam rutusa od paru godzin (kupiony od Michała) chyba korzystne. Bawię się dyskryminacją próbując wyczuć piszczałkę. Jak coś znajdę to napiszę:))
Pozdrawiam
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Pytanie ... c.d.
PostNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2003, 21:35 
Szeregowy
Szeregowy

Połozyłem solidny młotek. Dyskryminacja na full - ani piśnie. Monetka - piszczy. Przycisk pinpointu wciśnięty - wyje i na tym i na tym. Wygląda na to, ze włączenie (wyłączenie, jeśli mam rację z wyłącznikiem) pinpointu ma wpływ na dyskryminę? Czy możesz to wyjaśnić?
Dzięki i pozdrawiam
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2003, 18:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cześć, ponieważ sam używam RUTUS'a to po krótce wyjaśnię w czym rzecz. Otóż PINPOINT służy wyłącznie do precyzyjnego określania zalegania przedmiotu i nie ma tu żadnego znaczenia poziom dyskryminacji kóry ustawiłeś. Tryb pracy wykrywki jest dynamiczny i dlatego zatrzymanie w miejscu powoduje zanik sygnału. Normalnie funkcja PINPOINT jest wyłączona. Wciśnięcie przycisku powoduje załączenie i możliwość powolnego wytropienia wcześniej trafionego fantu. O i to tak w skrócie.

AVE

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2003, 21:14 
Szeregowy
Szeregowy

Dzięki za odpowiedź.
Wiem, że wykrywka działa w trybie dynamicznym i wydaje mi się, że wiem jak powinien działać pinpoint:
Kiedy cewka przesuwa się nad przedmiotem powinienem otrzymać ciągły sygnał na pewnym odcinku, a po włączeniu pinpointu, po powtórnym przejściu, logika układu, która zapamiętała maximum sygnału, generuje krótki dźwiękdokładnie nad przedmiotem. I tak to u mnie działa, tylko odwrotnie jeśli chodzi o przycisk pinpointu - jak wciśnięty to mam tryb normalny, jak zwolniony to uruchomiony pinpoint.
Sprawa druga to wpływ włączenia/wyłączenia pinpointu. Wydawało mi się, że nie powinno to, jak piszesz, mieć wpływu na dyskryminację. A jednak ma. Duży stalowy młotek został (przy dysryminacji na max) całkowicie zignorowany przez wykrywacz, a po włączeniu pinpointu dostałem silny sygnał, przy takich samych pozostałych parametrach badania.????
Pozdrawiam
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2003, 07:59 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Z tego co czytałem na temat wykrywaczy dynamicznych wynika ze dyskryminacja nie po zalaczeniu pinpointu- wykrywacz przechodzi wtedy w tryb statyczny bez dyskryminacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2003, 00:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dokładnie - wciśnięcie PINPOINT uruchamia coś na zasadzie trybu statycznego ale bez dyskryminacji. Wszystko no niezbyt somplikowane a w praktyce pinpointu używa się niezmiernie rzadko (wystarczy czułe ucho :) ).

AVE

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]