Teraz jest czwartek, 2 kwietnia 2026, 21:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 lutego 2006, 16:38 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Fikon - nic fajnego nie wykopiesz (w jednym kawałku).
Zgadzam sie z tym ja sam raz przeciąłem... :cop i było szkoda.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 lutego 2006, 19:27 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

I cierpliwości przede wszystkim! :) Powolutku, bez pośpiechu. Nie denerwuj się też po wykopanym, kilkunastym z kolei kapslem, bo sie nabawisz syndromu "kopacza - słaby fant" i zaczniesz kopać na chama i szybciej po każdym sygnale;) W końcu na coś trafisz - cierpliwość popłaca, naprawdę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 lutego 2006, 22:55 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tak sie dobrze składa że mam dobrego znajomego w moim mieście który proponował mi na wiosne(chyba) gdzieś się wybrać.
Także ja będe stał z boku i dokładnie śledził jego czynności :jump Wielkie dzięki :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 lutego 2006, 23:16 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Proponuje na poczatek iśc na pole, pierwsze lepsze zaorane broń Boże zasiane.
Nakop się monetek i innej drobnicy, zawsze kop delikatnie, nawet po tysięcznym wbiciu szpadla w ziemie nie daj po sobie znać, że jesteś już obyty.
Trafisz nie daj Boże monetkę wartą kilka tysiaków w pół i będzie bieda ;)
Pamiętaj zawsze delikatnie :1
I dołki po sobie zasypuj
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2006, 00:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Okopuj sygnał, tak, żebyś znalazł krawędź przedmiotu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2006, 23:53 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

nie wiem czy robie dobrze ale naostrzylem szpadelek na brzytwe i zawsze delikatnie wbijam w ziemie okolo 10cm od sygnalu... uwazajac na kazdy opor. jeszcze nic nie uszkodziłem. jak przetne murawe wokoł wygnalu to ja delikatnie zdjejmuje i sprawdzam czy sygnal jest tam gdzie byl. jesli tak, to dalej tym samym sposobem. moi poprzednicy mają racje.. grunt to ostroznosc i cierpliwosc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2006, 23:57 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A ja wczoraj kopałem srebrną monetkę z XIX w i zajechałem saperką w róg monety, tak, że monetka zniszczona. Pozdrawiam siebie. :wq :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 12:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Wielu ludzi dopytuje się jak bezpiecznie kopać by nie naruszyć niewypałów? Sprawa w pełni nie jest taka prosta. Pociski artyleryjskie i moździerze są ciężkie, więc nie zapadają się zbyt głęboko po 60-ciu latach. Kiedy to wbijemy saperkę i naszym oczom ukaże się okrągły kształt pocisku to już zachowujemy ostrożność. Zdarza się także, że saperką uderzamy bezpośrednio w pocisk (charakterystyczny dźwięk grubego metalu). Zawsze radze zacząć kopać z 5 cm dalej od sygnału, ponieważ wtedy możemy przedmiot podkopać i zobaczyć czy jest to rozrywka. Możemy zawsze łatwo odgarniać ziemie i zobaczyć czy przedmiot posiada zapalnik. Ebonitowe zapalniki są najgorsze (są dalej sprawne poprzez swoje zabezpieczenie!). Aluminiowe natomiast stanowią prawie takie same niebezpieczeństwo. Pod żadnym pozorem nie możemy ruszać zapalnika, ani wykopywać pocisku! Nawet drobne poruszenie może spowodować jego eksplozję. Najgorsze są natomiast moździerze. Ich pod żadnym warunkiem nie możemy ruszać, najwięcej ludzi ginie poprzez moździerze. Pociski te są najbardziej zabezpieczone i najbardziej aktywne. Moździerze radzieckie są tak czułe, że lekkie puknięcie w zapalnik może spowodować nieszczęście. Starajmy się kopać w rękawicach! Pociski leżące w ziemi przez 60 lat przyzwyczaiły się do temperatury. Nasze ręce są ok. 20C bardziej ciepłe niż sama ziemia. Chwycenie zapalnika gołymi rękami i trzymanie go trochę może spowodować eksplozję. Kopmy więc w rękawicach! Po upewnieniu się, że trafiliśmy na niewybuch lub niewypał, pocisk delikatnie zasypujemy ziemią lub oznaczamy te miejsce, jeżeli już chcemy wezwać saperów. Nigdy nie przenosimy pocisków z miejsca na miejsce! Jest to bardzo niebezpieczne! Starajmy się postępować jak najbardziej bezpiecznie przy każdym bardzo dużym sygnale. Nigdy nie walimy z całej siły saperką lub szpadlem Jeżeli zdecydujecie się na zakopanie niewypału, który jest uzbrojony (posiada materiał pirotechniczny i zapalnik) to zakopcie jak najgłębiej i najlepiej zapalnikiem w dół! W końcu nikt nie chce mieć na sumieniu innych ludzi czy nawet dzieci. Sam spotkałem się z takim czymś, ze ludzie zostawiali np. moździerze 50 mm na wierzchu. Zazwyczaj po pierwszym kopnięciu ukazuje się nam dużo rdzawej ziemi. Wtedy juz musimy uważać. Niewypał może siedzieć głębiej. Nie zawsze to się sprawdza (chodzi o kolor ziemi), ale radzimy, abyście uważali.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 13:52 
Podporucznik
Podporucznik

Ehhh nastepny ktos z encykopedyczna wiedza! 15 postow 26 przegladnietych stron. Nieźle.

Cytuj:
najwięcej ludzi ginie poprzez moździerze. Pociski te są najbardziej zabezpieczone

O jakich zabezpieczeniach mowisz?

Cytuj:
Pociski leżące w ziemi przez 60 lat przyzwyczaiły się do temperatury. Nasze ręce są ok. 20C bardziej ciepłe niż sama ziemia. Chwycenie zapalnika gołymi rękami i trzymanie go trochę może spowodować eksplozję.

Bzdura. Musialby byc to bardzo nie stabilny temperaturowo MW. Ale takich sie w wojsku nie stosuje wlasnie dlatego ze walczy sie zima i latem no i oczywisce dla bezp.

Cytuj:
ale radzimy, abyście uważali.

To was tam wiecej jest :>
Chyba skas to skopiowane jest :)
/pozdr zul^

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 13:56 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nie wiem, zkopiowałem to od strony mojego kolegi. A on to spisał z książki, ale niektóre porady są poprawne. Przeczytałem więcej niż 24 książki :P. Cytat pochodził z naszej stronki ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 14:00 
Podporucznik
Podporucznik

Booze kolejny do specjal rangi : "Sianopis debilus". Jak cos kopiujesz nalezy podac źrudlo! /pozdr zul^

Hmm to jest ze strony http://www.niewypaly.poszukiwania.pl/ ... cos tutaj chyba klamiesz :)

Ostatnio edytowano czwartek, 23 lutego 2006, 14:06 przez zul, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 14:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dobra dobra....poddaje się cytat pochodzi z naszej stronki która jeszcze nie jest gotowa. A na naszej stronce znalazła się jeszcze i innej stronki :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 14:08 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

ja podam zródło viewtopic.php?t=14413 pierwszy artykuł Hazrasa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 17:38 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ok będę już cicho ;) czyli on mylił się też ;)

Ostatnio edytowano czwartek, 23 lutego 2006, 18:50 przez Claus Von Stauffenberg, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 18:44 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Ty chyba masz duże kłopoty z kojarzeniem. Ten tekst na obydwu stronach, napisała jedna i ta sama osoba czyli Hazras. Jak będziesz jeszcze raz próbował "błysnąć" wiedzą, to pamiętaj ze forumowicze nie mają 5 lat, i kręconych włosów.. :n

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]