Teraz jest środa, 1 kwietnia 2026, 23:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Cegielnie, młyny do 1700r. czy warto szukać.
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2006, 19:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czy macie jakieś doświadczenie w poszukiwaniu tych obszrów, czy przy starej cegielni i młynie (które to z niewiadomych przyczyn znikneły ok 1700r) można coś znaleźć, niech ktoś sie wypowie kto szukał w takim miejscu.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2006, 20:07 
Podporucznik
Podporucznik

Pozdrawiam.

Kilka miejsc starych młynów przecesałem i nic ciekawego nie znalazłem. Jak opowiadali starzy mieszkancy za mielenie zboza płaciło sie maką, a nie pieniedzmi. Młynarz brał miarkę mąki, ktorą pozniej odsprzesawał
dalej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2006, 20:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie do konca to prawda. Czesto placono pieniedzmi. Czasami przy mlynach byly lokowane karczmy w ktorych chlopi srzedajacy zborze mogli sie napic. Zreszta byl taki ruch przy mlynie ze nawet jak placili maka to i tak chlopi cos chlali czekajac na wozach odlewali sie itp tak wiec przy okazji gubili przedmioty. Moze nie sa to jakies bardzo wartosciowe przedmioty ale zawsze sie cos trafi. Choc ja osobiscie przy mlynach i wiatrakach nie za bardzo szukam. Bo efekty sa srednie. Ale zawsze jakies sa. A cegielnie mozna olac.

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 marca 2006, 10:30 
Chorąży
Chorąży

Lokalizacja: Duch Qattra z Galas -"kraina na krańcu swiata"(koło rzeki Saynfhis) ...
A ja przy srarym młynie wykopałem pare sreberek,rekojesc od pruskiej szpady ,guziki troche ozdób,błąd ortograficzny!!! może miałem farta bo to mój pierwszy młyn a moze ziemia na Mazurach obfituje w takie znaleziska.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 marca 2006, 10:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

A jakie proroctwa odnosza sie do tzw. wapiennikow ? Chodzi mi o piece , w ktorych wypalano waplo i cementopodobna substancje . Mam w okolicy sporo takich objektow z ... przypuszczam konca 19 wieku ( moze i starsze ) i poczatku 20 wieku .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 marca 2006, 21:15 
Małomówny czytacz

cegielnia to nieco lipny temat.. o ile mlyn czy wiatrak latwo namierzyc i faktycznie srednio mozna cos znalezc.. o tyle cegielnia byla miejscem w ktorym nie bylo tylu osob, nie bylo takiego ruchu, ludzie tyle nie gubili..

przegladalem miejsca po 2 i nic procz prl'i i wszechobecnych kapeslkow nie znalazlem..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 marca 2006, 21:24 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

u mnie na cegielni jest stara studnia. a w ogóle sa ruiny budynków itp w których mieszkali ludzie. wiec powiny być jakieś rzeczy. a w studni tez warto pogrzebac i ją odkopać bo mozna natrawić np. na monetki wrzucane na szczęscie. ja kiedyś kopałem na starych fundamentach domku w Sokolcu. odnalazłem dziure. jak wejscie do piwnicy. odkopywałem przez całe wakacje. potem okazało sie ze to było szambo. "pojemnik na wychodek" . Ale butelki zabawki stare itp tam byly :) .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 marca 2006, 21:31 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

jak na cegielnie to weź sobie od razu pare saperek na wymiane :) bo gruzu że ho ho - trzeba walczyć o każdy centymetr dołka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 marca 2006, 01:21 
Plutonowy
Plutonowy

Ja uważam że koło młynów szukac warto ale nie przy wszystkich,znam miejsce po młynie,którego geneza siega najprawdopodobniej średniowiecza oczym świadcza zapisy oraz znalezisko w postaci dwóch kwartników +, rantay były połączone zagięte i nie wiem po jakiego grzyba tak poplątali monetki:(,zdarzały się półtoraki,Krystyny,Gustawy,wszelakiej maści szelągi pruskie,szelągi JCR(nie boratynki),czesało pole przez wiele lat kilka ekip i każdy zawsze coś znalazł,wydaje mi się że mogł być targ może karczma,przeciez proces mielenia troszkę trwał a jeżeli był to młyn w którym nakazowo musieli chłopi mleć zboże a giełda rolna zaraz obok...

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]