Teraz jest piątek, 3 lipca 2026, 20:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czułość w Minelab Sovereign Elite
PostNapisane: sobota, 18 marca 2006, 21:09 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam.

Wiem, że był już temat "pokrętło czułości w Sovereign Elite", jednak nie znalazłem tam odpowiedzi na swoje pytanie (konkretnej, jednoznacznej odpowiedzi).

Dzisiaj zrobiłem w domu pewien test ze swoim Minelabem. Test swój jednak uważam za mierny, ponieważ nie wyjaśnił mi tego, co wyjaśnić sobie zamierzałem.

Do rzeczy.

Sprawdzałem na bodajże 3 kopiejkach z końca XIX wieku różnicę w zasięgu.

Mierzyłem zasięg w powietrzu, w swoim pokoju. Porównywałem zasięg na czułości auto z zasięgiem na maksymalnie wysokiej czułości.

Z tego, co wiem, przy maksymalnie wysokiej czułości zasięg powinien być lepszy. Jednak, niestety, nic nie zauważyłem. Ilość fałszywych sygnałów na max. wysokiej czułości spowodowana telewizorami, telefonami itd. była tak wielka, że nie mogłem wychwycić, co jest sygnałem pochodzącym od monety, a co jest sygnałem fałszywym.

Wiem, wiem, że testy w powietrzu nic nie znaczą, szczególnie w Minelabach. Wiem, że testów w zamkniętych pomieszczeniach w ogóle nie powinno się robić, bo jest to bezcelowe. Ja jednak chciałem poznać różnicę. Nie udało się.

Stąd moje pytanie do ludzi znających dobrze Sovereigna Elite.

Czy na max. wysokiej czułości zasięg dla monety jest wyższy od zasięgu dla tej samej monety na czułości auto?

Jaka jest różnica (ile cm)?

Pytanie do tych, którzy szukają Sovereignem Elite z ustawioną czułością na maksa: jak Wy to robicie? Ja nawet w terenie, kiedy ustawię czułość na maksymalnie wysoką, mam od cholery (aczkolwiek mniej niż w domu :D ) fałszywych sygnałów i muszę ją trochę zmniejszyć.

Pozdrawiam,
RG42

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2006, 17:34 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nikt nie może mi pomóc? :(

RG42

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2006, 23:38 
Plutonowy
Plutonowy

Zależnie od warunkuch ustawiasz czułość przy, której sprzęt pracuje stabilnie, sam napisałeś, że nawet w terenie nie możesz ustawić jej na max i to jest normalne.To czy automat zrobi to lepiej niż człowiek zależy pewnie od teko gdzie szukasz, ale generalnie polegałbym na człowieku i jego doświadczeniu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2006, 18:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nie mialem w rekach Minelaba,ale cos mi sie obilo o uszy ze Minelab musi miec pod cewka grunt inaczej nici z testow.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]