Teraz jest piątek, 30 stycznia 2026, 21:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2003, 07:51 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

tak czy inaczej... wszystko można zrobić żeby było tak jak się chce... lufa nawiercona.. komora też... założony jakiś badziewny pręt przez całą lufę ( i tu patent bonusowy) da się wsunąć pustą łuskę do komory nabojowej... tak więc można sobie przeładować... strzelić (iglica w zamku spiłowana). no i po odciągnięciu zamka łuska wylatuje... jedyny problem z magazynkiem bo tam łuski troszkę źle się trzymają... ale moze coś się wymyśli :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2003, 12:59 
Pułkownik
Pułkownik

Ja w swoim nie moge "śruba" piszemy przez "u" - błąd ortograficzny!!! odkrecic :( Widać, że przy nich ktoś już cos kombinował, ponieważ śruby są rozwiercone.. Jak można usunąć te śrubki blokujące śruby główne??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2003, 16:50 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

odkręcenie śrub zajęło mi chyba z 3h... najpierw elektroliza (standard). Teraz młotek w dłoń... i jakiś śrubokręt z rdzeniem stalowym (taki zeby metal wystawał na górze z rączki plastikowej. teraz trzeba usunąć starą osłonkę przy dłuższej śrubie (taka cieńka blaszka) żeby się dostać do śruby tylnej. Odwracasz teraz wykopka magazynkiem do góry... i walisz młotkiem w tył tuż za śrubą (powinno dać luz aby dało się lekko poruszać magazynkiem z tyłu). Teraz bierzesz żabkę (klucz francuski itp) i bardzo mocno zaciskasz to na śrubie (między magazynkiem a zamkiem) no i odkręcasz ... extramalnie na siłę. Ja tak mocno zakręciłem klucz że ledwo udało mi się go ściągnąć z tej śruby... ale dzięki temu się odkręciło. Przednia śruba to mniej problemów. odginasz magazynek tak żeby dało się go przekręcić (trzeba metal lekko wygiąć (jak magazynek jest w dobrym stanie to będzie ok... jak przerdzewiały to źle). I odkręcasz (śruba będzie nieźle zapieczona przy magazynku i da się odkręcić... jak już ci się uda i bedziesz miał lużny magazynek to bierzesz prostujesz to co się zgięło - u mnie nie było żadnego uszkodzenia. a śrubę wybijasz. Ja zrobiłem błąd bo chciałem ją wykręcić łapiąc za gwint i go troche zjechałem. A wystarczy śrubę wybić w dół z magazynka (w przeciwnym kierunku co ją przykręcasz) oczywiście wybijać młotkiem... No i to by było na tyle... sporo zabawy i w ogóle ale się opłaciło bo mam wszystko w całości i śruby oryginalne także.
A o wykręceniu tych małych śrubek możesz zapomnieć - to niewykonalne w wykopku bo nie ma sie do tego jak zabrać. A ich łebki trzeba niestety ułamać żeby ruszyć śruby główne... ale coś za coś, inaczej się błąd ortograficzny!!!. Ogólnie nie wyglada źle więc nie ma co płakać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2003, 11:44 
Pułkownik
Pułkownik

A jak mam ułamać łebki małych śrub? Na dużych śrubach (między magazynkiem a komorą zamkową) jest taka blaszka, rurka otaczająca śruby... więc jak tam zastosować żabkę.. chyba, że się tą blaszę wyrwie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2003, 14:38 
Pułkownik
Pułkownik

Po napisaniu poprzedniego postu wziąłem się od razu do roboty. Obie mniejsze śrubki rozwierciłem, poczym okazało się, że przednia śruba lekko się odkręciła. Z drugą zrobiłem tak jak powiedziałeś. Odkrzywiłem pudełko i zacząłem je "obkręcać"..śruba poszła, wybiłem ją i jest już sprzęt rozłożony. :D Pierwszy raz to robiłem, więc teraz juz bede wiedzial na przyszlosc co i jak :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2003, 15:14 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Brawo... Ja także robiłem to pierwszy raz i było chyba troszkę ciężej... ale jakoś się udało. Ja śrubek nie rozwiercałem (jedną lekko próbowałem). Udało mi się kupić zamek do Mauserka i teraz już praktycznie brakuje tylko kolby i kilku małych szczegółów. Poza tym całkiem dobrze się wszystko rozruszało i nawet trzyma się qpy :).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 sierpnia 2003, 00:03 
Pułkownik
Pułkownik

No u mnie tez kolba. Jak zwykle najwiekszy problem. AAA i jeszcze wyprostowac lufe :gil

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 sierpnia 2003, 00:25 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

No ja tam się zabieram do kolekcjonowania kasy na kolbę... bo samodzielne wykonanie jednak troszkę mnie wq... bo to ciężka i cholernie długa i dziwna robota :). Teraz próbuję dostać gdzieś tanio pazur wyciągu do zamka.. bo tego brakuje... ewentualnie jeszcze sprężyny. Jednak szukam czegoś w cenach, które omijają Allegro bo mimo wszystko drogo to tam niestety jest. Nawet jak za kopie :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 sierpnia 2003, 23:00 
Pułkownik
Pułkownik

no ale na którą sie szykujesz? tą Wehrmaht? bo ja chyba tak :( A w allegro to to jest glupie, ze zawsze trzeba doliczyc do ceny koszty przesyłki. Najlepiej pojechac na jakics bazar staroci czy cuś. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2003, 00:19 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Szykuję się na jakiś maxsymalnie wypasiony i drogi model :> do 300 + przesyłka... bo i tak kilka zł w tą czy w tamtą za dobry model to juz i tak bez różnicy. Ale wstępnie szykuję się na tą kolbę wehrmacht.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]