Teraz jest sobota, 4 lipca 2026, 14:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wykrywacz metali (do szukania meteorytów) - jaki wybrać?
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2006, 10:57 
Kapitan
Kapitan

Przede wszystkim chciałem wszystkich serdecznie powitać, bo to mój pierwszy post.

A oto moje pytanie:

Chciałbym zająć się szukaniem głównie meteorytów, stąd pytanie na jaki wykrywacz metali się zdecydować. Będę to robił amatorsko, dla przyjemności i na początek nie chciałbym się narażać na zbyt wygórowane koszty.

a) Na jakie parametry wykrywacza należy zwrócić uwagę?
b) wybierać taki z większą cewką?
c) Czy do wykrywacza działającego na 9V (takie znalazłem m. in. na allegro) można zastosować jakiś większy akumulatorek który pozwoli na dłuższą pracę?
d) Czy dobrym będzie zastowowanie wykrywacza PI
e) Oto kilka przykładowych wykrywaczy jakie na allegro znalazłem. Prosze podajcie mi za i przeciw akurat temu rozwiązaniu:

1) http://allegro.pl/item93099017_wykrywac ... onda_.html
2) http://allegro.pl/item93585230_jabel_no ... 29_cm.html
3) http://allegro.pl/item94687738_mikropro ... i_bcm.html
4) http://allegro.pl/item94381321_profesjo ... ancja.html

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i sugestie

pozdrawiam
tomasir

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2006, 11:18 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Poniżej link do już nieco starawych informacji, ale zawsze ;) :
http://www.republika.pl/jba1/wykryw.htm

Z podanych przez Ciebie, nadaje się tylko Jabel.. Generalnie, każdy wykrywacz PI będzie dobry i oczywiście możesz stosować większe cewki.. Jeśli chciałbyś mieć sprzęt uniwersalny i w razie czego spróbować też znaleźć coś innego niż meteoryty, to potrzebujesz wykrywacz VLF z trybem statycznym jak np. Rutus Ultra II i takie właśnie rozwiązanie Ci polecam :1

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2006, 11:31 
Kapitan
Kapitan

A mógłbyś prosze napisać co takiego charaklteryzuje ów wykrywacz że przemawia to na jego korzyść i jeśli wiesz również orientacyjną cenę.(co do ceny już znalazłem: http://www.rutus.com.pl/oferta.php 849 pln jest zdecydowanie poza zasięgiem dla mnie na początek - chciałbym wydać 200-300 pln jeśli to możliwe) Bowiem jest kompletnym laikiem i nie chciałbym już na wstępnie utopić pieniędzy.

Czy większa cewka pomaga w poszukiwaniach, czy też łatwiej nią większy przedmiot wykryć, czy też jest zupełnie odwrotnie?

Bo tak na moją logikę (która często zawodzi ;) ), jeśli jest mniejsza cewka to sygnał idzie bardziej skupiony czy głębiej można coś wykryć, ale "trudniej go namierzyć", przy większej cewce łatwiej przedmioty płytko umieszczone szukać. Czy tak właśnie jest?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2006, 12:27 

W takim razie sam już sobie odpowiedziałeś - z tym budżetem pozostaje Ci tylko Jabel i nie jest to bynajmniej zły wybór na meteoryty, pod warunkiem, że wiesz gdzie ich szukać ;) Dyskryminacja jest Ci zbędna. Może wypowiedzą się także inni poszukiwacze meteorytów.
Jeśli chodzi o cewki to jest to mocna generalizacja, ale im większa cewka tym większy zasięg na większe przedmioty i odwrotnie..

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2006, 13:48 
Moderator
Moderator

w zasadzie potrzebujesz wykrywacza ktory ma zwiekszona czulosc na zelazo wiedz PI do tego typu poszukiwan bedzie idealny szukaj albo jabla albo nowaka
a temat przesuwam do dzalu o wykrywaczach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2006, 14:38 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

jezeli chcesz kopac mniej zbednych smieci i nie kopac kolorowych przedmiotów (bo takie cie nie interesują) to wybierz xlt.Na wyswietlaczu bedziesz wiedział czy to jest zelazo czy kolor i bedziesz w stanie rozróznic inne przedmioty.Niestety taka zabawka troche kosztuje,obecnie około 3500zł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2006, 18:05 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Rutus First + miałem i świetnie wszelkie magnetyczne kamienie wyłapywał .Jest w nim nawet funkcja którą można wło./wył. tam gdzie jest dużo kamieni magnetycznych ta wykrywka jest nanie bardzo czóła. :1 i do takich poszukiwań super.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2006, 20:32 
Kapitan
Kapitan

Z tego co szukałem - niestety RUTUS First to wydatek (nawet na allegro) ok. 450 pln, więc dwukrotnie droższy od Jabela. Ale bardzo dziękuję za sugestię.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2006, 21:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wlasciwie to najpierw zyczyl bym wielkiej wytrwalosci.99,99% poszukiwaczy meteorytow wymieka po pierwszym sezonie.Sprzet musi miec duzy zasieg,najlepszy do tego bedzie PI ale nie jabel.Musisz szukac innych detektorow typu PI.Najlepiej zaczekac i doskladac przenajmniej do 600-700 pl.Proponowal bym Gerbera z duza sonda 40.Powinien tez sie sprawdzic statyk VLF,taki jak HS-Smetkowskiego.Szkoda sie napalac,bo nawet z najlepszym sprzetem bedzie ciezko.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2006, 23:13 
Major
Major

Jeśli chodzi Ci o poszukiwania meteorytów i przedział cenowy do powiedzmy 700 PLN-ów to na początek zdecydowanie polecam Ci PI "Nowaka" . Zajmuję się poszukiwaniem meteorytów od kilku już lat i ze swym Nowakiem na pewno się nie rozstanę :luv ....bo wiele mu zawdzięczam :) a żelaztwo lubi jak chplera :jump
Sam wykrywacz , a zwłaszcza konstukcja (PCV)nie jest szczytem technologii :) ale najważniejsze że jest skuteczny i zasięgi potrafi mieć imponujące .
Napisałem że potrafi , bo wiem z własnego doświadczenia że co egzemplarz to inne niestety parametry :wq Jednak nie spodziewaj się od razu cudownych efektów . Mnie udało się "wyczuć" sprzęt dopiero w drugi sezonie . Jeśli już się zdecydujesz to doradzam wizytę bezpośrednio u producenta gdzie mozesz wypróbować sprzęt i ewentualnie ponegocjować cenę .
Jeśli chcesz dowiedzieć się na temat wykrywacza więcej to pisz na priva .

pzdr

Romulus

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]