pifko napisał(a):
czyli nic w tym miejscu mogło sie nie mieścić ? Na hist. mapce pod napisem "domin." są jeszcze jakieś symbole, ale nie umie rozczytać.
Interpretacja oznaczeń w dużym stopniu zależy od rodzaju mapy, więc napisz jaką mapą się posługujesz. Jesteś ze Śląsak, więc zakładam, że fragment mapy dotyczy tego regionu, a więc opisy są w języku niemieckim. Widać tam chyba literę "F" i jeszcze jakąś inną. Najbardziej pasowałoby mi: Ft - Furt, czyli bród (pod literą "t" w skrócie powinna być kropeczka) lub Fl. bądź Fe (pod "e" kropeczka) - Fliegende faehre, czyli prom na kotwicy. Ale ja nie znam map niemieckich, gdyż są one niepotrzebne w Galicji. Dlatego oparłem się tutaj na legendzie map austro-węgierskich.
Taką miejscówkę zawsze warto sprawdzić nawet gdyby nie było tam żadnych oznaczeń. Stara przeprawa przez rzekę daje nadzieje na znaleziska. Sprawdź obydwie przeprawy także poza ich obecnym przebiegiem, bo drogi mogły się trochę poprzesuwać. Najlepiej w lecie, kiedy wszystkie pola będą obsiane, a las będzie stał otworem i zachęcał miłym cieniem ;)
Zapewne koledzy w dziale "Mapy" będą mieli sporo do dodania.
:pa
Test