Teraz jest niedziela, 5 lipca 2026, 06:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: POMOCY VIKING 6DX2
PostNapisane: wtorek, 4 kwietnia 2006, 21:51 
Szeregowy
Szeregowy

Witam.Jestem początkującym szukaczem.Zakupiłem wykrywke VIKING 6DX2,pewnie to nic ciekawego ale nie ogarniam jego obsługi :( Ma ona dwa pokrętła,tune i dyskryminacja.Z tego co wyczytałem to TUNE znaczy czułość ale jak to zestroić ??????????????????
Czy wykrywka ma cicho piszczeć cały czas , bo jak tune włączyłem minimalnine to ściągało fanty z góra 20 cm. To chyba mało.Jest to wykrywacz statyczny i ma jakiś reset pod próg.Co to może znaczyć ??
Proszę o pomoc.
Z góry wszystkim dzięki.Pozdro :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 kwietnia 2006, 22:46 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

akurat nie mam takiego wykrywacza
ale wez rózne przedmioty i potestuj dyskryminacje (ustaw na 20% dyskryminacje) a ,,tune'' na ponad pół,jezeli wykrywacz bedzie swirował to zmniejsz czułosc (tune).
dyskryminacje ja bym ustawił tak,aby odrzucał gwózdzie (czyli male smieci stalowe-zelazo-moze 20% wystarczy-wez porób testy)
ostatnio nabyłem vikinga vk-20 jako drugi sprzet-ale on inaczej dziła niz ten twój

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 kwietnia 2006, 04:54 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

W sprawie instrukcji do Vikinga 6DX2 możesz się zwrócić bezp. do mnie. Będzie dobrze, zwłaszcza na militaria.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 kwietnia 2006, 05:45 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Oto prosty sposób dostrojenia wykrywacza:
Cewka nad ziemią, naciśnij i trzymaj przycisk zerowania włącz pokrętłem Tune i kręć do pojawienia się cichego dźwięku (progu). Nie może być zbyt głośny ani zbyt cichy. Dyskryminację ustaw na 5,5÷6. Prowadź cewkę w miarę blisko gruntu bez unoszenia. W trakcie poszukiwań przywracaj często próg naciskając i zwalniając przycisk kciukiem (jeżeli nie słychać progu spada zasięg). Koniecznie używaj słuchawek, każdy wzrost progu to obecność metalu, drobne przedmioty ferromagnetyczne powodują wyciszenie progu. Duże przedmioty leżące płytko dają bardzo głośny sygnał, zwracaj szczególną uwagę na te słabe, są to zazwyczaj przedmioty leżące głębiej.
Wykrywaczem tym można uzyskać całkiem przyzwoite zasięgi nawet do 1,4 metra. Osobiście znajdowałem nim niewybuchy na ok 70÷80 cm.
Reasumując: gwarancją sukcesu jest częste resetowanie wykrywacza i używanie słuchawek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 kwietnia 2006, 11:07 
Szeregowy
Szeregowy

Dziękuje serdecznie za opisy obsługi,jestem mile zaskoczony szybką reakcją kolegów :)
Obsługę wykrywki teraz już bardziej ogarnę,będe ćwiczył w terenie i "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! podziele się na forum informacją o ewentualnych fantach.

POZDRAWIAM GORĄCO :1

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]