Teraz jest piątek, 3 lipca 2026, 12:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 kwietnia 2006, 18:00 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ja też sie dzisiaj wybrałem -pare monet ,guzik ,naparstek czyli nic :wq .Fałszywe sygnały tak na mój rozum wykrywacz potrzebuje kilku machnięć nad celem żeby sie utwierdzić w znalezisku.Najlepiej takie miejsce (ja tak robie) opkokopać ze zbędnych śmieci patyków ściółki butem :1 omieść wykrywaczem , jeszcze stanąć pod innym kontem do miejsca gdzie był sygnał i jeszcze raz sprawdzić sygnał.To precyzyjny sprzęt i nie mam co sieśpieszyć nie lubi szybkiego machania.Przynajmniej ja tak robie może Inni posiadacze Quatro inaczej :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 kwietnia 2006, 00:24 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Ja jakiś czas temu też wybrałem się pierwszy raz z Quattro w teren. Troszke zaskoczyły mnie te fałszywe sygnały ( w pobliżu nie było żadnych linni energetycznych itp.), ale po pierwszej godzienie już wiedziałem o co chodzi :) Widocznie lubi sobie czasami coś popiskać :666 ale wystarczy przejechać jeszcze raz i zagadka jest rozwiązana. Być może chodziłem na zbyt wysokich ustawieniach (17-18). Wiadomo trzeba bedzie troche czasu żeby go poznać i usłyszeć. Beryl dla mnie namierzanie jest super. Wystarczy zobaczyc na wykres machnąć krzyżyk nad celem i po sprawie. Celność do 1cm.
Pozdrawiam Trbn

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 kwietnia 2006, 23:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

A, i jeszcze jedno: niepokoi mnie niczym nie zabezpieczone gniazdo na słuchawki. Przecież nie zawsze chodzi się na słuchawkach i co wtedy ???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 kwietnia 2006, 19:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pytanko do Quattrowców: w jakiej pozycji trzymacie sprzęt wykonując funkcję "noice cancel" ?. I drugie - czy tez macie sporo fałszywych sygnałów bo mnie to zaczyna załamywać....?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 11:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Czesc.
Sade trzymasz nad ziemia na wysokosci w ktorej przemiatasz.Trzymasz nieruchomo.Jak masz sporo falszywych sygnalow to zmniejsz czulosc jak ci przeszkadzaja.Ogolnie nawet na swiezo przeoranym polu 17-ka powina byc ok.Problem moze polegac na tym ze tam gdzie "chadzasz" jest pelno metalowych smieci.Wtedy to juz tylko cierpliwosc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 13:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki, a z jaka prędkością "zamiatasz" bo mam wrażenie że Q. lubi raczej powolne ruchy ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 17:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Trudno mi podac w km z jaka predkoscia dokladnie :).Ale tak "normalnie".Jak lapniesz "wlasciwy" sygnal to delikatnie przemiataj nad tym miejscem.Ogolnie troche wprawy i mozna od czasu do czasu przewidziec co sie wykopie.Osobiscie biegam na relikcie (do -4).W prawdzie nie pojawiaja sie ikonki (na ktorych nawiasem mowiac nie specjalnie da sie polegac), ale identyfikacja na wyswiatlaczu jest przewodnosciowa...A podklad muzyczny feromagnetyczny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 21:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

Z tymi wskazaniami bywa smiesznie, 5 gr "kongresowe" dało -1.... Jak modyfikujecie fabryczne ustawienia ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 10:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Bardzo czesto jak jakis kolor zalega troche glebiej daje wskazania na "-".Co do modyfikacji po prost zmieniasz zakresy tego co ma wycinac a czego nie.Osobiscie odradzam.Mozna sie pozbawic wielu fantow. Tryby po lewej daja "glos" na przewodnosc, a po prawej magnetycznosc.To wszystko calkiem przyjemnie opisane jest z reszta w instrukcji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2006, 23:13 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam.
Po przeczytaniu recenzji odnośnie wykrywaczy doszedłem do wniosku żeby sobie sprawić takiego z górnej półki i wybrałem Qutro wyobrażając sobie koniec kopanie złomu.
Dziś były pierwsze testy i wrażenia. I można się naprawdę załamać pierwsza tragedia to, to że po godzinie chodzenia nowe naładowane akumulatorki (R6 Dyracell 2300mAh) siadły co było moim pierwszym zdziwieniem. Drugie to fałszywe sygnały, na wyświetlaczu wyskakuje cyfra 36 powtarzam przemiatanie sygnału nie ma za chwile znów jest sygnał ale już -1, zaczynam kopać z ciekawości a tu nic – przemiatam jeszcze raz sygnału brak. Po prostu sygnały się pojawiają ale trudno ustalić gdzie był sygnał. Na wyświetlaczu 36 a ja kopie gwoździa. Z powodu że siadła bateria wróciłem do domu.
Jestem już zniechęcony nim. Może macie jakieś rady.
A moja rada to słuchajcie Proscana. Ja się nie posłuchałem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 kwietnia 2006, 01:18 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Po pierwsze,czy to są akku Dyracell czy Duracell( chyba ci się literka omsknęła :) ) Po drugie, sprawdz ustawienia ( może masz ustawioną czułość zbyt wysoko)Ja chodzę zwykle na 17 ale czasami teren na to nie pozwala i ustawiam na 14-15. Pamiętaj żeby nie podnosić cewki na końcach ruchu. W pewnym momencie załapiesz o co w tym chodzi. Co do tego gwoździa to nie wiadomo jakie tlenki się na nim zebrały a może był pomiedziowany? :) A i pamiętaj o tym żeby uruchomić za każdym razem "Noise Cancel"
Pozdrawiam Trbn

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 kwietnia 2006, 17:42 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ja w sprawie tych baterii.

Pobór prądu przez Quattro to ok. 100mA bez sygnału, na słuchawkach. Bez słuchawek, głośny sygnał jest w stanie podbić pobór prądu nawet do 200mA. Niech będzie średnio 150mA, to daje kilkanaście godzin szukania na akumulatorkach 2300mA.

Jeśli padło po godzinie, to na 99% prawdopodobne jest że:

- aku są zepsute (nie wszystkie -wystarczy że jeden), albo nie mają deklarowanej pojemności
- aku są niedoładowane (bardzo prawdopodobne);
- aku są nieuformowane (wymaga kilku cykli ładowania / rozładowania by miały pełną pojemność.

1% zostawiam na uszkodzenie wykrywacza.

O innych objawach można rozmawiać, po zrobieniu porządku z zasilaniem.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 kwietnia 2006, 21:22 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam.
Dzieki za szybkie pomocne odpowiedzi.
Dziś byłem ponownie zobaczyć jak będzie się sprawdzał sprzęt.
Po naładowaniu baterii (to będzie drugi raz od nowości)i musze powiedzieć że tym razem bateriie po trzech godzinach nadal wykazują naładowanie na II kresce. Tak jak powiedział Proscan że akum. wymagają kilku cykli naładowań i rozładowań by miały pełną pojemność.
Natomiast co do poszukiwań z qutro to nadal jestem zawiedziony ilością sygnałów które znikają.
Wydaje mi się że jest coś nie tak ze sprzętem – czułość ustawiłem na 17 tak jak mi radzono. Pomimo tego nadal są sygnały które powstają a pózniej przy następnym przemiataniu w celu ustalenia gdzie powstał, sygnał znika po którymś znów z kolei przemiataniu w tym samym miejscu sygnał potrafi się odezwać
Trudności z namierzeniem dokładności miejsca gdzie powstał, jak już się ustali mniej wiecej to po wykopaniu i sprawdzeniu dołka i ziemi wykopanej okazuje się że nic nie ma nawet sygnał zniknał.
Próbowałem szukać na all metal, mając nadzieje że będzie się zachowywał tak jak poprzedni mój wykrywacz tesoro którego juz zaczynam załować że sprzedałem. Nie dało się szukać gdyż qutro bezprzerwy tylko piszczał że jest metal.
Chyba najrozsądniej będzie oddać go Proscanowi do sprawdzenia w ramach gwarancji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 kwietnia 2006, 23:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

:1

Ostatnio edytowano niedziela, 26 sierpnia 2007, 20:41 przez beryl, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 kwietnia 2006, 18:39 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Próbowałem ustawienie czułości na 17 -fałszywe sygnały to fakt(ale to zależy od terenu) a przy Auto w tym samym miejscu wszystko O.K. :1 .Na początek radze ustawienia auto i przy każdyej zmianie miejsca NOISE CANCEL.Sprzęt jest na pewno bardzo dobry bo zarabia na siebie :jump ale liczy sie praktyka w terenie i jeszcze raz praktyka.Powodzenia :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]