Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 04:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 302 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 12:45 
Weteran
Weteran

Witam
wczoraj zajechał do mnie kolega, wracając ze swojego objazdu po okolicznych punktach gromadzenia staroci w moim województwie. No i nazwoził ciekawych fantów :), za przysłowiową flaszke wyrwał od chłopków piękny chlebak w stanie mint, pokrowiec gumowany na gasplane, etui na nieśmiertelnik, cynkowe opakowanie na zapałki, klamre deutche reichsbahn, opakowanie na soldbuch, gape SA i drobniejsze smieci. Chlebak i pokrowiec na gasplane udało mi sie od niego wyciągnąć, nad etui na nieśmiertelnik musze jeszcze popracować :cfa :)
i kto mówi, że na polskiej wsi coraz trudniej o fanty w dobrych stanach :D

chlebaczek raczej nie był używany, jedyne ślady jakie ma na sobie - to troche sadzy na klapie, na Dringach 100% lakieru, na środkowym pasku pieczęć niestety dosyć niedbale odciśnięta

no i fotki chlebaka

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

i ostatnie zdjecie grupowe
pozdrowienia dla chlebakofili !!! :1:1:1

[ img ]

Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 15:41 przez Frozzer, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 12:48 
Weteran
Weteran

no i pokrowiec na narzutke - widac uzywany, ale stan dobry. wewnatrz jeszcze talk, niestety niesygnowany, ale i tak coraz trudniej o tego typu fanty

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 19:45 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No ta wies daje fajen fanty ...... ale tylko w miejscowosciach polozonych przed wojna na terenie Rzeszy albo Prus Wschodnich gdzie oporzadzenia szla pelna para !!!! Ty mieszkasz w bylym Allensteinie , a i okolicach przed wojna i w czasie niej bylo tam pelno producentwo wszelkiego rodzaju oprzadzenia. Niestety w moim Litzmannstadt nie znajdziesz tyle fantow ( a ponoc Łódź byla gigantyczna fabryka oporzadzenia dla wojsk niemieckich - zreszta masz jeden element wyprodukowany w Łodzi - produkowano w Łodzi wszytskomod wkladow do helmow ( firma B&C otworzyla w Łodzi swoja druga fabryke ) az to parki, panterki dla luftu waffen ss, Heer az do ciezkiego sprzetu )!! a szkoda !!! juz wiecej fantow znajde u rodziny na wsi w swietokrzyskim niz tu w miescie !! NO elgancki chlebaczek ta mazurska wioska dala !!!! zeby tylko takich wiecej !!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 19:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

a swoja droga ja czekam az pokazesz nie bawem miejmy nadzieje fancik ktory do ciebie wkrotce powinien przyjsc!! :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 20:01 
Weteran
Weteran

wiesz, jakby gdzies w lodzi błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" taka piwnice, czy schron OPL, z sortem mundurowym - to z tych wszystkich parek, kangurek, celt mozna by niezla kolekcje zrobic - a wierze, ze takie sklady sa jeszcze nieodkryte, na pewno.
czy to u kogos na strychu, czy w piwnicy - ale gdzies to lezy i czeka na kolekcjonera :).

a odnosnie drugiego fanciku - to sam nie moge sie doczekac - ale jak juz go bede mial, to na pewno sie pochwale :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 20:59 
Podpułkownik
Podpułkownik

Nie narzekajmy bo z okolic Łodzi mam ładną parke czapkę wz 43 wszystko pochodzenie - wieś - :luv sądze że jeszcze wiele rzeczy czeka na odkrycie a swoją droga, ładny kolejny chlebaczek :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 kwietnia 2006, 07:05 
Chorąży
Chorąży

Marcin a pamiętasz jak to parę lat temu ja jeździłem po Łódzkich rynkach i chciałem żebyś jeździł ze mną to ty zawsze mówiłeś „nie chce mi się”. Gratuluje nowych zdobyczy
Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 kwietnia 2006, 14:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

no czasami cos sie na tych rynkach trafialo - ale to rzadko !! po za tym i tak na tych rynkach non stop kraza kolekcjonerzy ktoryz wylapuja wszystko co tylko zobacza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2006, 16:40 
Weteran
Weteran

_HeinRicH_ napisał(a):
a swoja droga ja czekam az pokazesz nie bawem miejmy nadzieje fancik ktory do ciebie wkrotce powinien przyjsc!! :jump

no dziś dostałem prezent na święta - i do mojej kolekcji dołączył kolejny element ekwipunku, którego poszukiwałem, i o którym dotychczas mogłem tylko marzyć. Sytuacja była podobna jak z A-ramą, czyli zupełny przypadek i ... fart :). Była bowiem sobie aukcja na ebay - zatytułowana "rucksack". A ja od czasu kiedy to Dariusz wyrwał plecak - małpe z parcianymi szelkami, wchodze w każdą aukcje której przedmiotem jest jakikolwiek plecak - mając nadzieje na podobny traf. No i w końcu stało sie, do plecaka w wersji DAK były dołączone piękne parciane szelki. :)

sam plecak jest w stanie średnim, sporo zakurzony i mocno używany - jednak bez żadnych napraw czy rozdarć. Normalnie bym go nie kupił - jednak te szelki musiałem po prostu mieć. Zdjęcia jak to na ebay - nie były wysokich lotów, lecz pozwoliły na zaklasyfikowanie tych szelek do produkcji niemieckiej - a nie do jakiegoś powojennego czeskiego badziewia :)

same szelki są w świetnym stanie, elementy metalowe pokryte szarym lakierem w 95 %, szelki nie posiadają żadnych napraw - a jedyna ingerencja człowieka sprowadziła się do umieszczenia podpisu poprzedniego właściciela na skórce pod O-ringiem :) Szelki sygnowane "WERSA 1941 Munchen"

no i fotki

:1

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2006, 17:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Frozzer ,musze przyznac ,ze szczenka mi opadla ...sa piekne!!! Gratuluje :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2006, 17:03 
Podpułkownik
Podpułkownik

Michał szczerze GRATULUJĘ szelki są odlotowe tylko pomarzyć no i miałeś dużego farta a to też jest potrzebne w kolekcjonerstwie bo nie sztuka wybulić np 400 E lecz kupić je o połowę taniej jeszcze raz gratuluję podobaja mi się bo maja duzo farby na hakach oraz są ładnie i czytelnie sygnowane :1 :jump :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2006, 17:11 
Weteran
Weteran

ariks napisał(a):
Michał szczerze GRATULUJĘ szelki są odlotowe tylko pomarzyć no i miałeś dużego farta a to też jest potrzebne w kolekcjonerstwie bo nie sztuka wybulić np 400 E lecz kupić je o połowę taniej jeszcze raz gratuluję podobaja mi się bo maja duzo farby na hakach oraz są ładnie i czytelnie sygnowane :1 :jump :1

no arek, z tą połową to nie przesadzajmy - zapłaciłem 1/4 :D:D:D:D

Dzięki chłopaki - ja strasznie się ciesze, nie myślałem, że kiedyś mi się trafią takie szelki - i co najważniejsze kompletne i nie kombinowane

POZDRO !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2006, 22:54 
Weteran
Weteran

dzis dołączyła do mojej kolekcji saperka składana - wersja późniejsza, bez klapy, oraz z pokrowcem wykonanym z presstoffu.
sam pokrowiec jest dosyc mocno uzywany, od wewnetrznej strony szlufki do pasa jest podpis poprzedniego wlasciciela "obgfr. Rotter"
pokrowiec sygnowany pieczecia producenta, niestety kiepko odcisnieta i z calego napisu widac jedynie "LEDERWERKE..." i dwa WaA
saperka sygnowana logiem producenta i slabo odcisnietym WaA.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2006, 22:57 
Weteran
Weteran

no i jeszcze fotka zestawu :)

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 kwietnia 2006, 20:06 
Podporucznik
Podporucznik

Widzę,że paczka w końcu dotarła.Warto było czekać.Gratuluję. :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 302 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]