Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 23:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 523 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 marca 2006, 15:53 
Generał Broni
Generał Broni

Jms- bytom ta sztabka z 1 to taki blef i tekst też co? :que :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 marca 2006, 20:52 
Moderator
Moderator

No kucze Mar....raczej nie wyobrazam sobie szwajcarskiego goldu w plastikowym opakowaniu w 1944 roku:)
Oczywiscie ze to byl zart:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 marca 2006, 23:22 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

właśnie znajomy mi napisał, że swoją karierę w tej kopalni zaczynał czesław Niemen tzn. pracę na dole :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 marca 2006, 15:34 
Generał Broni
Generał Broni

Na jakiej podstawie to potwierdzasz znajomego tylko, czy historii.?.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2006, 18:18 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

znajomego, szukałem potwierdzenia tego faktu ale nie znalazłem- co nie znaczy że to blef.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 11:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Na dzień dzisiejszy szyb wciąż pozostaje niezdobyty :sciana
Eksploracja posunęła się zaledwie o kilka metrów niżej.
Gdyby komuś udało się zejść na dół w najbliższym czasie i znalazłby gdzieś w tej piekielnej czeluści granatową latarkę to prosiłbym uczciwego znalazce o zwrot. Trudno właściwie powiedzieć czy cokolwiek z niej zostało przy tak długim locie :666

Chciałbym jeszcze ustosunkować się do wypowiedzi geologa z wcześniejszych postów , który powiedział , że
Cytuj:
Wymiana powietrza jest tu doskonała ; było nie było jest to szyb wentylacyjny, duża jest wilgotność
rzędu 90 kilka%

Moim zdaniemnie nie jest to do końca prawdą.
Aby w pewnej częci kopalni odbywał się proces wentylowania (wymuszonego lub też naturalnego, grawitacyjnego ) muszą funkcjonować conajmniej 2 szyby. Wdechowy , który pobiera powietrze z zewnątrz, z poziomu ziemi oraz wydechowy , który wyrzuca zużyte powietrze oraz gazy.Ten akurat szyb jest szybem wydechowym. Gdyby pracował poprawnie to byłby w nim ciąg powietrza który bezproblemowo zgasiłby płomień świecy oraz zmniejszył wilgotność powietrza ! Tak jednak nie jest ponieważ jego brat bliźniak - czyli szyb dostajczający powietrze na dół jest zamknięty od wielu lat. Nie słyszałem również aby kopalnia posiadała jakieś poziome chodniki lub sztolnie upadowe wychodzące na powierzchnię ziemi i mogło nimi dostać się do środka czyste powietrze.
Mamy więc głęboki szyb w którym tak naprawdę nie ma znaczenia czy jest wdechowy czy wydechowy ponieważ obiegu powietrza tam nie ma i być nie może !!!
Czyste i świeże powietrze z zewnątrz wlatuje przez otwory wykute w posadzce wylewki . Jak głęboko może dochodzić ??? Można to określić dosyć precyzyjnie - Powinno to być około 80m maksymalnie przy tej średnicy szybu i warunkach jakie tam panują.
Niżej wymiana powietrza odbywa się w nieco inny sposób gdyż cząsteczek tlenu do niższych partii szybu dostarcza lecąca z góry woda. Przy tak wartkich strugach wody tego tlenu w powietrzu może tam być nawet sporo ale powstaje pytanie co to jest za powietrze i jaki jest jego skład ? W kopalni wydobywano węgiel . W węglówkach jak wiadomo często występują gazy wybuchowe oraz tlenek węgla , czy dwutlenek węgla. To wszystko dzisiaj nadal wydziela się z pogórniczych chodników kopalni oraz ścian szybu i zależnie od gętsości tych gazów zalega w pewnych partiach dziury będąc transportowane tam również przez lecącą z góry wodę. Prawie nic z tych niebezpiecznych gazów nie wydostaje się do góry gdyż w szybie nie ma ciągu powietrza.

Ktoś może pokusić się o stwierdzenie że jakaś wentylacja musi istnieć bo jak się zasapie od wchodzenia po drabinach to para , którą wydycha uchodzi do góry. Nie ma nic bardziej błędnego. Jest to objaw naturalny pownieważ wydychane powietrze ma wyższą temperaturę od tej jakie jest w szybie a jak wiadomo z lekcji fizyki w szkole podstawowej ciepłe powietrze zawsze uchodzi do góry.
To zjawisko absolutnie nie może więc świadczyć o tym że w szybie jest jakikolwiek ciąg powietrza . Poza tym to wydychane powietrze śmiga do góry naprawdę ze znacznymi oporami i straszne ociężale ;) ! Jak tam będziecie to zwróćcie na to sami uwagę.
Postaram się teraz podzumować swoje wywody.
Moje zdanie jest takie że wymiana powietrza w tym szybie odbywa się warstwowo i jest różna dla poszczególnych partii/głębokości szybu. W jego górnej częsci (teoretycznie do 80m) powinno dochodzić powietrze świeże z zewnątrz przez wykute otwory w wylewce. Do niższych partii dziury lecąca woda dostarcza zarówno tlen jak i inne związki gazów które występują w każdym szybie i w każdej kopalni. Ten cały wymieszany syf zbiera się gdzieś na dole. Nikt nie wie na jakiej głębokości i w którym miejscu. Wentylacja nie istnieje więc gazy oraz dwutlenek w. muszą zalegać gdzieś nisko gdyż warunki nie pozwalają im na wydostanie się na zewnątrz.

Kiedy więc ktoś schodząc w dól trafi na miejsce w którym jego płuca nie zaakceptują ciężkich i bezwonnych gazów kopalnianych lub też z braku tlenu wystąpi u niego niedotlenienie to o własnych siłach z tej dziury nie ma szans się wydostać. Kolejna osoba która przyjdzie mu na pomoc bez odpowiedniego aparatu oddechowego może skończyć tak samo. Taka sytuacja niekoniecznie musi wystąpić na dole czyli na -500m. To może być równie dobrze na -400 , -300 czy -200m.
Aby uniknąć czarnego scenariusza wystaczy kontrolować skład powietrza podczas schodznie ana dół.

Geolog napisał że wymiana powietrza jest doskonała. Nie wiem na jakiej podstawie to stwierdził bo ja tam ruchy powietrza ledwo zauważyłem ale najważniejsze pytanie jakie należy tu zadać to: co to jest za powietrze i jaki jest jego skład ?
Nie zapominajmy że powietrze ze znacznie obniżonym poziomem tlenu niezbędnym do oddychania też nazywa się powietrzem.
Powietrze w którym występuje podwyższony poziom dwutlenku węgla również powietrzem się nazywa a wystarczy o kilka sekund za długo pooddychać i .... wiadomo co będzie.

Geolog napisał też że: "było nie było jest to szyb wentylacyjny:. Takim szybem to on był kiedy pracował w systemie wentylacji z innym szybem który dostarczał mu powietrze. Teraz to nie szyb wentylacyjny tylko zwykła dziura w ziemi bez dolotu powietrza zdatnego do oddychania w niższych partii otworu.

Geolog pisał swój post na ten temat dosyć dawno i jestem pewny że sam szybko się zorientował jak naprawdę wygląda sprawa powietrza w szybie i miał zamiar o tym napisać aby ustrzec innych przed pochopną oceną sytuacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 20:36 
Generał Broni
Generał Broni

Świetny wykład Adamie. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 00:31 
Pułkownik
Pułkownik

Nawiązując do fachowego postu Adama informuje, że swój wywód o powietrzu zawarłem na podstawie I-szego wejścia do szybu w trakcie, którego zeszliśmy bardzo płytko i do tej głębokości z powierzchni wlatywało dodatkowo dość mroźne ale zarazem rześkie powietrze tak że się bardzo dobrze oddychało i czuć było zimny przewiew. Ale jak się później okazało były to pozory.
Dopiero w czasie kolejnych penetracji okazało się, że im głębiej tym powietrze jest jeśli tak można powiedzieć gorsze, a w najgłębszym miejscu gdzie dotarliśmy ( ponad 100m ) czuć było nawet siarkowodór.
Zapewne wodospad wypływający stąd z bocznej rury i spadający po ścianie w dół powoduje, że jest tu duża wilgotność i m.in. znajdują się tu pewne ilości butwiejącego drewna z którego też oprócz tych typowych gazów kopalnianych mogą wydzielać się trujące związki.
Ciekawostką są duże ilości gruzu na każdym podeście ; zastanawiałem się skąd się tu tego tyle wzięło bo ściany są dość solidne i wygląda że gruz ten mógł być sypany z góry i zapewne na jego dnie jest duża warstwa.
Dużą ciekawostką jest natomiast bogata i bardzo ładna szata naciekowa ( od poziomu wodospadu ) barwy krwistoczerwonej gdy się na nią dobrze poświeci ; w jednym miejscu wytworzyły się oryginalne kalcytowe heliktyty o niesamowitych kształtach, duże kilkumetrowe polewy i girlandy, a w jednym miejscu koło wodospadu spotkałem stanowisko pereł i pizolitów o średnicy do 3 cm !
Praktycznie można schodzić głębiej z urządzeniami pomiarowymi i rejestrować skład powietrz oraz aparatami tlenowymi ale również i inne czynniki ( przede wszystkim spadający gruz ) powodują że eksploracja tego miejsca jest ryzykowna.
Dlatego też od czasu mojego postu ; pogrubionego i na czerwono, gdzie wyjaśniłem dlaczego - nie poruszałem tej sprawy i niech tak już zostanie. Zapewne wkrótce i tak wlot szybu zostanie odpowiednio zabezpieczony.
Zamieszczam tez fotke z szybu zrobiona na około ;100m gdzie widać leniwie rozchodzące się powietrze które wydychamy.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 13:11 
Moderator
Moderator

Powietrze sie wymienia-coraz bardziej-przy pierwszym wejsciu-po rozbiciu drewnianej tamy /na wlocie/ nie bylo za bardzo czym oddychac,teraz coraz lepiej.

PS. doszlo mnie info ze zasmiecono puszkami z piwa i reklamowkami Carrefoura salke wejsciowa...wstyd!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 17:11 
Generał Broni
Generał Broni

No to jest najzupełniej skandal, my czyścimy szyb z wszelkiego rodzaju śmieci i syfu, a ktoś sobie z nas kpi najnormalniej.
Proponuje temu który to zrobił szybko posprzątać i zapomnimy o sprawie.
Bądźmy ludźmi.............................. :gil

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 17:56 
Pułkownik
Pułkownik

Wbrew pozorom sporo ludzi kręci się przy szybie -
ostatnio tam będąc odwiedziło nas kilku miejscowych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 18:28 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Podczas naszej wizyty na dole mieliśmy sporo gości. Najpierw wpadło 2 młodych podpitych zdrowo chłopaczków ze swoimi panienkami. U góry nie było obstawy więc ze względów bezpieczeństwa musiałem się pofatygować do góry w obawie o stanowisko zjazdowe. Nie twierdzę że to właśnie oni zostawili puszki po piwie czy inny syf ale faktem jest że byli ! Potem nie minęło pół godziny i wpadło 2 pracowników leśnych , którzy robili coś przy drodze. Wpadli żeby poinformować że do dziury nie wolno broń boże wchodzić.
To miejsce jest już jak widać znane przez miejscowych "lumpów" i nie tylko...
Mimo że wypiłem tam browarka to nie przyznaję się do zostawienia po sobie syfu . Nikt z nas równiż tego nie zrobił.
Piszę to gdyby ktoś przypadkiem coś sugerował.....

Tak ogólnie to dziura jest niesamowita !!!
Szkoda , że u mnie w Gdyni takich nie ma :cry:

pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 19:36 
Moderator
Moderator

"Tlumacza sie winni" jest takie przyslowie...
NAPISALEM KTOS-bez konkretow
Szkoda ze wyznaczyliscie taki termin-akurat zrobilismy wymiane-ja nad morzem:)
Teraz sa juz praktycznie gazometry,aparaty ucieczkowe,butle...

No ale na razie troche starsze tematy mnie ciagna....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 20:01 
Moderator
Moderator

ja bym sie tak strasznie nie bal gazometry moga byc przydatne ale jak piszecie ze do 80m jest swobodna wymiana gazow z powieszchnia to i glebiej bedzie spoko z prostego powodu opisywane przez was wodospady sa skuteczna "pompa" powietrza w dolne partie szybu wiedz jesli tylko owy wodospad bedzie zalozony powyzej warstwy dobrze natlenionej to zassie powietrze w glab

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: pancerne drzwi
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 20:54 
Generał Broni
Generał Broni

chyba jakaś sciema.Ukrycia dokonano w pośpiechu.Mozna ewentualnie zaminować w krótkim czasie ale wykonanie i osadzenie takich drzwi to chyba nie tak hop :que może konkurencja chce Was zniechęcic lub zyskać na czasie ;) POWODZENIA :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 523 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]