|
Przepraszam, że dopiero teraz zamieszczam obiecane testy z małą i dużą cewką dla ACE 250.
Kilka słów wyjaśnienia. Badania były przeprowadzone w powietrzu w pokoju, ok 1metra od
najbliższego metalu. ACE ustawiony na all metal i największą czułość. Badania
przeprowadziłem na następujących przedmiotach (widoczne na zdjęciu- od góry od lewej ):
spinacz biurowy, gwóźdź 3,5 cm, gwóźdź 8 cm, łuska mauser, duży odłamek, puszka alu (pusta ;) ),
hełm niemiecki, pogięta folia alu, plomba ołowiana, guzik alu (kriegsmarine), guzik celta, guzik PRL,
kapsel z piwa, otwieracz z puszki, obrączka złota, obrączka srebrna-sygnet, boratynka, 1,2,5,10,20,
50 gr 1,2,5 zł, linijka pomiarowa 40 cm (do pomiarów odległośći :) ).
Wyniki zamieściłem w tabeli na drugim zdjęciu.Na górze jest schematycznie narysowana skala
ACE250 z prostokątami identyfikacji 1-12. Niebieskie prostokąty pokazują w którym miejscu na
skali był sygnalizowany dany przedmiot. Jeżeli zaznaczone są dwa prostokąty, oznacza to,
że sygnał zmieniał się między nimi (przeskakiwał z jednego na drugi). W tabeli podałem badany
PRZEDMIOT, DŹWIĘK jakim przedmiot był identyfikowany (W-wysoki, N-niski, G-gong), ODLEGŁOŚĆ
pewnej i powtarzalnej identyfikacji dla małej i dużej cewki w cm. W kolumnie DŹWIĘK występuje też:
1*- dla kapsla od piwa- identyfikacja pojawiała się na pozycjach 1,3,8-9,11 a co z tym związane
i dźwięk był różny
2*- dla dużego odłamka - identyfikacja pojawiała się na pozycjach 1,12 a co z tym związane i dźwięk
był różny.
Można z tych badań wysnuć różne wnioski, ale jeden narzuca się od razu:
Różnica między małą a dużą cewką jest niewielka ( z wyjątkiem guzika PRL, dużego odłamka
i puszki piwa)
Do pomiarów należy jednak podchodzić ostrożnie, gdyż są to tylko pomiary
W POWIETRZU a dookoła znajdują się elementy zakłócające (telewizor, komputer,
cała masa zbrojenia w ścianach, stropach, podłogach ścianach, żelastwo np w kanapie itp).
Mam nadzieję, ze jednak te testy choć trochę przybliżą nam wszystkim reakcje Garretta ACE 250
na różne "badziewia"
Pozdrawiam,Grzebiuszka
P.S. NA zdjęciu z wynikami dla dużej cewki jest błąd przy "boratynce" - JEST 2 cm, MA BYĆ 22cm
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 maja 2009, 20:43 przez Grzebiuszka, łącznie edytowano 2 razy
|