Teraz jest sobota, 31 stycznia 2026, 11:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: poszukiwanie meteorytów a nowa ustawa????
PostNapisane: niedziela, 7 września 2003, 22:22 
Szeregowy
Szeregowy

Witam,

Chce dowiedziec sie czy poszukując meteorytów piszczalka, jestem z "urzędu" ścigany przez prawo???

Jka do tej pory nie spotkałem Policji bedac z piszczaką w ręku.
Czy ktos miał takie bliskie spotkanie z kolegami z Policji np. w Lesie itp.?????
:?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2003, 15:54 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Meteoryty mozesz sobie zbierać i inne minerały także. Ustawa w tej kwestii milczy. Dotyczy ona głównie zabytków archeologicznych lub takich które mają szczególne znaczenie dla dziedzictwa narodowego.
Ustawa w art. 111 mówi o zakazie poszukiwania bez zezwolenia takich zabytków przy użuciu urządzeń elktronicznych.
Tak więc szukać możesz, pytanie tylko dotyczy jak wytłumaczyć swoją obecność w terenie z piszczałką. Odpowiedź tutaj myślę jest niejednoznaczna. Wszystko moim zdaniem zależy od tego na kogo trafisz.

Pisałam w poprzednich tematach, że do ustawy muszą być jeszcze przepisy wykonawcze, które w większym stopniu powinny wyjaśnić pewne kwestie, chociażby sam fakt posiadania wykrywki (no bo to nie jest zakazane).
Również wielokrotnie pisałam, że prawo ma to do siebie, że podlega wykładni i nie zawsze jest jednoznaczne. To właśnie te wszystkie furtki których celem jest jego obejście i moim zdaniem w tej ustawie wiele takich już jest.

Osobiście spotkania z Policją nie miałam. Spotykam za to niekiedy róznych ludzi, którzy pytają mnie co robię, czasami są to okoliczni chłopi. Mam swój sposób na nich i jakos bezboleśnie przechodza nad tym do porządku dziennego

Pozdrawiam

Inka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2003, 19:59 
Weteran
Weteran

Akurat do poszukiwania meteorytów oraz wszelkich minerałów stosuje się prawo górnicze :) O ile dobrze pamiętam to według owego każda kopalina znajdująca się na głębokości powyżej 20cm jest własnością skarbu państwa i na jej wydobycie trzeba uzyskać koncesję. :D
Pozdrawiam i miłego poszukiwania

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2003, 20:49 
Moderator
Moderator

wyjasnijmy kilka spraw otoz ciezko nazwac krysztal kwarcu kopalina a co dopiero meteoryt na to badziewie nie ma zadnych paragrafow :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2003, 23:44 
Weteran
Weteran

Niestety Kenny kryształ kwarcu to JEST kopalina! Oczywiście ustawa mówi o pozyskiwaniu przemysłowym a nie do własnej kolekcji, ale gdzie kończy się wydobycie "na własny użytek" a zaczyna przemysłowe nikt niewie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 września 2003, 08:07 
Porucznik
Porucznik

ponieważ kopanie jest nielegalne (przynajmniej w lesie) i nadal będzie można powiedzieć że szuka sięmeteorytów leżących na ziemi :D :D problemem będzie jak leśniczy złapie cie przy dołku :gil :gil

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 września 2003, 14:32 
Porucznik
Porucznik

Czesc!
Z tego co ja slyszalem znaleziony meteoryt moze podchodzic pod tzw. "dzidzictwo kulturowe Polski"
Domyslam sie ze musi to byc wyjatkowy okaz, rzadki za wzgledu na budowe (rodzaj) lub wyglad zewnetrzny.
W tym przypadku sprawa jest przechlapana... takze lepiej szukac chondrytow zwyczajnych :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 września 2003, 22:39 
Moderator
Moderator

jeszcze mnienikt nie scigal za bieganie z mlotkiem po gorach a co dopiero po czynnych kamieniolomach a co do meteorytow to slyszalem jedynie o tym ze ok 10g ze sporego kawalka NOWEGO nie skatalogowanego meteorytu powino sie oddac PAN-owi czy jakos tak w ramah rozwijania polskiej nauki....bla bla bla

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2003, 16:12 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Żeby rozwiać wasze wętpliwości postaram sie w najbliższym czasie zamieścić tutaj fachowe opracowanie dotyczące własności meteorytów. Jesli uda mi się je uzyskać do rąk własnych, to zaraz to tutaj zamieszczę. Ale to tak na razie tylko sygnalizuję

Inka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2003, 21:56 
Porucznik
Porucznik

Kenny napisał(a):
(...) co do meteorytow to slyszalem jedynie o tym ze ok 10g ze sporego kawalka NOWEGO nie skatalogowanego meteorytu powino sie oddac PAN-owi czy jakos tak w ramah rozwijania polskiej nauki....bla bla bla

Alez to jest w naszym intedresie. Meteoryt niesklasyfikowany (czyt. niebadany) jest marnotrastwem, wyobraz sobie ile niesie informacji o poczatkach Ukladu Slonecznego jezeli zawiera materie, ktora liczy 4,5 mld lat!!!! Toz to Czysta informacja :)
Poza tym niesklasyfikowany meteoryt nie jest wiele wart. Teraz mozesz kupic niesklasyfikowane sahary na kilogramy wydajac niewielkie pieniadze...
Jeno gdy znajdziesz wartosciowy meteoryt na pewno znajda sie ludzie, ktorzy beda chcieli ci go odebrac... taka juz ludzka natura.
Ale jak sie nie dasz (rozdajac probki do badan) to nie odbiora - znam przypadek z realu :D
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2003, 22:05 
Porucznik
Porucznik

Inka napisał(a):
Żeby rozwiać wasze wętpliwości postaram sie w najbliższym czasie zamieścić tutaj fachowe opracowanie dotyczące własności meteorytów. Jesli uda mi się je uzyskać do rąk własnych, to zaraz to tutaj zamieszczę. Ale to tak na razie tylko sygnalizuję

Inka

Zajmowal sie tym niejaki pan Kotowiecki i popelnil nawet artykulik nt w kwartalniku "Meteoryt"
moge sluzyc skanem jezeli jest ktos zainteresowany
Rowniez z checia poczytal bym Twoje opracowanie...
c.u.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2003, 22:45 
Moderator
Moderator

szczescie ze starych spadkow typu morasko pultusk czy lowicz nietrzeba oddawac do ekspertyz a tak poza tematem ty przymierzales sie kiedykolwiek do "Zakłodzia" :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2003, 12:06 
Porucznik
Porucznik

Hej Kenny!

No pewnie ze tak! Zaklodzie to niespotykany rarytas na skale swiatowa (jak sie nie myle znane sa tylko 3 takie meteoryty tworzace swoja wlasna grupe) i mysle, ze kazdy poszukiwacz meteo sie przymierzal. Bylem nawet w okolicy i u czlowieka, ktory go znalazl. Wtedy jeszcze niestety nie mialem wykrywki, wiec byl to wyjazd bardziej rekreacyjno - poznawczy.
Znajomy natomiast jezdzil z ekipa z Niemiec i przeszukiwali teren jakims lepszym sprzetem ale poza masa zelastwa nic nie znalezli.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2003, 14:11 
Moderator
Moderator

Meteorit odezwij sie na gg bo meteoryty to moje ulubione hobby moj nr to 2221622 a szkoda zasmiecac forum naszymi rozmowami :) a tak skoro błąd ortograficzny!!! pisze ten post to ciekawe czego cena zaklodzia jest taka niska jesli jest tylko 3 takie meteoryty gupich meteorytow z marsa jest chyba wiecej :) wedlog mnie 100$ za gram to cena niesprawiedliwa bede musial sie wybrac na roztocze wkoncu daleko "nie mam" się oddzielnie pisze - błąd ortograficzny!!! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2003, 14:27 
Porucznik
Porucznik

meteorit napisał(a):
Zajmowal sie tym niejaki pan Kotowiecki i popelnil nawet artykulik nt w kwartalniku "Meteoryt"
moge sluzyc skanem jezeli jest ktos zainteresowany
c.u.

Jak ktos jeszcze ma ochote to moge podeslac...
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]