Teraz jest sobota, 12 września 2026, 23:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2003, 17:12 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Jakie to sa mapy ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2003, 17:42 
Templariusz

zybinek napisał(a):
TOPER w CORELu map się nie łączy, do tego celu służą wyspecjalizowane programy np. PanaVue, który można pobrać za darmo ze strony www.panavue.com

A może znacie jakiś program, który robi to w "drugą stronę", tzn. dzieli obraz ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: odp
PostNapisane: wtorek, 23 września 2003, 11:02 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Nie wiem czy sa jakies specjalistyczne programy do podzialu obrazka, ale najprosciej chyba wziac po prostu Photoshopa zaznaczyc (wyselekcjonowac) interesujacy nas fragment, wcisnac "copy", nastepnie stworzyc nowy dokument (Photoshop nada mu automatycznie wielkosc zapamietanego fragmentu), i wkleic ("paste"). Teraz tylko wystarczy nazwac go, nadac mu rozszerzenie i gotowe. Czy nie proste!!!!!!!! Tak samo postepujemy z nastepnym fragmentem obrazka.
Jest to jedna z najprostrzych mozliwosci podzialu dostepna w tym programie. Jezeli mieli byscie jakies problemy to chetnie pomoge. Piszcie.

Powodzenia.

Pozdrawiam - entralizo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2003, 12:10 
Zybinek laleczny

BACCHUS
Mam problemy z Twoim adresem pocztowym, dostaję zwroty wysyłanych e-mail z adnotacją;
"Tu serwer pocztowy o2.pl.

Wiadomosc zalaczona ponizej zostala zwrocona do nadawcy

Jesli chcesz zasiegnac wiecej informacji wyslij list do <postmaster>

koniecznie zalacz wtedy tresc tego listu. Inaczej nie bedziemy mogli pomoc.

Serwer pocztowy o2.pl

<admin@poszukiwanieskarbow.com>: host mx01.schlund.de[212.227.126.215] said:
550-http://dsbl.org/listing?ip=212.126.20.60 550 mail from 212.126.20.60
rejected: administrative prohibition (host is blacklisted) (in reply to
RCPT TO command)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: odp
PostNapisane: wtorek, 23 września 2003, 15:28 
Templariusz

entralizo napisał(a):
Nie wiem czy sa jakies specjalistyczne programy do podzialu obrazka, ale najprosciej chyba wziac po prostu Photoshopa zaznaczyc (wyselekcjonowac) interesujacy nas fragment, wcisnac "copy", nastepnie stworzyc nowy dokument (Photoshop nada mu automatycznie wielkosc zapamietanego fragmentu), i wkleic ("paste"). Teraz tylko wystarczy nazwac go, nadac mu rozszerzenie i gotowe. Czy nie proste!!!!!!!! Tak samo postepujemy z nastepnym fragmentem obrazka.
Jest to jedna z najprostrzych mozliwosci podzialu dostepna w tym programie. Jezeli mieli byscie jakies problemy to chetnie pomoge. Piszcie.

Wbrew pozorom wcale nie jest to takie proste, gdyż przy duzych obrazach jest to robota wręcz katorżnicza :ups:

Może inaczej zapytam, słyszałem, że są takie programy które automatycznie przy wydruku dzielą obraz na określone części na przykłąd na A4 z obrazu formatu A0. Może ktoś z kolegów o nich słyszał ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2003, 06:20 
Moderator
Moderator

Szanowni Państwo Poszukiwacze
Mapę możemy podzielić w sposób absolutnie, banalnie prosty. Potrzebny jest w tym celu program <b>Adobe Photoshop</b> w wersji 7.0 (nowy). Jest on sprzedawany :lol: w pakiecie z programem <b>Adobe ImageReady</b>. ImageReady jest takim małym Photoshop'em, stworzonym specjalnie do obróbki grafiki do zastosowania w Internecie. Przy instalacji Photoshop'a pojawia się pole wyboru: czy życzymy sobie zainstalować również ImageReady. Wiele osób rezygnuje z tego, dlatego o tym piszę.
Kiedy znajdziemy się już w <b>ImageReady</b> i otworzymy plik z mapą, klikamy zakładkę na górnej belce: <b>Slices</b>. Używam angielskich wyrażeń, ponieważ pracuję na programach w tej wersji językowej. Nie wiem jak zostało to przełożone w polskiej wersji programu, więc informuję że jest to piąta zakładka od lewej strony.
Po rozwinięciu zakładki klikamy na <b>Divide Slice...</b> Jest to czwarta komenda od góry.
Pojawi się okienko dialogowe, w którym zdefiniujemy liczbę podziałów obrazka w pionie i poziomie. Jeżeli mamy taką potrzebę możemy określić wielkość każdego kawałka w pikselach, a program samodzielnie dokona podziału obrazka na odpowiednią ilość fragmentów. Wszystkie dokonywane zmiany są na bieżąco pokazywane na obrazku, w postaci żółtych linii cięcia.
Kiedy jesteśmy już zadowoleni z efektu, klikamy przycisk OK, a zdefiniowane linie podziału są nadal widoczne na obrazku. Jeżeli komuś one przeszkadzają, ponieważ chce dokonać jeszcze korekty obrazka, może je chwilowo ukryć klikając jednocześnie <b>Ctrl</b>+<b>H</b> na klawiaturze (bez tego znaku plus, oczywiście). Identyczna kombinacja klawiszy przywraca linie.
Jeżeli chodzi o podział mapy, to wszystko.
Jest jeszcze sprawa zapisu. ImageReady pozwala zapisać podzielony obrazek w kilku, dowolnie wybranych formatach, w tym GIF i JPG. Format zapisu definiujemy w okienku tzw.<b>"pływającym" Optimize</b>, które przy standardowych ustawieniach programu powinno znajdować się po prawej stronie, u góry desktopu. W razie jego nieobecności zawsze możemy je wywołać z zakładki <b>Window</b> na górnej belce.
Jak sami zauważycie, okno z obrazkiem-mapą ma u góry cztery zakładki. Pierwsza z nich to <b>Oryginal</b>, czyli obraz, który otworzyliśmy. Nazwa drugiej odpowiada wspomnianemu wcześniej okienku: <b>Optimize</b>. Należy ją kliknąć. Teraz widzimy dokładnie jak nasza mapa będzie wyglądała po zapisaniu. Jak wiemy format JPG jest "zapisem stratnym", przez co zawsze ma gorszą jakość niż oryginał. Cała sztuka to zapisać go tak, aby tej straty nie było widać.
Dzięki ustawieniom w <b>"okienku pływającym" Optimize</b> mamy możliwość niezwykle precyzyjnego zdefiniowania jakości zapisu. Efekt możemy obserwować na bieżąco.
Gdy udalo nam się już osiągnąć zadowalający rezultat przystępujemy do zapisania podzielonej mapy. I tutaj UWAGA! Nie robimy Save (Zapisz) ani Save as (Zapisz jako), ale <b>Save Optimized as</b> z zakładki <b>File</b> (Plik), na górnej belce. Jeszcze lepiej zastosować skrót klawiszowy, naciskając jednocześnie <b>Ctrl</b>+<b>Shift</b>+<b>Alt</b>+<b>S</b>. Wiem, można sobie połamać palce. Ale proszę mi wierzyć, taki odruch zapobiega przykrym niespodziankom.
W każdym razie program poprosi o wskazanie katalogu, gdzie ma dokonać zapisu. I tutaj niespodzianka! Nie będzie to JPG, ani GIF. Ale HTML. Wskazujemy miejsce, wpisujemy nazwę i potwierdzamy.
I kiedy spojrzymy do katalogu, gdzie nasza praca została zapisana zobaczymy plik HTML o podanej przez nas nazwie i nieznany nam katalog. Stworzył go ImageReady i w nim umieścił kawałki naszej mapy. Natomiast, jeżeli chcemy zobaczyć ją ponownie w całości, wystarczy kliknąć na plik HTML i w przeglądarce internetowej pojawi się nasza mapa ponownie poskładana w całość.

Powyższy opis może się wydać, zwłaszcza osobom nie zaznajomionym z grafiką komputerową trochę skomplikowany. Ale zapewniam, że po kilku próbach pocięcie mapy 10-20 Mb zajmie wam 50 sekund. Dosłownie.
W razie problemów, proszę pisać.

Pozdrawiam
Renald

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2003, 06:31 
Moderator
Moderator

Jeszcze raz ja, bo zapomniałem odpowiedzieć panu Bohuszowi.
Takim programem dzielącym strony przy wydruku jest QuarkXPress (w tej chwili w wersji 5.0, ale robią to, o ile mnie pamięć nie myli wszystkie wersje).
Program bardzo szybki, stabilny. Ale niestety współpracuje jedynie z drukarkami wyposażonymi w PostScript.

Raz jeszcze pozdrawiam
Renald

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2003, 11:50 
Zybinek laleczny

<B>BACCHUS</B>

Widzę, że temat rozdzielił się na dwa podtematy!

Proponuję powrót do tematu pierwotnego - <B>Co dalej z archiwum map? W jaki sposób dostarczyć Robiemu np. 12MB plik ze starą mapą?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2003, 12:57 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Zrob plytke, wyslij Robiemu, podaj mi numer konta, a ja wysle Ci pieniadze w ramach zwrotu kosztow, ktore poniosles.

Dzieki
Bacchus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2003, 20:37 
Moderator
Moderator

Nie sadze ze wszyscy maja dostep do wypalarki.

Proponowealbym udostepnic miejsce i haslo na jakims darmowym FTP i niech kazdy przesyla to tam.
Stamtad Robi moglby sciagnac je na nasz serwer.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2003, 23:25 
Zybinek laleczny

Panowie! Przecież żyjemy w XXI wieku i używamy komputerów pracujących w sieci jaką jest internet!
Popieram<B> jms-bytom;</B>
<B>"Proponowalbym udostepnic miejsce i haslo na jakimś darmowym FTP i niech każdy przesyła to tam."</B>

Czy ktoś zna jakiś darmowy serwer ftp na którym można założyć katalog z mapami?

Robi a może Ty masz jakąś koncepcję lub antykoncepcję?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 września 2003, 11:02 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Jeśli ja mam zamieszczać mapy, to proponuję je najzwyczajniej w świecie przesłać do mnie... Dobrze by jednak było, gdybyście pakowali je w pliki o wielkości do 2MB - łatwiej przejdą przez pocztę. I najlepiej wysyłajcie w tygodniu. Jeśli się ustali co i jak z udostępnianiem tych map - to zostaną udostępnione. Przypominam, że kiedyś już wysyłaliście do mnie trochę mniejszych map - w dalszym ciągu je mam i możliwe będą do ściągnięcia!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 września 2003, 15:04 
Porucznik
Porucznik

ja kilka miesięcy temu wysłałem mapkę do Bachusa i bez efektu :o :o :o

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 września 2003, 16:16 
Zybinek laleczny

Zgodnie z zaleceniem Robiego spakowałem (poniżej 1,5MB) podzieloną na 4 części mapę i wysłałem na jego konto jako załącznik.
Czy za kilka miesięcy lub wczesną wiosną 2004 roku można przypomnieć się w sprawie Archiwum Map?

Ostatnio edytowano piątek, 26 września 2003, 16:28 przez zybinek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 września 2003, 16:24 
Zybinek laleczny

Zgodnie z zaleceniem Robiego podzieliłem mapę na 4części spakowałem ( poniżej 1,5MB) i znowu nic z tego nie wyszło.
<B>Dostałem zwrot poczty od Robiego z adnotacją:</B>
"Tu serwer pocztowy o2.pl.

Wiadomosc zalaczona ponizej zostala zwrocona do nadawcy

Jesli chcesz zasiegnac wiecej informacji wyslij list do <postmaster>

koniecznie zalacz wtedy tresc tego listu. Inaczej nie bedziemy mogli pomoc.

Serwer pocztowy o2.pl

<robi@poszukiwanieskarbow.com>: host mx01.schlund.de[212.227.126.164] said:
550-http://dsbl.org/listing?ip=212.126.20.60 550 mail from 212.126.20.60
rejected: administrative prohibition (host is blacklisted) (in reply to
RCPT TO command)"
<B>Zaczynam się zastanawiać czy jeszcze warto w tym temacie zawracać głowę BACCHUSOWI I Robiemu?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]