Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 06:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 302 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 maja 2006, 16:35 
Weteran
Weteran

u mnie z nowości kolejny szpadelek :)
pokrowiec wykonany z prestoffu w stanie stone mint - skórki jak nowe, klamerka w 99% farbie - ten 1 % to nalot rdzy.
łopatka używana, sygnowana inicjałami "GD" wyrytymi na trzonku oraz jakimś drobnym napisem - trudnym do odczytania.

widać, że saperka była w pokrowcu od bardzo długiego czasu lecz na pewno nie była używana w warunkach frontowych. Wewnątrz naloty rdzy powstale od saperki. Pokrowiec posiada odkształcenie od saperki oraz odciśnięte w prestoffie nity, jednak stan elementów skórzanych pokrowca przeświadcza za tym - że raczej nigdy nie był on zakładany na pas, a i klamerke i trok zapinano może kilka razy. Dziurki są niewyrobione i bolec klamerki ciągle wchodzi z oporami w otwory troka. Pokrowiec sygnowany "fuq 1943"

niegdyś nawet nie marzyłem o chociaż jednym zestawie łopatki z pokrowcem - a tym czasem posiadam ich już trzy i sprzed nosa właśnie czwarty mi uciekł ;)

[ img ]

[ img ]

i cała rodzinka

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 maja 2006, 19:10 
Podporucznik
Podporucznik

Tak sobie patrzę Michał na te saperki i męczy mnie jedno pytanie:
czy tej żółtej to nie sprzątnołeś mi z przed nosa jakiś czas temu ?
Biłem się z myslami czy rzeczywiście jest sygnowana,lepszych zdjęć nie dostałem więc ochota na walkę też mi trochę przeszła ,może to nie ta .Tak tylko pytam.
Pozdrawiam. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 maja 2006, 20:23 
Weteran
Weteran

Czołem Darku
Saperke mam z ebay - z aukcji wiekszej ilosci smieci, rzekomo znalezionych na strychu. Aukcja wygrana jakieś kilka miesięcy temu.
Licytowałem głównie dla gogli, menażki i innych duperelek a samą saperke w momencie kupna traktowałem jako replike

jednak w momencie gdy ją dostałem w swoje ręce - stwierdziłem, że bardzo wysoce prawdopodobne jest to - że sama saperka jest niemiecka a farba jest oryginalna. Niestety saperka nie jest sygnowana, lecz pod farbą kryje sie charakterystyczna niebieska oksyda. Dziwne jest również zakończenie trzonka

o tą saperke pytałem na forum WAF - i co ciekawe, jeden użytkownik ma identyczna saperke (charakterystyczna jest kulka na końcu trzonka), którą dostał z późnowojennym żółtym futerałem. Pojawiła się jeszcze jedna opinia - że to oryginalna saperka, gdyż tak malowane widywano również saperki typowo niemieckie.
W przypadku mojej łopatki, niestety z braku bić nie można być na 100% pewnym czy jest to egzemplarz niemiecki 2owojenny - czy jakikolwiek inny.

Wg. mnie tak samo prawdopodobne jest to, że saperka jest oryginalna - jak prawdopodobne jest to - że nie jest to oryginal :) dlatego zatrzymałem ją w kolekcji. Poza tym farba na niej jest na prawde bardzo stara i mocno sie łuszczy. Trzecim powojem, który przesądził o tym, że jest ona ciągle w mojej kolekcji to fakt - ze super się ona prezentuje w czarnym futerale z presstoffu :D

oto link do forum WAF - na którym pytałem o oryginalność tej saperki
http://poszukiwanieskarbow.com/Forum/po ... ly&t=21322

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 maja 2006, 23:04 
Podpułkownik
Podpułkownik

Pamiętam jak jeszcze chwilę temu pisaleś ze ciezko dostać jakis fajny pokrowiec do saperki a teraz masz ich trzy a ten ostatni jest naprawdę piękny :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 01:50 
Specjalista
Specjalista

saperki miod Frozzer - no moze poza tym pokrowcem od skladanej.. ;)

Ostatnio edytowano środa, 31 maja 2006, 00:10 przez kuligow, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 09:25 
Podpułkownik
Podpułkownik

Michał super kurteczka strasznie lubie kurtki hbt :luv cos mi sie wydaje ze masz ją z e-stand ale mogę sie mylić ponieważ była tam jedna identyczna tylko tamta miała sygnatury wewnątrz. Moję chętnie bym sprzedał i kupił własnie w takim stanie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 10:10 
Weteran
Weteran

a u mnie kilka nowych znaczków

GAB R.S. ze 100% srebrzeniem, niestety brak haczyka :cry: - typowe dla odznak R.S.
i wspomnienie po EK1 :wq :wq :wq - mam nadzieje ze jubiler poskłada mi tą ramke do kupy

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Ostatnio edytowano piątek, 26 maja 2006, 14:05 przez Frozzer, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 11:18 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ta GAB jest ładna ja mam dwie odznaczki z producentem R.S. i obie bez haczyków to jakaś plaga :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 14:22 
Moderator
Moderator

EK ! to również R.S. !
Jeżeli to jest wynik " bojowego " urazu to ja bym go takiego zostawił . Ma swój urok w tym stanie !
Jak go naprawisz ... to i tak Cię nie będzie cieszył ! :666 Będziesz szukał innego !

Pozdrawiam.

Maciej G

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 15:12 
Weteran
Weteran

tak, EK1 to też RS - ten detal ramki i ja rozpoznaje :)
jednak to nie uraz bojowy - no, chyba ze poprzedni wlasciciel doznal urazu bojowego glowy ;)
po rpostu ktos chcial z niego wybebeszyc środek, i zapewne zdenazyfikować

EK1 postaram sie pchnać w świat - nie będe go naprawiał, poszukam sobie niekombinowanego :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 18:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Widac ze ten EkI ktos tez czarna farba ciapal. :( taka dziadowska robota.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 czerwca 2006, 15:10 
Weteran
Weteran

dzis coś mi odbiło i postanowiłem zastąpić mojego manekina, a przy okazji pstryknąłem kilka zdjęć :)
niestety cierpie na brak spodni do mojego drelichu - i zdjęcia są od pasa w góre.

model coś przygarbiony - bo samowyzwalacz był nastawiony na 2 sekundy i trudno było dobiec zza aparatu, przed obiektyw i przybrać dobrą poze ;)
a więc wybaczcie :D

generalnie jest to postać z jesieni 44 / wiosny 45 roku. duża część ekwipunku jest wcześniejsza - jednak to było normą, że pod koniec wojny wydawano wszystko to, co leżało w magazynie.
- bluza M43 HBT
- szelki parciane - 1941r
- pas parciany - 1941r
- ładownica nitowana od mausa - 1943r
- ładownica od g43 - 1945r
- chlebak m44
- Arama 1941r + torebka - 1943r
- menażka - 1944r
- ramka do saperki z presstoffu - 1943r
- furażerka z 1943 roku
- hgr wz 43 i egg gr. wz 38
- gasmaska wz 38 - 1944r
- hełm wz 42

zapomniałem zapiąć bagnetu, manierki i celty :)

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 czerwca 2006, 16:38 
Podpułkownik
Podpułkownik

Michał wyglądasz jak ''frontowiec'' fajne fotki a gdze saperkę zgubiłeś :) co do spodni to będzie trudno dostac z HBT i w stanie aby dopasować do twojego wdzianka ale cuda sie zdarzają :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 czerwca 2006, 17:02 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

no no ale ten niemiecki zoolnierz powinien byc ogolony jak nakazywal regulamin ( nawet na froncie ) hehheheh no ale calkiem niezle . ja bym ta postac raczej usadzl w ramach czasowych 44 roku i nie dalej. Ladnie sie prezentuje ten manekin heheheh

Ostatnio edytowano sobota, 3 czerwca 2006, 00:28 przez _HeinRicH_, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 czerwca 2006, 17:04 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

eierhandgranat to model 39 a nie 38

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 302 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]