Czołem Darku
Saperke mam z ebay - z aukcji wiekszej ilosci smieci, rzekomo znalezionych na strychu. Aukcja wygrana jakieś kilka miesięcy temu.
Licytowałem głównie dla gogli, menażki i innych duperelek a samą saperke w momencie kupna traktowałem jako replike
jednak w momencie gdy ją dostałem w swoje ręce - stwierdziłem, że bardzo wysoce prawdopodobne jest to - że sama saperka jest niemiecka a farba jest oryginalna. Niestety saperka nie jest sygnowana, lecz pod farbą kryje sie charakterystyczna niebieska oksyda. Dziwne jest również zakończenie trzonka
o tą saperke pytałem na forum WAF - i co ciekawe, jeden użytkownik ma identyczna saperke (charakterystyczna jest kulka na końcu trzonka), którą dostał z późnowojennym żółtym futerałem. Pojawiła się jeszcze jedna opinia - że to oryginalna saperka, gdyż tak malowane widywano również saperki typowo niemieckie.
W przypadku mojej łopatki, niestety z braku bić nie można być na 100% pewnym czy jest to egzemplarz niemiecki 2owojenny - czy jakikolwiek inny.
Wg. mnie tak samo prawdopodobne jest to, że saperka jest oryginalna - jak prawdopodobne jest to - że nie jest to oryginal :) dlatego zatrzymałem ją w kolekcji. Poza tym farba na niej jest na prawde bardzo stara i mocno sie łuszczy. Trzecim powojem, który przesądził o tym, że jest ona ciągle w mojej kolekcji to fakt - ze super się ona prezentuje w czarnym futerale z presstoffu :D
oto link do forum WAF - na którym pytałem o oryginalność tej saperki
http://poszukiwanieskarbow.com/Forum/po ... ly&t=21322