Teraz jest czwartek, 2 lipca 2026, 07:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 maja 2006, 11:34 
Generał Broni
Generał Broni

Tesoro Cibola mam od 3 miesięcy jednak w terenie spędziłem z nim więcej czasu niż niejeden poszukiwacz w ciągu roku. Uważam, że jest to doskonały wykrywacz na monety i kolorową drobnicę. Doskonały i na takie poszukiwania zdecydowanie go polecam! Co do militarki to moje zdanie jest takie, że jest to sprzęt za słaby. Dość powiedzieć, że większość czasu na poszukiwania spędzam na polach z "I wojny światowej" i jak na razie jedynym większym przedmiotem znalezionym przez ten detektor jest siekiera wykopana z głębokosci około pół metra! Żandych hełmów, bagnetów, luf karabinowych czy innych większych znalezisk. Za to drobnicę zamiata z dokładnością dobrego odkurzacza. Może to być wynikiem małego doświadczenia ale przy takiej powierzchni jaką nim przeszukałem to nawet fartem coś bym znalazł (chyba tylko ten topór). Grubych "fantów" zero. Dla przykładu wczoraj znajomy Garretem GTP 1350 wyciągnął piękną skorupę do szrapnela idąc za mną.
Myślę, że w ręku niedoświadczonego poszukiwacza na militarkę się nie nadaje. To jest moje zdanie i nie każdy musi się z nim zgodzić.
Pozdrawiam wszystkich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 maja 2006, 11:51 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

vincent vega 69 aby znajdowć militaria trzeba ustawiać dyskryminację niżej i kopać sygnały wskazujące na żelazo, poza tym trzeba szukać w odpowiednich miejscach, bo jeżeli ktoś pojedzie na sztandarowe miejsca na Tannenbergu, to na cuda oprócz łusek od Mosina i Mausera nie ma co liczyć. Prawie wszystkie znane i udokumentowane miejksca bitew i potyczek są zryte do bólu, dlatego najlepiej sprawdzają się tu wykrywacze bardzo głębokie i czułe na żelazo. Militaria to także klamry, odznaczenia guziki, nieśmiertelniki, orzełki, łuski i nikt mi nie powie, że do tego Cibola się nie nadaje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 maja 2006, 11:53 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Była tu mowa m.in. o Ciboli. Faktycznie jest to sprzęt dość delikatny, ale bez przesadyzmu - swoje wytrzyma ;) (Choć tekst o "tandecie X-Terry" jest nieprawdziwy. X-Terry są dużo lepiej i solidniej wykonane). Można założyć dodatkowy pokrowiec na puszkę a sam sprzęt okleić n.p. taśmą kamuflażową, czarną etc.. Jest to sprzęcik o bardzo dużym zasięgu, więc tez warto wziąc ja pod uwagę. Oczywiscie nie ma trybu statycznego i to w pewnych sytuacjach będzie większym problemem niż jakość wykonania.
111 pisze bardzo ciekawie o Solarisie i przyjrzałbym się mu bardzo poważnie, biorąc pod uwagę kopanie i militarki i monet. Na tym forum i na "Odkrywcy" masz mnóstwo info na temat tych sprzętów. Użyj wyszukiwarki i "zaatakuj" pytaniami bezpośrednich uzytkowników.. Oni najczęściej nie mają interesu w tym by mocno ściemniać :666

P.S. Od tej pory trzymamy się ściśle tematu :cop

Ostatnio edytowano wtorek, 30 maja 2006, 23:32 przez Van Worden, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 maja 2006, 16:47 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Moja propozycja: na militarkę kup np. HS-a (albo podobnego statyka z odpowiednią wielkościowo sondą) bo pomimo, że grzmot i podobno przedpotopowej konstrukcji to wymiata militarkę konkretnie i jakiegoś typowego niedrogiego lekkiego moneciaka bez militarystycznych zapędów. Bo jak będziesz czytał i czekał na złoty środek to ci sezon przejdzie koło nosa he he. Ja mam akurat w uzyciu dwie piszczałki i w zależności od celu wyprawy używam odpowiedniego. I nie narzekam.
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 maja 2006, 23:59 

Witam!

Tak jak zapowiadałem, wyczyściłem wątek. Nie będę tolerował w tym dziale zadnych insynuacji i nieusprawiedliwionych pomówień. Ci którzy nie będą trzymać się tematu i zasady "mam coś do powiedzenia o sprzęcie to piszę" :) zostaną ukarani kartonikiem.. Nie lubię "żółtych karteczek" ale gdy zajdzie potrzeba będę bezwzględny :cop Każdy ma prawo wyrazić opinię na temat danego sprzętu i jeśli komuś coś się niepodoba w wypowiedzi przedmówcy, musi uargumentować swoją opinię w sposób sensowny i zrównoważony

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 maja 2006, 00:15 
Generał Broni
Generał Broni

Piszę tutaj o swoich doświadczeniach z Cibolą. Mój pogląd jest taki, że na militarkę się nie nadaje i tyle (gdybym chciał szukać tylko militarki kupiłbym inny wykrywacz).
Moim zdaniem rację ma Kopi pisząc, że najlepiej jest mieć np. 2 detektory - na militarkę i na kolorową drobnicę - i używać ich w zależności od potrzeb.

Denar napisał
Cytuj:
aby znajdowć militaria trzeba ustawiać dyskryminację niżej i kopać sygnały wskazujące na żelazo

To jest prawda, jednak wspomnianą siekierę (zardzewiałe żelazo na głębokości 50-60 cm) znalazłem na ustawieniach monetkowych.

Cytuj:
poza tym trzeba szukać w odpowiednich miejscach, bo jeżeli ktoś pojedzie na sztandarowe miejsca na Tannenbergu, to na cuda oprócz łusek od Mosina i Mausera nie ma co liczyć

To akurat jest (prawie) oczywiste. Trudno wymagać ryby na bezrybiu.

Cytuj:
Prawie wszystkie znane i udokumentowane miejksca bitew i potyczek są zryte do bólu, dlatego najlepiej sprawdzają się tu wykrywacze bardzo głębokie i czułe na żelazo.

Dlatego napisałem, że Cibola na militarkę jest za słaba. Kolega szedł za mną (kilka metrów, dokładnie tym śladem co ja) i skorupę szrapnela wyciągnął, którego moja Cibola nie zauważyła (widziała za to zardzewiałą klamrę od paska lub uprzęży, która leżała płycej; na takich samych ustawieniach)

Cytuj:
Militaria to także klamry, odznaczenia guziki, nieśmiertelniki, orzełki, łuski

To są militaria ale ja zaliczam je do kolorowej drobnicy i chyba wielu z nas też je tak zalicza co oczywiście nie zmienia faktu, że są militariami. Jednak militaria raczej kojarzą się z bronią, amunicją i (większym) wyposażeniem jak hełm.

Cytuj:
Militaria to także klamry, odznaczenia guziki, nieśmiertelniki, orzełki, łuski i nikt mi nie powie, że do tego Cibola się nie nadaje.

Tego typu militarkę (kolorową drobnicę wg. mnie) Tesoro Cibola wykrywa doskonale.

Pozdrawiam.
ps. Szczególne pozdrowienia dla Denara, dzięki któremu mam naprawdę bardzo, bardzo dobry sprzęt, idealny na poszukiwania, na które się nastawiam. Dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]