Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 17:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 czerwca 2006, 08:58 
Kapral
Kapral

Szanowni Koledzy,
moze to smieszne pytanie ale co to w ogole jest RAD??
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 czerwca 2006, 22:54 
Generał Broni
Generał Broni

Witam!
Żadne pytanie nie jest śmieszne, a forum jest własnie po to, żeby na pytania odpowiadać :) RAD, czyli Reichs Arbeit Dienst (w wolnym tłumaczeniu "Niemiecka Słuzba Pracy")była organizacją skupiajacą mężczyzn i kobiety wykonujacych prace polowe, kopanie okopów, budowę fortyfikacji i ogólnie pojętą pracę fizyczną. Ich znakiem rozpoznawczym była łopata. Na allegro często pojawiaja się odznaki i klamry RAD, wejdź i zobacz jak wyglądały. Na firum zagląda czasami Beaviso, a on o RAD-ie wie dużo :1
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2006, 23:28 
Kapitan
Kapitan

Warto dodać, że RAD datowany jest (pod tą nazwą) od 1935. roku, a służba w nim była obowiązkowa - 6 miesięcy. W końcowym okresie, podczas wojny, okres ten skracano z oczywistych względów.Wtedy też zaczęły ulegać zmianie zadania RAD - wiele kompanii pełniło funkcje pomocnicze-militarne, np. obsadzało baterie przeciwlotnicze.
Typowe zadania RAD-M, czyli męskiego RAD-u, (pospolicie: RAD) wiązały się, jak napisał Lipek, z pracami fizycznymi - czyli prace polowe i budowlane (nawadnianie/odwadnianie, drogi, obiekty inżynieryjne) - wszystko, gdzie trzeba było rąk do łopaty i kilofa. A przy okazji młodzi mężczyźni poddawani byli indoktrynacji w duchu narodowosocjalistycznym oraz uczyli się wojskowego drylu. Ciężka służba i surowe warunki w obozowiskach powodowały, że więszość młodzieńców znienawidziła ten okres swego życia - taka opinia przewija się w wielu wspomnieniach np. znanych pilotów, dowódców okrętów, którzy na początku swej kariery takze "robili łopatą".
Formacje RAD prezentowały się całkiem bojowo, podczas musztry zamiast karabinów dzierżyli szpadelki wyczyszczone papierem ściernym na wysoki połysk, a jakże :) Karabiny także poznawali, chyba przy każdym obozowisku RAD była strzelnica. Oczywiście, jak to u Niemców, formacje te miały swoje charakterystyczne elementy umundurowania: klamry, czapki, odznaki, naszywki. Trzeba dodać, że pod koniec wojny weszły do akcji pojedyncze dywizje piechoty RAD.

Był jeszcze RAD "żeński" (RAD-wJ). Młode niemieckie dziewczęta także musiały swoje odsłużyć - i także miały swoje insygnia (charakterystyczne brosze). System stopni był osobny dla mężczyzn i kobiet. Zgodnie z ówczesną doktryną, w której niemiecka kobieta miała skupiać się na polu "3K": dzieci-kuchnia-kościół, także i RAD-wJ narzucał dziewczętom określone prace. Były to: opieka nad dziećmi, pomoc w kuchni, ale także i lekkie prace polowe w gospodarstwach rolnych.

Dla podumowania:
Z pozoru szara i nieciekawa formacja, ale - dzięki temu, że Niemcy rozwinęli system insygniów do absurdu - także i po niej można znaleźć ciekawe rzeczy. Oczywiście, nie tak cenne jak po SS ;), ale to wszystko wina powszechności występowania. A RAD występuje w przyrodzie dość licznie.

pozdr, M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2006, 23:53 
Generał Broni
Generał Broni

beaviso napisał(a):
.

ale to wszystko wina powszechności występowania. A RAD występuje w przyrodzie dość licznie.

pozdr, M.

Hehe kto jak kto, ale Ty Beaviso masz prawo tak mówić :jump :1 Ja na razie jeśli chodzi o RAD to mam radość z oglądania Twoich fantów, szczególnie tych ostatnich 5 balszek :) :1
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2006, 00:20 
Kapitan
Kapitan

Lipek napisał(a):
Ja na razie jeśli chodzi o RAD to mam radość z oglądania Twoich fantów, szczególnie tych ostatnich 5 blaszek

No, tych jest już 10 - tydzień później wpadło bowiem kolejnych 5 ;) Z tym że moich jest w sumie tylko 3, zaś pozostałe 7 sztuk to trafienia Pauliny - przyznaję się do tego uczciwie, hehe. Trochę dziwi mnie, że - mimo że blachy są z tej samej puli numerów (prawie sąsiednie) - to część jest alu, a część cynkowe.

Ale to wszystko jest małe piwo, takie sobie niedzielne szukanie. Zaczynają mi się marzyć poważniejsze rzeczy, bo jak popatrzy się co ludzie wyciągają, to można depresji dostać. Wszystko przez to, że zamiast pojechać na Mierzeję wykopać kilka dołów i zgarnąć kilogram odznak, jeździmy sobie po dziewiczych terenach, gdzie po paru godzinach łażenia radość sprawia pojedyncza łuska... No ale przynajmniej mnie czyjeś doły nie dołują :)

To tyle dygresji, nie odbiegajmy od tematu ;)

Pozdrowienia!
Michał

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2006, 09:07 
Podpułkownik
Podpułkownik

Mam wykaz wszytskich jednostek RAD-u z 6 okręgu wojskowego (Wehrkreis VI). Każda wioska i miasto wraz z numeracją komendantur , oddziałów itp. Ktoś zainteresowany ?? :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2006, 11:21 
Generał Broni
Generał Broni

Beaviso zabierz mnie kiedyś z soba na blaszki :( Po co Ci aż tyle, ja chcę tylko jedną :666
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 lipca 2006, 13:32 
Sierżant
Sierżant

Co oznacza skrót? Wyczytaem że w miejscowości Kopytkowo - w majątku Plehna zbieraa się okoliczna niemiecka mlodzież, w celu doskonalenia swoich umiejętności. Polożone 50 km od Gdańska, obecnie dworek jest opuszczony, możemy się spyknąć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: RAD
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2007, 02:10 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jeśli chodzi o zachodniopomorskie to był w Świdwinie koło jez. Bukowca.dojazd od strony młyna teraz blok mieszkalny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2007, 12:44 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Czy ktoś jest w posiadaniu wykazu obozów na terenie obecnego województwa dolnośląskiego i byłby skłonny się podzielić? :)
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 20:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Taki obóz był przed moim domem.W Jeleniej Górze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: RAD
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 23:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam! podsyłam adres strony niemieckiej
http://forum-der-wehrmacht.de/thread.ph ... 3a3e0f0f70

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 stycznia 2008, 00:16 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wprost genialna stronka :1 szkoda że po niemiecku ale dzięki :)
Pozdrawiam
Krzysiek :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 stycznia 2008, 19:09 
Major
Major

Oboz RAD-u w poblizu wsi S.Brynki,jakies 20 km. na poludnie od Szczecina.Osobiscie nie bylem,kolega tam "buszowal" stwierdzil ze teren totalnie zryty przez poszukiwaczy ze Szczecina prawdopodobnie,ale udalo mu sie wygrzebac chelm...A jesli przeoczyli chelm to moze i jeszcze cos zostalo w ziemi...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 stycznia 2008, 19:18 
Pułkownik
Pułkownik

panet napisał(a):
Taki obóz był przed moim domem.W Jeleniej Górze.

W jeleniej ?? A na jakiej ulicy ? Jeśli można spytać . W okolicy Szklarskiej Poręby była jakiś obóz , głęboko w lesie , na wiosnę się tam wybieram. Pozostały po nim fundamenty baraków i studnia.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]